Puutarhanhoidosta helpompaa!
(Kuva: Adobe Stock)
Puutarhanhoidon suosio on vahvassa kasvussa, ja kaupunkien pikkupihat sekä parvekkeet halutaan istuttaa kasvamaan kauneutta ja lähiruokaa aidoimmillaan. Boschin uusista puutarhatyökaluista sekä Biolanin nerokkaista kaupunkiviljelyuutuuksista löytyy keskenään yhteensopivia, käteviä ratkaisuja puutarhanhoitoon.
Nurmikko kesäksi kuntoon
Jokaisen haaveena on kaunis, mutta helppohoitoinen nurmikko. Kun talven lumipeitteen alta paljastuva nurmi on kuivahtanut sen verran, että se kestää kävelyä tiivistymättä, on hyvä aika aloittaa kevätkunnostus. Ensimmäiseksi kuollut nurmiaines ja mahdollisesti syksyllä maahan jääneet yksittäiset lehdet poistetaan nurmikolta. Koska vanhojen nurmikoiden yleisin ongelma on maan tiivistyminen, haravointia tehokkaampi tapa nurmikon virkistämiseen on ilmastus. Tämä käy kätevimmin Boschin nurmikon ilmaajalla, joka tekee tiivistyneeseen maahan nurmikon hyvinvoinnille tärkeitä ilmastusviiltoja. Ilmastus poistaa tehokkaasti myös sammalta.
Ilmastuksen jälkeen nurmikko lannoitetaan. Pitkävaikutteisia lannoitteita käytettäessä kertalannoitus keväällä riittää. Luonnonmukaisesta Biolan Nurmikkolannoitteesta ravinteita vapautuu pikkuhiljaa koko kesän ajan, eikä kasvu rehevöidy liikaa. Nurmikkolannoiterakeessa on mukana myös kalkkia, joten erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita.
Jotta ilmaamisen vaikutus kestäisi mahdollisimman pitkään, ilmastuksen jälkeen levitetään kate. Kate valuu ilmastusviiltoihin ja estää viiltoja painumasta uudelleen kiinni. Hiekka- ja savipohjaisilla nurmikoilla paras kateaine on Biolan Multa Nurmikolle. Sitä levitetään noin sentin kerros. Levitys haravalla tehostaa kateaineen painumista nurmikon tyvelle. Kate myös lisää nurmiheinien versomista ja parantaa kulutuksen kestoa.
Kompostoimalla oksasilppu hyötykäyttöön
Sekalaisesta puutarhajätteestä, kuten ruohosilpusta, rikkaruohoista, kasvien naateista ja varisseista lehdistä, saa kompostoimalla hyvää multaa seuraavan vuoden maanparannusaineeksi.
Puutarhakompostorin käyttö aloitetaan levittämällä pohjalle kerros karkeaa ainesta, esimerkiksi oksasilppua. Oksasilppua ja pensaidenkin juurille katteeksi sopivaa haketta saa omalta tontilta kätevästi Boschin oksasilppurilla, joka paitsi pätkii, myös rikkoo pilkkomansa oksien rakenteen paremmin kompostoituvaksi.
Puutarhassa syntyvää jätettä lisätään kompostiin kerroksittain. Jokaisen 10–15 cm kerroksen väliin lisätään 5 cm kerros ilmavaa ja kosteutta tasaava kuiviketta. Välikerroksiin tulevan oksasilpun tai hakkeen joukkoon sekoitetaan noin puolet hapanta turvetta. Turpeen tehtävä on tasata kosteuseroja ja myös sitoa mahdollisia hajuja itseensä.
Silputtu kompostoituu nopeammin
Varsinkin kuivat lehdet, oljet ja muut lehtivihreätön materiaali vaatii kompostoituakseen lisäravinteita. Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko Kompostiherätettä tai Luonnonlannoiterakeita.
Silputut lehdet kompostoituvat kokonaisia nopeammin. Boschin lehti-imuri, joka on kätevä apuväline etenkin kivikkoryhmien, kiveyksien ja pihalaatoitusten siivoamiseen syksyn lehdistä, on hyödyllinen myös kompostoinnin kannalta, sillä se silppuaa lehdet noin kymmenesosaan alkuperäisestä tilavuudesta. Samoin käy oksahakkeelle, joka silppuuntuu lehti-imurissa hienojakoisemmaksi ja paremmin kompostoituvaksi.
Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä.
Kompostin käyttö puutarhassa
Kompostimulta on täysin valmista, kun kaikki kompostoitavat jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi mullaksi. Tähän kuluu aikaa 1–3 vuotta kompostoimisen aloittamisesta.
Kompostia voidaan käyttää maanparannusaineena kuitenkin jo huomattavasti aikaisemmin niin sanottuna katekompostina. Katekomposti on puolikypsää kompostia, jossa ruoka- ja ruohomaiset puutarhajätteet ovat hajonneet, mutta seosaineena käytetty puuaines erottuu karkeana. Myös BiolanPikakompostorista tyhjennettävä jäte on tällaista katekompostia.
Katekompostia levitetään nimensä mukaisesti maan pinnalle katteeksi, esimerkiksi puiden, pensaiden tai perennojen juuristoalueelle. Sopiva katekerroksen paksuus on 2–5 cm. Kate pitää maan kosteana ja vilkastuttaa pieneliöiden, etenkin lierojen, toimintaa. Puolikypsä komposti saataa vielä sisältää joitakin kasvin kasvua haittaavia aineita, siksi sitä ei sekoiteta kasvualustaan. Jos katekompostia levitetään kasvimaalle, se voidaan syysmuokkauksen yhteydessä mullata kevyesti maahan.