• Etusivu
  • Kasvillisuus

Biojäte hyötykäyttöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.10.2023
202310_83266.jpg

(Kuva:Adobe Stock)

Kierrätetystä biojätteestä valmistetaan etanolia polttoaineeksi, metaania kaukolämpöön ja sähköön sekä multatuotetta maanparannukseen. Ennen kierrättämistä voit kuitenkin hyödyntää joitain biojätteitä terveyden ja kodin siisteyden ylläpitämiseen.

Vastustuskykyä, rauhaa ja teetä sitruunan kuoresta

Sitruunan kuori on erittäin terveellistä, sillä se sisältää paljon lääkinnällisiä aineksia, kuten citronellaa, C-vitamiinia, sitrushappoa, eteeristä öljyä ja pektiinejä. Sitruunan kuori poistaa kehosta myrkkyjä ja uudistaa sitä. Lisäksi kuori puhdistaa maksaa, ehkäisee turvotusta ja ummetusta, tehostaa ruuansulatusta, vahvistaa vastustuskykyä, alentaa korkeaa verenpainetta sekä lievittää hermostuneisuutta.

Voit säilyttää raastettua kuorta pakastimessa ja lisätä sitä veteen tai muihin juomiin tai valmistaa siitä teetä. Sitruunankuorta käytetään myös joihinkin jälkiruokiin.

Lisäksi sitruunankuorella voi puhdistaa teräksiset astiat ja välineet.

Muista pestä sitruuna hyvin ennen kuin käytät kuorta juomiin ja erilaisiin ruokiin. (Kuva: Adobe Stock)
Muista pestä sitruuna hyvin ennen kuin käytät kuorta juomiin ja erilaisiin ruokiin. (Kuva: Adobe Stock)

Potpourri ja jälkiruokia appelsiinin kuoresta

Sitruunan kuoren tavoin appelsiinin kuori sisältää eteerisiä öljyjä, antioksidantteja ja vitamiineja. Voit pakastaa appelsiinin kuorta ja käyttää sitä mausteena jälkiruokiin.

Lisäksi appelsiinin kuori sopii myös loistavasti siivoukseen ja hajunpoistoon. Appelsiininkuoret poistavat hajun kengistä, ja kuivattuna ne sopivat myös loistavasti hajuste-potpourriin, eli hyväntuoksuiseksi koristeeksi esimerkiksi vessaan tai keittiöön.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Rasvanpoistaja perunankuoresta

Perunankuoren ainesosat sopivat loistavasti pinttyneen rasvan ja lian poistamiseen. Hieromalla perunankuorta likaiseen pintaan, antamalla sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja huuhtelemalla saat pinnan kuin pinnan helposti puhdistettua. Herkimmille materiaaleille perunankuori ei välttämättä sovi. Sopii myös tummuneiden keittiövälineiden kirkastamiseen.

Myös perunoiden keitinvesi pehmentää rasvaa astioista. Liota likaisia astioita keitinvedessä 15–20 minuuttia, pese ne ja huuhtele. Jos ehdit jo heittää keitinveden pois, voit valmistaa uuden lisäämällä tuoreita perunankuoria kiehuvaan veteen. Anna perunankuorien hautua vedessä 30–40 minuuttia ja sekoita voimakkaasti, kunnes tuloksena on vaahtoisa aine. Aineen voit laittaa jääkaappiin ja käyttää seuraavana päivänä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lannoitetta, valkaisua ja kuorintaa kananmunankuoresta

Munankuoret koostuvat yli 90 prosenttisesti kalsiumista ja sisältävät sen lisäksi fosforia, magnesiumia sekä pieniä annoksia proteiineja. Kananmunankuoret toimivat loistavasti orgaanisena lannoitteena kasveille. Ne esimerkiksi ehkäisevät tomaatti- ja munakoisokasvien mätänemisprosessia. Murskaa vain kananmunankuoret lasipurkkiin, kaada niiden päälle lämmintä vettä ja peitä kannella. Kahden vuorokauden viileässä ja pimeässä pidon jälkeen pirskottele vesi kasvien päälle.

Voit myös valkaista vaatteita kananmunankuorilla. Murskaa kolmen munan kuoret pieneen harsopussiin (esim. alusvaatteiden pesuun tarkoitettu pussi) ja aseta pesukoneeseen valkaistavien vaatteiden kanssa. Pese normaalisti ja valkoisista vaatteistasi tulee taas uudenveroisia.

Myös kynsien vahvistamiseen munankuoret toimivat loistavasti. Jauha kananmunankuoret jauheeksi ja lisää läpinäkyvän kynsilakan sekaan. Kalsium vahvistaa kynsiä 2–3 kertaa viikossa käytettäessä.

Kerää yhdestä kananmunasta kuoret ja valkuainen, lisää 1 tl hunajaa ja saat luonnonmukaisen kuorinta-aineen.

Murskattuja kananmunankuoria voi käyttää kalkitukseen. (Kuva: Adobe Stock)
Murskattuja kananmunankuoria voi käyttää kalkitukseen. (Kuva: Adobe Stock)

Kasvata syötävää

Kasvamaan alkaneet sipulit ja valkosipulit voit upottaa multaan. Jos istutat sipulit ruukkuihin, katso, että ne ovat vähintään 20 cm syvyydessä ja riittävän kaukana toisistaan. Noin neljän kuukauden kuluttua voit onnistuessasi kerätä itsekasvattamasi sipulit. Lopeta niiden kastelu 20 päivää ennen sadonkorjuuta.

Jos ostat tuoretta tilliä, persiljaa, timjamia tai mitä tahansa muuta ruukkuyrttiä, älä heitä sitä pois kynittyäsi ruukun paljaaksi. Istuta jämät multaan ja perusta oma yrttitarhasi.

Joistain siemenistä voit kasvattaa ruokasi itse. Kokeilla eri hedelmien siemenien kasvattamista istuttamalla niitä ravinteikkaaseen multaan. Parhaiten onnistut luomutuotteilla. Esimerkiksi avokadon siemen voi alkaa kasvattaa juuria, kun tökkäät siihen kaksi hammastikkua, joiden avulla asetat sen keikkumaan vesilasiin juuri vedenpinnan yläpuolelle. Kun avokado on kasvattanut juuret, voit istuttaa sen multaan. Vaikka itänyt avokado ei kasvattaisikaan hedelmiä, tuottaa se iloa huonekasvina.

Lähde: askelterveyteen.com, ruohonjuuri.fi, kiertokapula.fi

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20214_69882.jpg
Mitä löytyy 10-vuotiaan toivepihasta?
Luonnonläheinen kalastajan piha on täynnä monenlaisia tarkkaan harkittuja osa-alueita. Tärkeimpänä kuitenkin kalapaja, jossa voisi puuhastella. Toivepihassa on myös trampoliini, poreamme (jossa voisi uitella myös vieheitä), grilli ja saunakota. Omasta kasvimaasta saisi herkullista syötävää ja tunnelmaa toisivat erilaiset puut ja kuntta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton