• Etusivu
  • Hoitotyöt

Bokashointi onnistuu myös ulkona – kokeile bokashoida puutarhajätteet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20225_78219.jpg

Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.

Viherjätteiden hapatus eli bokashointi

Kun alat bokashoida puutarhan viherjätteitä, kaada bokashisäkin pohjalle biohiiltä tai muuta kosteutta imevää materiaalia esimerkiksi bokashirouhetta. Täytä pussi sen jälkeen viherjätteellä, kuten kitketyt rikkaruohot, juuresten naatit tai ruohonleikkuujäte. Pieneksi pilkottu viherjäte tarjoaa isomman pinta-alan mikrobeille ja täten hapettuu nopeammin ja tehokkaammin.

Rouheet ja biohiili on helppo annostella joukkoon BioProffan kaksisäiliöisestä rouherasiasta. Kaksisäiliöisessä rouherasiassa voi pitää kahta eri tuotetta täysin erikseen. Välissä on irrotettava väliseinä. Bokashoidessa rouhetta tarvitaan lähes päivittäin ja biohiilen käyttö bokashoinnissa on suositeltavaa, sillä se kontrolloi hajuja erityisen tehokkaasti ja lopputuote on entistä parempaa ja arvokkaampaa. Bokashirasia onkin suunniteltu erityisesti bokashoijille.

Lannoita bokashia Em-Activella.
Lannoita bokashia Em-Activella.
Paina pussin sisältö tiiviiksi.
Paina pussin sisältö tiiviiksi.

Lannoita bokashia

Sekoita kastelukannuun Em-Activea, melassia sekä vettä ja kostuta viherjäte kauttaaltaan. Ripottele kerrosten väliin Diabaasi-kivijauhetta. Paina pussi tämän jälkeen mahdollisimman ilmatiiviiksi ja sulje pussi tiiviisti. Anna aineksen fermentoitua kuukaudesta kahteen tai jopa talven yli. Valmistunut massa on mahtavan elävää esikompostimateriaalia, kasvualustan katetta ja multatehtaan ainesta.

Hapatuspussissa ei ole hanaa, josta nesteet valutettaisiin pois, joten lisää biohiiltä reipas kerros pussin pohjalle. Näin arvokkaat nesteet imeytyvät biohiileen ja pääsevät lopuksi rikastamaan kasvualustaa!

Bokashointipussi sopii moneen käyttöön

Hapatuspussia voi käyttää niin puutarhassa kuin esimerkiksi parvekkeella. Jos sinulla on sisällä pieni bokashointiastia ja haluat säilyttää bokashoidut jätteet, sopii hapatuspussi tähän tarkoitukseen mainiosti.

Jos et sulje hapatuspussia, pussi toimii myös multatehtaana. Pussissa voi säilyttää myös puutarhassa käytettäviä lannoitteita. Eikä mikään estä käyttämästä ilmatiivistä pussia, vaikka veneillessä tai rannalla.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton