• Etusivu
  • Kasvillisuus

Niityn kauneimmat kukat kotipuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Paahteisilta kallioilta kuivilta kedoille ja reheville niityille

Erittäin kuivalla ja karulla kalliolla sadevesi haihtuu nopeasti ja maakerros on ohut. Paahteisen paikan kasvillisuus on harvaa. Olojen parantuessa kasvillisuus lisääntyy; runsaasti kukkiva keto sijaitsee aurinkoisella, paahteisella ja kuivalla paikalla, jolla on niukasti ravinteita. Kuiva niitty on ketoa ravinteikkaampi, mutta kuivuus pitää kasvit yhä matalina. Peruskosteuden lisääntyessä kasvillisuus rehevöityy, vaikka tuoreella niitylläkin voi keskikesällä olla melko kuivaakin.

Niin kuiville kallioille, kedoille kuin niityillekin löytyy kyseisissä oloissa viihtyviä kasveja. Myös varjoisalle metsäniitylle, keväällä valoisalle lehtoniitylle sekä happamalle harjukedolle löytyy oloihin sopeutuneita lajejaan. Upeita kasveja löytyy myös kosteille paikoille.

Kauneimmat niittykukat ovat myös tuttuja puutarhakasveja

Niittykukat sopivat kukkapenkkiin kesäkukiksi, perennoiksi tai koristamaan maisemaniittyjä. Perennapenkeissä ja -ryhmissä luonnonkukat ja villikukat tuovat myös lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Luonnonkukat ja -perennat ovat yleensä kestäviä ja terveitä kasvilajeja, jotka menestyvät vähällä hoidolla - olosuhteiden osuessa kohdilleen ne saattavat hämmästyttää pihanomistajan kasvuvoimallaan!

Lue lisää!Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

Kasvuolosuhteet ohjaavat kasvien valintaa

Niittyä perustettaessa ja kasveja valittaessa on otettava huomioon kasvupaikan kosteusolot, valon määrä sekä maaperän laatu. Samat seikat pitää huomioida myös muuta puutarhaa rakennettaessa; kasvit on aina valittava paikan kasvuolosuhteet huomioiden, jotta ne menestyisivät ja kukoistaisivat mahdollisimman hyvin. Jonkin verran voimme onneksi myös vaikuttaa kasvuolosuhteisiin kasvualustaa muuttamalla ja valo-oloja parantamalla. Maaperää voi parantaa lisäämällä turvetta tai multaa, lannoittamalla ja kalkitsemalla - sitä voi tarvittaessa myös köyhdyttää, keventää ja happamoittaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_79744.jpg
Limoviikuna - kodin tuttu fiikus
Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.
Kaalit
Kaalilla koreasti ‒ uutta ja klassista
Jokaiseen vuodenaikaan kuuluu juuri sille tyypillinen keräkaalinsa. Löyhäkeräisten ja rapsahtavien varhais- ja kesäkaalien jälkeen nyt eletään makeiden syyskaalien kautta. Vain syksyllä saa litteitä, erityisesti kääryleisiin sopivia kaaleja. Myöhäissyksy erottuu hapankaalin valmistuksen kulta-aikana. Talviruokaan on tarjolla jälleen omanlaisensa, tiivisrakenteiset, jopa jalkapallon kokoiset kaalinkupunsa.
20235_81963.jpg
Maanpeittokasvi perennoiden väleihin? Asiantuntija vastaa
Mitä matalaa, aikaisin viheriöivää perennaa istuttaisin syysleimujen (45–60 cm) väleihin? Paikka on aurinkoinen, Oulusta 100 km etelään. Istutusaluetta katsotaan yläviistosta, joten etualalla olevat kasvit eivät peitä tyhjää näkymää.
202110_73241.jpg
Pyhäinpäivä sulkee kaupat
Vuodesta 1955 pyhäinpäivä on ollut niin sanottu kiertävä lauantai, mikä merkitsee, että pyhäinpäivää vietetään sinä lauantaina, joka sattuu 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 4.11.2023. Pyhäinpäivä, toiselta nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kirkollinen juhlapyhä. Pyhäinpäivänä on tapana muistaa poisnukkuneita omaisia ja tällöin monet käyvät haudoilla viemässä havuja, kynttilöitä ja talven yli kestäviä kasveja.
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
20215_70780.jpg
Voimaa tuhkasta
Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton