• Etusivu
  • Kasvillisuus

Matkalta mukaan; kotipuutarhurin kasvituliaiset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.01.2012Päivitetty 04.02.2015
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Voiko kukaan viherpeukalon omaava tai puutarhakärpäsen purema ihminen sanoa puhtain sydämin, ettei ole koskaan tuonut matkatuliaisena kasvin siemeniä tai alkuja? Veikkaanpa, että aika harvassa ovat tällaiset kotipuutarhurit.

Tässä yksi esimerkki eletystä elämästä:

Tuliaiset sukassa
Viime matkalla ollessani sain tullivirkailijan hämmästelemään matkamuistoksi keräämiäni kiviä; niitä kun oli useampi kilo matkalaukussani. Selittelin tarvitsevani kivet terraarioon ja ilmeisesti tämä riitti kivien maastavientiin. Matkatoverini laukun sisältöä hän ei sitten enää hämmästellytkään. Hauskinta oli kuitenkin matkatoverini hihittely, kun jatkoimme kohti lähtöporttia. "Onneksi tullimies ei tarkastanut minua, sillä sukkani on täynnä viinirypäleen siemeniä", vastasi hän ihmettelyyni ja sai minutkin nauramaan.

Kasvituliaisia koskevat ohjeet ja rajoitteet

Houkutuksia tulee aina matkalla vastaan, mutta mitä saa tuoda Suomeen mukanaan? Itse asiassa Suomen lainsäädäntö rajaa melko tarkasti kasvituliaisten tuontia. Kasvien tuontia Suomeen ja EU:n alueelle on rajoitettu kasvien mukana leviävien kasvitautien ja tuholaisten vuoksi. Tuontia säädellään myös uhanalaisten kasvien säilymisen turvaamiseksi.

EU:n alueen suojelluimpia kasveja ovat peruna ja viiniköynnös; molemmat kasvit ovat unionin jäsenmaissa merkittäviä kaupallisia viljelykasveja ja niillä molemmila esiintyy paljon vaikeasti torjuttavia tauteja ja kasvintuhoojia.

Selvitä tuontivaatimukset ennen matkaa

EU-maista (sekä Portugaliin kuuluvilta Azoreilta ja Madeiralta) Kanarian saaria lukuunottamatta saa vapaasti tuoda omaan käyttöönsä kasveja, kasvinosia, hedelmiä, vihanneksia ja siemeniä sellaisen määrän, minkä jaksaa mukanaan kantaa. Poikkeuksena ovat Portugali ja Madeira, joissa havukasvien tuontia on rajoitettu mäntyankeroisten levinneisyyden vuoksi. Tulipoltteen isäntäkasvit ja siemenperunat tarvitsevat puolestaan ZP-kasvipassin.

Muualta, EU-alueen ulkopuolisesta Euroopasta (mm. Venäjä ja Norja; myös Kanariansaaret, joka on EU:n kasvintarkastusjärjestelmän ulkopuolella) voit tuoda ilman kasvinterveystodistusta:

  • 5 taimitarhakasvia paakkuineen
  • 5 ruukkukukkaa ja viherkasvia
  • 3 kg kukkasipuleita, -mukuloita, -juurakoita
  • 3 kg tuoreita sitrushedelmiää
  • 500 g siemeniä
  • 20 kpl leikkokukkia (krysanteemeja, neilikoita, harsokukkia, astereita, ruusuja, piiskuja ja orkideoita). Muita leikkokukkia omaan käyttöön vapaasti.

Orkideakasvien tuontia säätelevät lisäksi uhanalaisten kasvien CITES-rajoitukset.

EU:n ulkopuolisesta Euroopasta on puolestaan tuontikiellossa kaikki ruoka- ja siemenperunat, tulipoltteen isäntäkasvit, maa-aines, komposti ja lanta.

Muista maanosista voi omaan käyttöönsä tuoda leikkokukkia tietyin rajoituksin - sekä sellaisia siemeniä ja hedelmiä, jotka eivät vaadi kasvinterveystodistusta.
Kasvinterveystodistus vaaditaan ruukkukasveille, taimitarhakasveille sekä kasvin osille, pistokkaille ja lehdille. Todistus vaaditaan myös melkoiselle määrälle hedelmiä ja siemeniä, joten tarkista aina asia ennen siementen hankkimkista.
Kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden tuonti on sallittua vain tiettyjen maahantuontipaikkojen kautta, ja lähetykset tarkastetaan ennen kuin maahantuoja saa ottaa ne käyttöönsä. Kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden maahantuojan pitää kuulua lisäksi Eviran kasvinsuojelurekisteriin. Maastavienti edellyttää siis alkuperämaan kasvinsuojeluviranomaisen antamaa kasvinterveystodistusta ja Suomen tullissa on myös kasvintarkastus.

Muista maanosista on tuontikiellossa peruna, tulipoltteen isäntäkasvit, Citrus-suvun kasvit, valtaosa havukasveista, viiniköynnökset sekä maa-aines.

Varmista kasvuolosuhteet ja pidä karanteenissa

Vaikka kotipuutarhuri kokeilisi mielellään uusia kasvilajeja ja palauttaisi omien kasvatuksiensa avulla mieleen kauniita muistoja matkan elämyksistä niin maltti on kuitenkin valttia; kasvituliaistenkin suhteen. Monet lämpimän ilmanalan kasveista eivät edes menestyisi meillä. Tästä syystä kannattaa kasvuvyöhykkeen lisäksi selvittää myös muut kasvuolosuhdevaatimukset. Esimerkiksi lyhyen päivän vaativat eksoottiset kasvit eivät virity kukkaan Pohjolan valoissa kesässä.

Kotiin tullessa kannattaa vielä parin viikon ajan pitää tuliaiskasvinsa erossa muista kasveista. Näin estät matkamuistoissasi mahdollisesti lymyävän tuholaisen leviämisen. Tarkkaile siis tuontikasvejasi päivittäin ötököisen ja kasvitautien varalta. Parin viikon aikana myös muna-asteella olleet tuholaiset ovat kuoriutuneet ja havaittavissa.

Uhanalaiset kasvit

Uhanalaisten kasvilajien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta on lajista riippuen joko kiellettyä tai luvanvaraista. Erillislupaa et kuitenkaan tarvitse tuodessasi taimistoissa lisättyjä uhanalaisia kasveja omaan käyttöösi (varaudu kuitenkin todistamaan alkuperä). CITES-tuontiluvan tarvitsevat puolestaan lähes kaikki orkideat ja kaikki kaktukset, kaikki aaloet ( paitsi Aloe vera) ja kaikki mehityräkit. Kielletyt lajit on lueteltu tuontikieltoasetuksessa.

Tarkempia tietoja uhanalaisten kasvien ja niistä valmistettujen tuotteiden tuontimääräyksistä saat Suomen ympäristökeskuksen sivuilta (www.syke.fi).

Tulipolte ja ZP-kasvipassi

Tulipolteen, tappavan bakteeritaudin leviämisen ehkäisemiseksi tiettyjä Rosaceae-heimon kasveja saa tuoda vain valtioista tai seuduilta, joissa tautia ei esiinny. Tulipolte on yleinen monissa EU-maissa, mutta Suomessa sitä ei ole vielä koskaan tavattu. Onneksi, sillä tulipoltteeseen ei ole olemassa torjunta-ainetta.

Tulipoltteen isäntäkasveja ovat tuomipihlajat (Amelanchier), ruusukvittenit (Chaenomeles), tuhkapensaat (Cotoneaster), orapihlajat (Crataegus), kvittenit (Cydonia), Japaninmispelit (Eriobotrya), omenapuut (Malus), mispelit (Mespilus), Photinia davidiana, tulimarjat (Pyracantha), päärynäpuut (Pyrus) ja pihlajat (Sorbus).

Jos tuot tulipoltteen isäntäkasveja tai siemenperunoita muista EU-maista Suomeen, niin niillä pitää olla ZP-kasvipassi. Se todistaa, että kasvi on tuotettu tulipoltteesta vapaalla alueella. Kasvipassi on automaattisesti kasvissa ja sen vakuutustodistuksessa joko nimisäleessä, tarrassa, leimassa tai muussa sopivassa lipukkeessa. Varmista ennen ostamista, että kasvipassiin on täytetty ZP-kohta.

Suomen kaltaiset maat, joissa ei tulipoltetta ole tutkitusti tavattu, ovat suoja-alueita. Suoja-aluejäsenmaat ovat yleensä mainittu lyhentein myös kasvipassissa (Suomi = FI). Tulipoltteen isäntäkasveilla merkintä b1 ja siemenperunalla merkinnät a6, a13 ja d1 kattavat myös suomen. Esimerkiksi Ruotsista saa tulipoltteen isäntäkasveja tuoda vain tietyiltä taimistoilta - Tanskasta niitä ei saa tuoda ollenkaan.

Lisätietoja antavat Evira, Suomen ympäristökeskus sekä tulli.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73908.jpg
Hyasintti on helppo joulukukka
Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista. Sen yksikköhinta on joulukukista edullisin ja usein niitä tuodaankin kotiin enemmän kuin yksi kerrallaan. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.
20224_77902.jpg
Särkynytsydän: muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneensydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa. Olen esikasvattanut sen sisällä, taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi on tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka on valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Valkoinen särkynytsydän on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike?Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Entä pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä?Ihastuin kasviin, ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa jos se on jo istutettu?
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
20238_69204.jpg
Asustaako pihallasi siili? Näin ruokit; vinkit myös talvipesän tekoon
Siili hankkii kesän aikana talvea varten rasvakerroksen, joka toimii sen talvilevon aikana polttoaineena ja eristävänä kerroksena. Se etsii etenkin syys–lokakuun aikana tuhtia ravintoa lihottaakseen itseään ja ilmojen viiletessä hakeutuu suojaisaan paikkaan rakentamaansa talvipesään horrostamaan.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
20185_53242.jpg
Viisi vinkkiä vihreälle parvekkeelle
Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton