• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avomaakurkkua tuoreeltaan - tai säilöttyinä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2015
20148_40512.jpg

Avomaankurkku Kuva: Ruokala.net

Avomaankurkkujen

satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).

Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.

Avomaankurkku on aromikas, rakenteeltaan melko kiinteä ja hivenen makea (vanhat lajikkeet olivat maultaan hieman karvaampia) - ja se sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin! Se on rapsakkaa rouskuteltavaa ihan sellaisenaan ja maistuu makoisalta leivän päällä ja salaateissa. Tuore avomaankurkku on siis hyvää ihan tavallisen kurkun tapaan käytettynä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös vaikkapa kylmä peruna-kurkkukeitto ja jugurtti-kurkkusalaatti. Myös kuumennettavissa ruuissa, kuten keitoissa, täytettyinä tai gratinoituna avomaankurkusta saa maittavia makuelämyksiä. Netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita kokeiltavaksi ja testattavaksi!
Tiesitkö? Avomaankurkkujen tuoksu ja maku tulevat hyvin esiin pilkottaessa, sillä kurkkujen sisältämä aldehydit voimistuvat hapen vaikutuksesta.

Muistoja mummolasta saattaa tarjota myös avomaankurkkujen nauttiminen hölskytyskurkkuina (käytetään myös hyrskytyskurkut -nimeä). Ne valmistetaan perinteisesti ravistelemalla kurkkusiivuja kahden lautasen välissä, mutta toki ravistelu onnistuu kannellisessa astiassa tai lasipurkissakin.

Huomio

Huomio

Hölskytyskurkut

4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

- Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.
- Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.
- Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.
- Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Vinkki: Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Avomaakurkkujen säilöntä

Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin, mutta kenties enemmän niitä käytetään säilöttyinä: suolakurkkuina ja erilaisina pikkelseinä. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemeen. Säilöntäohjeita erilaisine variaatioineen löytyy runsaasti esimerkiksi Ruokala.netistä. Tässä herkkukurkkujen ohje Marttojen mallia mukaillen::

Huomio

Huomio

Herkkukurkut

noin 5 kg avomaankurkkuja
mustaherukan lehtiä
(kruunun)tillin varsia ja kukintoja
(pieni pala piparjuurta)
1 - 2 rkl sinapinsiemeniä
(valkosipulin kynsiä)
liemi:
6 dl väkiviinaetikkaa
2 1/2 l vettä
400 g sokeria
2 dl suolaa
1 rkl valkopippuria
(1 rkl neilikoita)

- Pese kurkut ja valuta ne. Lado kurkut kuumennettuihin lasipurkkeihin kokonaisina tai viipaloituina ja pane niiden väliin huuhdottuja mustaherukan lehtiä, piparjuurilastuja, sinapinsiemeniä, runsaasti tillin varsia ja kukintoja sekä halutessasi valkosipulin kynsiä (viipaloituna tai murskattuna).
- Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 5 min ajan. Kaada liemi kurkuille ja katso, että kurkut ovat kokonaan etikkaliemen peitossa. Sulje kiehuvassa vedessä steriloidulla kansilla. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä. Metallisista korkeista kuuluu napsahdus ja se painuu hieman sisään päin, kun korkin ja purkin sauma on tiiviisti sulkeutunut. Tällöin säilöntä on onnistunut ja kurkut säilyvät viileässä ja pimeässä paikassa monen monta kuukautta.

Lähde: Martat

Vinkki: Muokkaa reseptejä makusi ja tarpeidesi mukaan. Jos mustaviinimarjan lehtiä ei ole saatavilla, niin käytä mustaherukan makuista väkiviinaetikkaa. Myös keltasipulin tai pari voi sekaan kuutioida - ja liemeen laittaa valkopippurin sijasta maustepippureita.

Avomaankurkusta on olemassa myös sileäkuorinen, valkoinen muunnos. Valkean kurkun hedelmäliha on vihreää miedomman ja makeamman makuista. Valkoista kurkkua näkyy myynnissä vain harvoin, mutta kotipuutarhoissa sitä tietenkin voi kasvattaa!

Lisää avomaankurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on omat, rehevästi rönsyävät viestiketjunsa avomaankurkulle sekä sadon säilönnälle. Lue ja kommentoi!

Lue myös kurkkujen kasvattamisesta, niin saat tulevana satokautena herkutella omalla kurkkusadolla...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201912_61701.jpg
Saako kohta enää ampua raketteja?
Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.
20132_33953.jpg
Sisätilojen tuholaiset ja inhat ötökät
Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitäVaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaisetTuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa
20232_69334.jpg
Kaunis ja toimiva piha
Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!
Puutarha.netin etusivu
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi.Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.
20148_40648.jpg
Katoilla vihertää - katso upeat kuvat!
Teksti: Johanna Vireaho Kuvat: Sari Tammikari Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 2/2013
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton