• Etusivu
  • Kasvillisuus

Arat kasvit suojaan syksyllä

Tiina Painokallio
Päivitetty 13.03.2025
20239_83006.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Lepokausi auttaa kasvia selviytymään aikana, jolloin kasvamisen edellytykset ovat huonot. Valon puute aiheuttaa surullisen honteloa kasvua, kylmyys ja kuivuus muun muassa houkuttelevat tauteja ja tuholaisia. Kesän ruukkukasveja voi säilyttää seuraavaan kesään talvettamalla ne.

Kesäkukat "talviunille" ja kunnon suojaan

Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä ei kannata heittää suin päin kompostiin. Eikä kesäkukkien talvehdittaminen ole ollenkaan niin työlästä, kuin usein luullaan. Muun muassa pelargonit, ahkeraliisat, sinisarjat, mustasilmäsusannat ja verenpisarat siirretään kukinnan loputtua viileään tilaan: viherhuoneeseen, lasikuistille, autotalliin tai kellariin. Lämpötila saisi olla noin 5 astetta. Liian lämpimässä ne koittavat edelleen kasvaa, ja tulos on huono.

Kasvit pitävät reilusta hajavalosta, mutta talvehtivat melko vähässäkin valossa. Niitä kastellaan melko niukasti, koska lepokaudella vedentarve on pieni. Perussääntönä voidaan pitää, että mitä kylmempi tila on, sitä kuivempana multa pidetään.

Ja vastaavasti, mitä kuivempi multa, sitä viileämmässä kasvit selviävät. Mullan pitää kuivahtaa kunnolla, eikä paakkua kastella kokonaan märäksi ollenkaan. Multapaakun tilanteen voi helposti tarkistaa ottamalla sen pois ruukusta. Maakellarissa voi olla liian kosteaa, jolloin kasveihin saattaa tulla hometta.

<p data-block-key="vy1g3">Ahkeraliisa (Kuva: Puutarha.net)</p>
Ahkeraliisa (Kuva: Puutarha.net)

Suojaa arat ikivihreät ja puuvartiset kasvit

Puuvartisille kasveille lämpötilaksi riittää muutama aste plussaa. Ikivihreät kasvit, kuten puksipuu, laakeripuu ja rosmariini tarvitsevat valoisan paikan. Niitä kastellaan maltillisesti vähintään kerran kuukaudessa. Huonekataja eli lawsoninsypressi tarvitsee valoisan paikan ja menestyy jopa huoneenlämmössä. Se pidetään tasaisen kosteana.

Lehtensä pudottavat puuvartiset kasvit, kuten runko- ja miniruusut sekä arat pikkuvaahterat talvehtivat pimeässä. Ne voi talvehdittaa ruukuissaan, mutta mullan pitää ensin kuivahtaa. Runkomarketta vaatii vähän valoa ja lisäksi säännöllistä tarkkailua, koska se houkuttelee kirvoja. Multa pidetään lähes kuivana koko lepokauden ajan.

Ruukkuihin istutetut havut kannattaa istuttaa talveksi maahan, koska ruukussa ne joutuvat talvella huomattavasti kovemmille kuin maassa. Istutuspaikaksi valitaan varjoinen paikka, jotta kevätaurinko ei pääse kuivattamaan kasvia. Keväällä havu nostetaan maasta, istutetaan uudelleen ruukkuun ja nostetaan takaisin kunniapaikalle.

<p data-block-key="uy8yx">Puksipuita (Kuva: Shutterstock)</p>
Puksipuita (Kuva: Shutterstock)

Talvehtiminen voi onnistua vain hyvin eristetyssä, kastumiselta suojatussa, talvenkestävässä ruukussa erittäin suojaisalla paikalla. Jos märkä multapaakku pääsee jäätymään, on kasvi yleensä mennyttä. Ruukun suojaksi voi kietoa esimerkiksi styroksia ja päälle pakkaspeitettä useampaan kerrokseen.

Talvenarat sipulit, mukulat ja juurakot

Arat sipulit, mukulat ja juurakot, kuten ruostekukat, kannat, gladiolukset ja daaliat, nostetaan vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen, maan ollessa vielä sula. Juuriston pitää saada kerätä ravinteet talteen lehdistä ja varsista, joten ei kannata kiirehtiä.

Puhdistamisen jälkeen ne viedään (nimilapuilla varustettuina) pimeään ja viileään paikkaan ja säilötään väljästi kuivan hiekan tai turpeen sekaan, jottei liika kosteus mädätä niitä. Niille riittää viitisen lämpöastetta. Liian lämpimässä ne voivat kuivua kokonaan.

Tarkkailukierroksen voi tehdä pari kertaa talven aikana. Huonokuntoiset yksilöt heitetään heti pois. Jos gladioluksen mukulat tuntuvat nahistuneilta, niitä voi kevyesti sumutella.

<p data-block-key="n1184">Tarhadaalia (Kuva: Puutarha.net)</p>
Tarhadaalia (Kuva: Puutarha.net)

Suojatut kasvit heräävät keväällä uuteen kasvuun

Kevään koittaessa ja valon lisääntyessä kasvit alkavat "heräillä". Kasvit tuodaan lämpimämpään tilaan, ja normaali kastelu aloitetaan pikkuhiljaa. Auringonvaloonkin totutellaan pikkuhiljaa. Liian aikaisin kasvuun lähteneet, hontelot versot ovat herkkiä valolle. Ne voikin huoletta typistää.

Kuivat versot leikataan pois. Kun kasvu alkaa tosissaan eli silmut alkavat puhjeta, on aika leikata kasvit ja vaihtaa uudet ravinteikkaat mullat. Leikattuja versoja voi käyttää pistokkaiksi. Ulkoilmaan totuttaminenkin tehdään asteittain.

Lue lisää kasveista Puutarha.netin Kasvikortistosta tai osallistu aktiivisiin keskusteluihin Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20213_69181.jpg
Puutarha.Netin kotikeittiö testaa: saaristolaisleipä
Tämä testi otti paikkansa sellaiseen ajankohtaan, kun joulu kolkutteli ovella. Tarkoitus oli kerääntyä joulupöydän ääreen syömään hyvää ruokaa ja nauttimaan lähimpien seurasta. Leipä on aina ollut yksi kysymysmerkki, vaaleaa vai tummaa – mitä leipää haluttaisiin nauttia ruoan kanssa? Jotain erilaistakin teki mieli kokeilla. Tästä syntyi idea testata, onnistuisiko tällaiselta harrastajaleipurilta perinteinen saaristolaisleipä. Reseptien etsiminen johdatteli K-ruoka.fi-sivustolle, josta löytyikin kokeilemisen arvoinen resepti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton