• Etusivu
  • Kasvillisuus

Anopinkieli (Sansevieria trifasciata) on viherkasvi, jonka harva saa tuhottua

Tiina Painokallio
Päivitetty 22.04.2025
20231_45614.jpg

Anopinkieli on terävä – mutta sen kanssa on helppo tulla toimeen. (Kuva: Adobe Stock)

Jos anopinkieltä ei saa kasvamaan, niin sitä helpompia hoidettavia ovat vain silkkikukat. Viherkasvina anopinkieli sietää melkein mitä vain – vain kylmyys ja talvinen märkyys voivat koitua sen kohtaloksi. Anopinkieli kestää siis aurinkoa, varjoa, kuivaa ilmaa, vetoa ja jopa kastelun laiminlyömistä.

Näin tunnistat anopinkielen

Jäykkä- ja terävälehtinen, ainavihanta anopinkieli on viralliselta nimeltään Isoanopinkieli. Kasvi on kotoisin trooppisesta Länsi-Afrikasta.

Anopinkielen lehdet ovat väriltään vihreät, tumman- ja vaaleanvihreän juovikkaat tai keskeltä tummanvihreät ja reunoilta vaaleammat. Kirjavat muunnokset katsotaan koristearvoltaan suuremmiksi ja ovat siten suositumpia.

Miekkamaiset, teräväkärkiset lehdet ovat yleensä leveydeltään 5–6 cm ja pituudeltaan 70–90 cm, mutta voivat kasvaa jopa 120 cm:n pituisiksi.

Anopinkieltä kasvatetaan pääasiassa lehtiensä ja ulkomuotonsa vuoksi, mutta se voi sydänkesällä myös kukkia. Kukat ovat pienet, vaaleat ja ne erittävät runsaasti tahmeaa nestettä. Kasvin juurelle muodostuva kukkavarsi kasvaa noin 15–20 cm pitkäksi.

Isoanopinkielestä on jalostettu useita lajikkeita, mm. pienikokoinen anopinhammas (Sansevieria trifasciata ’Hahnii’) ja keltareuna-anopinkieli (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’).

Anopinkielen hoito

Anopinkieli on todellakin helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen kasvi; se kestää hyvin epäsäännöllistä kastelua, eikä ole valaistuksen suhteen kovin tarkka. Kasvi on hyvin vastustuskykyinen tuholaisiakin vastaan. Mainio valinta myös aloittelevalle kasvattajalle.

Parhaiten anopinkieli viihtyy puolivaloisassa paikassa, mutta sietää aurinkoista ja varjoisaakin paikkaa. Vihreälehtiset lajikkeet pärjäävät parhaiten varjossa.

Kasvukauden aikana anopinkieltä kastellaan tasaisesti, niin että kasvualusta pysyy koko ajan hieman kosteana. Kastelu tulee suorittaa harkiten ja kohtuudella, parin viikon välein. Erityisesti tulee välttää liiallista kastelua, jota kasvi kestää huonosti. Talven aikana multa saa kastelujen välillä lievästi kuivahtaa. Anopinkieli kuluttaa ravinteita vain vähän, joten lannoitus pari kertaa kuussa kasvukaudella riittää.

Anopinkieli viihtyy normaalissa huoneenlämmössä kautta vuoden, mutta talvella se voi olla myös viileämmässä (kuitenkin yli 10 ºC:ssa).

Anopinkielen uudelleenistutukseen on ryhdyttävä aika harvoin, sillä kasvi viihtyy ahtaassa ruukussa ja sen juurakko kasvaa hitaasti. Kaktusmulta on anopinkielelle sopivin kasvualusta.

Koska anopinkieli kasvaa melko korkeaksi ja painavaksi kasviksi, kannattaa se istuttaa joko tukevaan savi- tai keramiikkaruukkuun, liikakastelun välttämiseksi mieluiten lasittamattomaan saviruukkuun.

<p data-block-key="aerq8">(Kuva, Sari Nieminen)</p>
(Kuva, Sari Nieminen)

Anopinkielen lisäys on helppoa

Anopinkieli kasvattaa juurakosta sivuruusukkeita, joista sitä voidaan lisätä mullanvaihdon yhteydessä. Myös täysikasvuisen kasvin juuripaakkuja voi jakaa.

Anopinkieltä voi lisätä myös lehtipistokkaista. Lehdestä leikataan 5–10 cm pitkä pala ja se laitetaan multaan juurtumaan. Pian siitä alkaa versoa uusi taimi. Lehdenpalat on kätevää juurruttaa vesilasissa ja istuttaa sen jälkeen multaan.

Huom! Lehdestä lisäämällä tulee vain vihreitä yksilöitä. Keltakirjavat lajikkeet on lisättävä jakamalla.

Tiesitkö tätä anopinkielestä?

Useimmista muista huonekasveista poiketen anopinkieli on aktiivisimmillaan öisin. Se tuottaa happea ja poistaa ilmasta hiilidioksidia. Isoanopinkieli kykenee poistamaan kemiallisia kaasuja huoneilmasta jonkin verran eli sillä on myös kyky puhdistaa ilmaa.

<p data-block-key="b2evx">Anopinkielestä saa näyttävän ja helppohoitoisen kasvin niin koti- kuin edustustiloihinkin. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Anopinkielestä saa näyttävän ja helppohoitoisen kasvin niin koti- kuin edustustiloihinkin. (Kuva: Puutarha.net)
Ohje

Ohje

Lisää vinkkejä ja ohjeita:

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on huonekasveistakin paljon asiaa ja juttua, ohjetta ja vinkkiä - myös anopinkielestä. Lue lisää, kysy ja kommentoi.

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy myös kuvia ja tietoa useista eri huonekasveista. Saa myös ehdottaa uusia kasvikortteja!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20207_65941.jpg
Puutarha hehkuu syyskesän väreissä
Puutarha näyttää parhaat puolensa kesän kypsyessä ja iltojen hämärtyessä. Paitsi että se tarjoaa silmäniloa, sitä voi kuunnella ja tunnustella, haistella ja maistella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton