TAKAISIN

Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan

Julkaistu: 9.2.2018

Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityille

Erittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.

Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.

Kauneimmat niittykukat ovat myös tuttuja puutarhakasveja

Niittykukat sopivat kukkapenkkiin kesäkukiksi, perennoiksi tai koristamaan maisemaniittyjä. Perennapenkeissä ja -ryhmissä luonnonkukat ja villikukat tuovat myös lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Luonnonkukat ja -perennat ovat yleensä kestäviä ja terveitä kasvilajeja, jotka menestyvät vähällä hoidolla - olosuhteiden osuessa kohdilleen ne saattavat hämmästyttää pihanomistajan kasvuvoimallaan!

Lue lisää! Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

Kasvuolosuhteet ohjaavat kasvien valintaa

Niittyä perustettaessa ja kasveja valittaessa on otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Samat seikat pitää huomioida myös muuta puutarhaa rakennettaessa; kasvit on aina valittava paikan kasvuolosuhteet huomioiden, jotta ne menestyisivät ja kukoistaisivat mahdollisimman hyvin. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa.