• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukukkavinkkejä sisälle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.12.2011Päivitetty 27.11.2023
202311_80299.jpg

Kaunis punainen joulutähti kuuluu monen jouluun. (Kuva: Adobe Stock)

Kukkia ei kannata ottaa vakavasti: hanki niitä, jotka sinua miellyttävät, sen värisiä kuin sinulle sopii ja nauti elämästä!

Ilottele väreillä – valaise valkoisella!

Kokovalkoinen sisustus on ollut meillä muodissa jo pitkään. Joulu on oivallista aikaa kokeilla pieninä määrinä erilaisia väriyhdistelmiä ja miettiä, olisiko jokin jo ensi keväänä mukana omassa sisustuksessa. Varsinkin joulutähdestä on niin runsaasti eri värisiä lajikkeita, että sinistä lukuunottamatta lähes koko paletti on käytössä.

Vai tuntuuko jokin kodin nurkka hämärältä ja hieman synkältäkin? Sijoita sinne valkoisia joulukukkia. Niiden vaaleus loistaa talvisen illankin läpi. Varsinkin sipulikukat viihtyvät hyvin myös hämärissä. Jos hyasintin tai ritarinkukan varsi venähtää, sen voi hyvin tukea sipulin läpi pistettävällä tukikepillä. Tai sitten sen voi leikata maljakkoon.

Jouluruusulla valaiset huoneen. (Kuva: Adobe Stock)
Jouluruusulla valaiset huoneen. (Kuva: Adobe Stock)

Laita hyasinttejä tai amaryllis maljakkoon

Joulu on perinteisesti ruukkukukkien kulta-aikaa. Mutta mitä tehdä, kun ritarinkukan varsi venähtääkin puolimetriseksi ja hyasintti kasvaa pituutta päivä päivältä? Ei hätää, joulukukista saa myös erinomaisia leikkokukkia. Ritarinkukka on todella kestävä maljakossa, ja hyasintin varteen saa tarvittaessa vielä lisää pituutta leikkaamalla sipulin sisältä esille varren jatkona olevan osuuden.

Niin maljakkoon kuin ruukkuunkin voit yhdistellä joulukoristeita, kransseja tai muita luonnonmateriaaleja. Ruukun tai maljakon voi nostaa myös kauniinvärisen suojaruukun sisälle.

Joulukukista saa myös erinomaisia leikkokukkia. Ritarinkukka eli amaryllis on todella kestävä maljakossa. (Kuva: Pixabay)
Joulukukista saa myös erinomaisia leikkokukkia. Ritarinkukka eli amaryllis on todella kestävä maljakossa. (Kuva: Pixabay)

Onnistuu se joulutähdeltäkin!

Joulutähti aloitti kaupallisen uransa satakunta vuotta sitten USA:ssa nimenomaan leikkokukkana. Enää ei leikkojoulutähteä kuitenkaan mistään kaupasta saa, joten sopivia leikko-oksia voi tehdä itsekin. Riittää, kun terävällä veitsellä leikkaa sopivia oksia poikki ja kastaa niiden tyvet hetkeksi kiehuvaan veteen (tai polttaa kynttilän liekissä). Kuuma vesi tyrehdyttää valkoisen maitiaisvuodon. Sitten vaan oksat maljakkoveteen, muita kukkia tai havuja joukkoon ja pitkäikäinen kimppu on valmis!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton