Kasvituliaiset matkoilta – mitä tulee tietää?

Moni viherpeukalo tai puutarhaharrastaja on saattanut houkutuksen edessä tuoda matkoiltaan kasvien siemeniä tai taimia kotiin. Ennen kuin pakkaat vihreät matkamuistot laukkuusi, on tärkeää tietää, mitä kasveja ja siemeniä saa tuoda Suomeen ja millä ehdoin.
Kasvien ja siementen tuonti EU-maista: ohjeet ja rajoitteet
Houkutuksia tulee aina matkalla vastaan, mutta mitä saa tuoda Suomeen mukanaan? Itse asiassa Suomen lainsäädäntö rajaa melko tarkasti kasvituliaisten tuontia. Kasvien tuontia Suomeen ja EU:n alueelle on rajoitettu kasvien mukana leviävien kasvitautien ja tuholaisten vuoksi. Tuontia säädellään myös uhanalaisten kasvien säilymisen turvaamiseksi.
EU-maista Suomeen saa pääsääntöisesti tuoda omaan käyttöönsä kasveja, siemeniä, hedelmiä ja vihanneksia ilman kasvinterveystodistusta. Poikkeuksena ovat siemenperunat ja tulipoltteen isäntäkasvit, joilla tulee olla PZ-kasvipassi, joka osoittaa, että ne on tuotettu tietyistä kasvintuhoojista vapailla alueilla.
Kasvien ja siementen tuonti EU:n ulkopuolelta
EU:n ulkopuolelta tuotavilla elävillä kasveilla, siemenillä ja leikkokukilla tulee olla lähtömaan viranomaisen myöntämä kasvinterveystodistus. Kasvinterveystodistuksen hankkiminen matkalla voi olla haastavaa, joten ilman sitä tuonti ei ole sallittua. Lisäksi tietyt kasvit, kuten tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit, sitruspuut ja siemenperuna, ovat kokonaan tuontikiellossa EU:n ulkopuolelta.
Vuonna 2025 on tärkeää huomioida, että EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda kasveja tai kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Tämä koskee muun muassa siemeniä, taimia, ruukkukasveja, yrttejä, leikkokukkia, mukuloita ja juurakoita. Lisäksi joitakin kasveja, kuten havukasveja, sitruspuita ja siemenperunaa, ei saa tuoda lainkaan.
Jos sinulla on kysyttävää tiettyjen kasvien tuonnista, kannattaa tarkistaa tarkemmat ohjeet Ruokaviraston sivuilta tai ottaa yhteyttä Tulliin.
Lue lisää: Kasvien ja kasvituotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta
Uhanalaiset kasvit ja CITES-säädökset
Uhanalaisten kasvien ja niistä valmistettujen tuotteiden tuonti on tarkasti säänneltyä. Esimerkiksi lähes kaikki orkideat ja kaktukset kuuluvat CITES-sopimuksen piiriin, ja niiden tuonti edellyttää erityislupia. Vuonna 2024 CITES-liitteisiin II/B lisättiin muun muassa Handroanthus-, Roseodendron- ja Tabebuia-suvut.
Vinkkejä matkailijoille
- Selvitä etukäteen tuontivaatimukset: Ennen matkaa tarkista, mitä kasveja ja siemeniä saat tuoda Suomeen ja mitkä ovat niiden tuontivaatimukset.
- Vältä kasvien tuontia ilman tarvittavia todistuksia: Ilman asianmukaisia todistuksia tuodut kasvit voidaan takavarikoida ja hävittää tullissa.
- Huomioi uhanalaiset lajit: Älä tuo mukanasi uhanalaisia kasveja tai niistä valmistettuja tuotteita ilman tarvittavia lupia.
Muistathan, että kasvien ja siementen tuontia koskevat säännökset ovat olemassa suojellakseen kotimaista luontoa haitallisilta tuholaisilta ja taudeilta. Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että puutarhaharrastuksesi on sekä nautinnollista että vastuullista.
Huomio
Tulli ja Ruokavirasto luettelevat tiettyjä kasveja, joiden tuonti Suomeen on kielletty tai rajoitettu.
Tässä on joitakin esimerkkejä:
- Havukasvit
- Sitruspuiden taimet
- Siemenperuna
- Tulipoltteen isäntäkasvit (esim. omenapuut, päärynäpuut)
- Viiniköynnökset
- Oliivipuut
Näiden kasvien tuonti on joko kokonaan kielletty tai vaatii erityisiä lupia ja kasvinterveystodistuksia.
Varmista kasvuolosuhteet ja pidä karanteenissa
Vaikka kotipuutarhuri kokeilisi mielellään uusia kasvilajeja ja palauttaisi omien kasvatuksiensa avulla mieleen kauniita muistoja matkan elämyksistä niin maltti on kuitenkin valttia; kasvituliaistenkin suhteen. Monet lämpimän ilmanalan kasveista eivät edes menestyisi meillä. Tästä syystä kannattaa kasvuvyöhykkeen lisäksi selvittää myös muut kasvuolosuhdevaatimukset. Esimerkiksi lyhyen päivän vaativat eksoottiset kasvit eivät virity kukkaan Pohjolan valoissa kesässä.
Kotiin tullessa kannattaa vielä parin viikon ajan pitää tuliaiskasvinsa erossa muista kasveista. Näin estät matkamuistoissasi mahdollisesti lymyävän tuholaisen leviämisen. Tarkkaile siis tuontikasvejasi päivittäin ötököiden ja kasvitautien varalta. Parin viikon aikana myös muna-asteella olleet tuholaiset ovat kuoriutuneet ja havaittavissa.
Uhanalaiset kasvit
Uhanalaisten kasvilajien ja niistä saatavien tuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta on lajista riippuen joko kiellettyä tai luvanvaraista. Erillislupaa et kuitenkaan tarvitse tuodessasi taimistoissa lisättyjä uhanalaisia kasveja omaan käyttöösi (varaudu kuitenkin todistamaan alkuperä). CITES-tuontiluvan tarvitsevat puolestaan lähes kaikki orkideat ja kaikki kaktukset, kaikki aaloet (paitsi Aloe vera) ja kaikki mehityräkit. Kielletyt lajit on lueteltu tuontikieltoasetuksessa.
Tarkempia tietoja uhanalaisten kasvien ja niistä valmistettujen tuotteiden tuontimääräyksistä saat Suomen ympäristökeskuksen sivuilta (syke.fi).
Lisätietoja antavat Evira, Suomen ympäristökeskus sekä tulli.
Lähteet: matkaviikko.fi, ruokavirasto.fi, ymparisto.fi, tulli.fi
Aiheeseen liittyvää

Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa

Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa

Amppeli säästää tilaa
