TAKAISIN

Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas

Päivitetty: 31.8.2020
Katsura (Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan!

Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!

Katsuran kuori on jo nuorena uurteinen; nuoret versot ovat aluksi punaisia ja vanhemmiten harmaita. Lehdet ovat vastakkaisia, melkein pyöreitä, nyhälaitaisia, päältä vihreitä ja alta sinivihreitä. Pitkät lehtiruodit ovat punaisia.

Katsura kukkii keväällä erittäin runsaasti pienin ja mitättömin, karmiininpunaisin kukin. Hedelmät ovat vaatimattomia. Katsura on kaksikotinen (hede- ja emikukat eri puissa) ja eri sukupuolet saattavat olla hieman eri kokoisia ja mallisia. Palkomaiset hedelmät ovat 4 cm kokoiset, kypsinä ruskeita ja sisältävät kymmeniä siemeniä.

Alkuperäisellä kasvualueellaan Japanissa katsura voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi. Meillä se jää noin 3-6 metrin kokoiseksi pikkupuuksi. Katsuran kaunis lehdistö vaihtaa väriä usein; lehdet ovat puhjetessaan purppuranpunaiset, sitten kuparinruskeat ja vihertyvät kesällä, syksyllä keltaiset, vaaleanpunaiset tai jälleen purppuranpunaiset. Syksyllä lehdet myös tuoksuvat vaniljalle, varsinkin aamulla tai sateen jälkeen. Niiden pois haravointia ei siis ole kannata kiirehtiä.

Istuta suojaisaan paikkaan

Katsuraa on viljelty meillä harvinaisena jo vuosikymmenien ajan. Se on menestynyt melko hyvin I-III vyöhykkeillä. Se on kuitenkin melko oikullinen talvehtija. Katsura ei myöskään siedä keväthallaa tai kylmää pohjoistuulta. Kannattaa siis tarkoin harkita mihin kauniin katsuransa sijoittaa. Paikan on oltava suojainen; märkää notkoa ja kylmää savi- tai hiesumaata on myös turha harkita.

Menestyäkseen katsura vaatii routimatonta, tuoretta, ravinteikasta ja syvämultaista maata. Kosteahko puutarhamaa ja valoisa, suojainen paikka sopii katsuralle mainiosti. Se tulee toimeen myös hieman kuivemmalla paikalla. Valoisuuden suhteen katsura ei ole kovin vaatelias, vaan sietää kevyttä varjoa. Kauneimmillaan se kuitenkin on auringossa.

Katsuraa lisätään siemenestä ja kasvullisesti pistokkaista. Pistokkaiden täytyy kuitenkin olla nuorista, 1-vuotiaista taimista otettuja. Siemen on lyhytikäistä eikä kestä pitkää varastointia. Siementä ei kuitenkaan tarvitse käsitellä mitenkään - eikä edes peittää. Taimet ovat hyvin nopeakasvuisia. Katsura muodostaa nopeasti voimakkaan juuriston, joten se pitäisi istuttaa suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.