• Etusivu
  • Hoitotyöt

Helmililjat (Muscari)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.05.2024
20238_63821.jpg

Hentohelmililja (Muscari botryoides) (Kuva: Adobe Stock)

Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.

Pikkusipuleista kasvavat helmililjat ovat 10-25 cm korkeat. Ne kukkivat tihein, kekomaisin tähkäkukinnoin 2–3 viikkoa. Pienten, pyöreähköjen ja suppusuisten kukkien vieno tuoksu on miellyttävä. Suurin osa helmililjoista on sinisiä, mutta myös valkoisia ja vaaleanpunaisiakin lajikkeita löytyy.

Eri helmililjoja

Tummahelmililjan (M. armeniacum) kukat ovat siniset ja terälehtien kärki on valkoinen. Kukinto on 15–20 cm korkea. 3–7 tasaleveää, kourumaista lehteä.

Atsurinhelmililjalla (M. azureum) kukat ovat kellomaisemmat ja avonaisemmat kuin helmililjoilla yleensä ja kukissa on tummat pitkittäisraidat. Kukinto on 15–20 cm korkea. Sipulista kasvaa 2–3 tasasoukkaa tai kielimäistä lehteä.

Hentohelmililjan (M. botryoides) tähkämäisen tiheä terttukukinto on kokonaan sinertävä tai valkoinen ('Album'). Kukinto on 15–20 cm korkea. Noin sentin levyisiä, tasasoukkia ja kourumaisia lehtiä on 2–4. Ne ovat yhtä kapeat kuin kukkavana.

Isohelmililjan (M. latifolium) tanakan, tummansinisen tahkäkukinnon ylimmät kukat ovat vaaleansiniset. Kukinto on 30 cm korkea. Sipulista lähtee vain yksi tasasoukka, leveähkö lehti.

<p data-block-key="ymmkp">Tummahelmililja (Muscari armeniacum) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Tummahelmililja (Muscari armeniacum) (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Hentohelmililjaa on kasvatettu Suomessa tiettävästi jo 1800-luvun loppupuolella ja se on nykyisistä lajeista yleisin.

Helmililjan istutus

Istuta sipulit syksyllä syys-lokakuussa ennen maan jäätymistä 8–10 cm syvyyteen ja 5–10 cm etäisyydelle toisistaan. Sipuli kasvattaa ensin juuret, sitten kehittyy kukkaverso. Kasvu loppuu, kun maan lämpötila laskee noin 3 asteeseen, joten sipulin on ehdittävä juurtua sitä ennen ja kukkaverso ei saa kasvaa liian pitkään.

Aurinkoiden paikka on paras, mutta helmililja tyytyy myös puolivarjoiseen tai vaihtelevasti varjoiseen kasvupaikkaan. Maaperän tulee olla läpäisevää, jotta vesi ei jää seisomaan ja mädännytä tai homehduta sipuleita.

Helmililja leviää laajoiksi kasvustoiksi ja soveltuu kivikkoryhmiin ja perennaryhmien reunuskasviksi tai myöhään versovien perennojen väleihin, sillä lehdet kuihtuvat kesällä. Nurmikolle sitä ei kannata istuttaa, mikäli sen haluaa leviävän siementämällä, sillä siemenet kypsyvät pitkään, ja lehdet tuhoutuvat nurmikkoa leikatessa. Helmililja

Helmililjaa voi lisätä sivusipuleista, kasvustoa jakamalla tai siemenistä.

Huom! Lasten leikkipaikkojen läheisyyteen helmilijaa ei kannata istuttaa, sillä se sisältää lievästi myrkyllisiä saponiineja.

<p data-block-key="xrx3k">Isohelmililja (Muscari latifolium) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Isohelmililja (Muscari latifolium) (Kuva: Adobe Stock)

Helmililja ruukussa

Ruukkukasvina helmililjaa on saatavilla maaliskuun ja pääsiäisen välisenä aikana. Helmililja tarvitsee säännöllisen kastelun, mutta ei lannoitusta, sillä sipulissa on kaikki tarvittavat ravinteet. Keväällä helmililja pärjää myös parvekkeella. Jotta kasvi kestää pienet yöpakkaset, kannattaa se totuttaa viileämpään lämpötilaan muutaman päivän ajan. Kun ruukkukasvin kukat ja lehdet ovat lakastuneet, voi sipulit istuttaa ulos, jolloin ne ilahduttavat kukinnoillaan seuraavana keväänä.

<p data-block-key="4vbs0">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton