Daaliat
Daalioissa on kokoa ja näköä – sekä valinnanvaraa
Kokoja, muotoja ja värejä on tarjolla runsaasti. Daalian eri lajikkeita erotellaan esimerkiksi kukan muodon ja koon mukaan:
- kerrotut – yksinkertaiset
- korkeat (90 cm) – matalat (30 cm)
- pienet – suuret
- vuokko-, kaktus-, kaulus-, kesä-, koriste-, lumme-, mignon-, pallo-, pioni- ja pompondaaliat.
Värejä löytyy valkoisesta keltaiseen, violetista vaaleanpunaiseen, punaruskeasta melkein mustanpunaiseen ja kaikkea siltä väliltä.
Katsodaaliat Kasvikortistossa
Keväällä ajoissa esille
Juurimukuloiden esikasvatus kannattaa aloittaa jo varhain keväällä, jotta kukista pääsee nauttimaan mahdollisimman aikaisin kesällä. Reilun kuukauden esikasvatuksella ja hyvällä hoidolla kukinta kestää kesäkuulta aina syyskuulle asti.
Hyvä juurimukula on kiinteä ja samassa juurakossa voi olla useita mukuloita. Uudet juurimukulat on hyvä istuttaa heti suureen ruukkuun tai saaviin. Läpäisevä, ravinteikas multa sopii daalialle.
Juurimukuloiden ympärille jätetään pari senttiä tilaa ja päälle laitetaan multaa 5–10 cm. Astia viedään valoisaan ja kylmältä suojattuun paikkaan. Kastelusta on huolehdittava säännöllisesti, taimet eivät saa päästä kuivumaan. Etenkin isolehtiset daaliat hyötyvät kasteluveden mukana saadusta ravinnelisästä viimeisten esikasvatusviikkojen aikana.
Daalian lisääminen
Keväällä juurakoita voi jakaa terävällä veitsellä. Jako-osassa tulisi olla vähintään yksi silmu. Jos et havaitse silmuja, laita juurakko pariksi päiväksi kosteaan turpeeseen. Kasvun alkaessa silmut tulevat esiin. On aina eduksi, jos jakopalaan jäisi yksi kokonainen juurimukula – mutta palakin riittää.
Daaliaa on myynnissä myös siemeninä. Siemenet kylvetään varhain keväällä ja esikasvatetaan sisätiloissa. Daaliaa voi lisätä myös monistamalla pistokkaista. Tällöin leikataan mukulasta kasvanut, noin 10 cm korkea pistokas ja sen tyveen tehdään parin sentin pystyviilto. Pistokkaat laitetaan hiekansekaiseen multaan juurtumaan; 3 viikossa ne kasvavat kunnon taimiksi. Istuta taimet omiin ruukkuihinsa ja pidä se valoisassa ja lämpimässä. Kastele säännöllisesti.
Karaise siemen- ja pistokastaimet sekä muut esikasvatetut daaliat toukokuussa ennen niiden siirtämistä lopullisesti ulos. Yöhallojen on oltava varmasti ohi ennen ulosistuttamista.
Daalian kesähoito
Aurinkoinen tai puolivarjoinen sekä lämmin paikka on omiaan daalialle. Esimerkiksi suojaisa seinusta on mainio paikka. Toisaalta kasvi on niin edustava ja kukkii niin pitkään, että se ansaitsee myös keskeisen paikan.
Taimia kannattaa karaista muutamien päivien ajan viemällä ne päivisin ulos haukkaamaan ulkoilmaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko kasvi on hyvin hallanarka. Kun yölämpötilat varmasti pysyvät plussan puolella, niin taimet voi istuttaa ulos edelleen 5–10 cm syvyyteen. Sopiva istutusetäisyys on 40–60 cm.
Isot lajikkeet saattavat tarvita tuentaa, joten niiden juurelle kannattaa tukikepit laittaa jo heti istutusvaiheessa.
Daaliat tarvitsevat runsaasti vettä ja ravinteita. Ne eivät kuitenkaan kestä juuristoalueella seisovaa vettä. Ravinteita kannattaa antaa runsaasti etenkin alkukeväällä. Kuihtuneiden kukkien ja kukkavarsien poistaminen lisää kukintaa. Daalia toimii hienosti myös leikkokukkana.
Mukulat talvisäilöön
Syksyllä kukintaa voidaan jatkaa peittämällä kasvit yöksi esim. harsolla. Kun kasvi sitten lopulta paleltuu eikä maa ole vielä roudassa, kukkavanat leikataan 10–20 cm korkeudelta ja mukulajuuret nostetaan varovasti maasta. Kasvit on viisasta merkitä nimilapulla viimeistään tässä vaiheessa.
Juurakot varastoidaan kuivumaan viileään (n. +5–6 astetta) varastoon tai kellariin. Kuivahtaneet juurakot puhdistetaan varovasti, samalla voidaan poistaa huonokuntoiset mukulat. Puhdistetut juurakot on hyvä säilöä väljästi kuivan turpeen sekaan, viileään ja pimeään tilaan. Liian lämpimässä juurakot voivat kuivua kokonaan, liian kosteassa taas mädäntyä.
Kysymys: Siemenistä kylvetyt tarhadaaliat kukkivat kauniisti tänä kesänä. Onko niissä siemeniä vai otetaanko maahan kehittyneet mukulat talteen?
Tarhadaalia (Dahlia x hortensis, asterikasvien suku: Asteraceae) eli "joriini" kuuluu niihin perinteisiin monivuotisiin kasveihin, jotka eivät kestä hengissä suomalaisessa talvessa. Se on kotoisin Meksikon ylängöiltä, joten juurimukulat paleltuvat herkästi jo syksyn ensimmäisissä pakkasissa. Ota siis daaliasi juurakot ajoissa talvisäilöön, niin saat nauttia kukkaloistosta myös ensi kesänä.
Katso daaliat Kasvikortistossa
Ohje