• Etusivu
  • Kasvillisuus

Eksoottinen katsura - kaunis pikkupuu tai pensas

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.05.2012Päivitetty 31.05.2021
20125_31015.jpg

Katsura(Cercidiphyllum japonicum) tunnetaan myös pikkulehtikatsurana. Se on kesävihanta, monirunkoinen ja eksoottinen puu tai iso pensas. Näyttävä lisä puutarhaan etenkin syksyisessä väriloistossaan!

Katsuran löydät myös Puutarha.netin Kasvikortistosta - kuten yli 1400 muutakin kasvia!

Katsuran kuori on jo nuorena uurteinen; nuoret versot ovat aluksi punaisia ja vanhemmiten harmaita. Lehdet ovat vastakkaisia, melkein pyöreitä, nyhälaitaisia, päältä vihreitä ja alta sinivihreitä. Pitkät lehtiruodit ovat punaisia.

Katsura kukkii keväällä erittäin runsaasti pienin ja mitättömin, karmiininpunaisin kukin. Hedelmät ovat vaatimattomia. Katsura on kaksikotinen (hede- ja emikukat eri puissa) ja eri sukupuolet saattavat olla hieman eri kokoisia ja mallisia. Palkomaiset hedelmät ovat 4 cm kokoiset, kypsinä ruskeita ja sisältävät kymmeniä siemeniä.

Alkuperäisellä kasvualueellaan Japanissa katsura voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi. Meillä se jää noin 3-6 metrin kokoiseksi pikkupuuksi. Katsuran kaunis lehdistö vaihtaa väriä usein; lehdet ovat puhjetessaan purppuranpunaiset, sitten kuparinruskeat ja vihertyvät kesällä, syksyllä keltaiset, vaaleanpunaiset tai jälleen purppuranpunaiset. Syksyllä lehdet myös tuoksuvat vaniljalle, varsinkin aamulla tai sateen jälkeen. Niiden pois haravointia ei siis ole kannata kiirehtiä.

Istuta suojaisaan paikkaan

Katsuraa on viljelty meillä harvinaisena jo vuosikymmenien ajan. Se on menestynyt melko hyvin I-III vyöhykkeillä. Se on kuitenkin melko oikullinen talvehtija. Katsura ei myöskään siedä keväthallaa tai kylmää pohjoistuulta. Kannattaa siis tarkoin harkita mihin kauniin katsuransa sijoittaa. Paikan on oltava suojainen; märkää notkoa ja kylmää savi- tai hiesumaata on myös turha harkita.

Menestyäkseen katsura vaatii routimatonta, tuoretta, ravinteikasta ja syvämultaista maata. Kosteahko puutarhamaa ja valoisa, suojainen paikka sopii katsuralle mainiosti. Se tulee toimeen myös hieman kuivemmalla paikalla. Valoisuuden suhteen katsura ei ole kovin vaatelias, vaan sietää kevyttä varjoa. Kauneimmillaan se kuitenkin on auringossa.

Katsuraa lisätään siemenestä ja kasvullisesti pistokkaista. Pistokkaiden täytyy kuitenkin olla nuorista, 1-vuotiaista taimista otettuja. Siemen on lyhytikäistä eikä kestä pitkää varastointia. Siementä ei kuitenkaan tarvitse käsitellä mitenkään - eikä edes peittää. Taimet ovat hyvin nopeakasvuisia. Katsura muodostaa nopeasti voimakkaan juuriston, joten se pitäisi istuttaa suoraan lopulliselle kasvupaikalleen.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton