• Etusivu
  • Piha

Herätä kevät sipulikukilla ja nurmikko väreillä

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 12.09.2024
pikkukrookukset-iSt-1453762679 muokattu

Pikkukrookukset

Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.

Kasvien talveen valmistautuminen on samalla myös itu uuteen kevääseen. Kun puutarha vaikuttaa raukealta ja maa viilenee, on aika istuttaa kukkasipulit juurtumaan. Sieltä ne kevään tullen kurkistavat ja tuovat viestin uuden kasvukauden alkamisesta.

Kaikkein varhaisimmat kukkijat puskevat maasta ylös jopa lumen läpi. Kasvu itsessään tuottaa lämpöä, joka sulattaa sitkeimpien sissien, kuten lumikellojen, tien jäisen kuoren alta valoon. Lumikellot sietävät kevään lämpötilojen vaihtelut ja yöpakkaset hyvin ja niiden kukinta saattaa parhaimmillaan olla todella pitkä. Viileissä ja vaihtelevissa kevätsäissä somat valkoiset nuput venyttelevät itseään pitkään ja avauduttuaan kukoistavat kauan.

<p data-block-key="pkgms">Lumikello lumessa</p>
Lumikello lumessa

Nurmikolla kukkii

Talven jälkeinen nurmikko voi olla ankean näköinen pitkään ennen kuin sen kasvu pääsee kunnolla vauhtiin. Saat nurmikkoon iloa ja väriä istuttamalla varhaisimmat kukkijat ryhmiksi sinne tänne suoraan nurmikkoon. Ne kohdat, joista lumi ensiksi sulaa, ovat otollisimmat istutuspaikat kaikkein varhaisimmille kukkijoille. Sieltä myös monet perhoset ja pölyttäjät löytävät talven jälkeen ensimmäiset energia-annoksensa.

Viihtyessään varhaiset pikkukukat kasvattavat nurmikollakin laajoja kasvustoja. Se vie kuitenkin aikaa, joten kärsivällisyyttäkin tarvitaan. Mitä tiiviimpää maa nurmen alla on, sitä hitaampaa on lajien leviäminen, sillä myös nurmen tiheä juuristo hidastaa sivusipulien muodostumista. Anna kukkien rauhassa siementää, sillä monet pienimmät lajit lisääntyvät siemenistä mallikkaasti. Kun nurmikon kevään ensimmäinen leikkuu ajoitetaan siementen kypsymisen jälkeen, annat niille mahdollisuuden tuottaa siementaimia.

Varhaisista varhaisimpia kukkijoita

Pienikukalliset krookuslajikkeet (Crocus), lumikellot (Galanthus), talventähdet (Eranthis) ja pystykiurunkannukset (Corydalis solida) ovat esimerkkejä aikaisin kasvavista lajeista, jotka ehtivät kukkia ennen ensimmäistä nurmenleikkuuta. Niille on ominaista kasvaa viihtyessään mattomaisiksi, joten ne ovat oivallisia kevään maanpeitekasveja.

Lumikellot ovat varhaisimpia ja pitkäikäisimpiä kukkijoita. Ne leviävät sekä sivusipuleista, joiden avulla kasvusto laajenee, että siemenistä, joita varsinkin muurahaiset kuljettelevat. Kukkapenkissä tai pensaiden alustoilla kasvaessaan ne muodostavat tiheitä kasvustoja nopeammin kuin nurmikolla, koska maa on kuohkeampaa eikä sipulikukkien tarvitse kilpailla nurmikon juuriston kanssa. Nurmikossa ne kasvavat, jos maa ei ole liian kovaa.

Lue lisää lumikelloista

<p data-block-key="p8cl6">Lumikello (Galanthus nivalis)</p>
Lumikello (Galanthus nivalis)
<p data-block-key="c1gl5">Pystykiurunkannus (Corydalis solida)</p>
Pystykiurunkannus (Corydalis solida)

Pystykiurunkannus piipahtaa keväisessä puutarhassa, sillä sen elonkierto on nopea. Se kasvattaa pitsimäisen lehdistönsä sekä ehtii kukkia ja kypsyttää siemenensä ennen nurmikon kasvamista leikkuukorkeuteen. Siksi se soveltuu erityisen hyvin kasvamaan puolivarjoisalla nurmialueella. Kiurunkannus leviää mielellään siemenistä, joten taimia putkahtelee sieltä täältä jo ennen kuin muut lajit ehtivät kunnolla aloittaa kasvuaan. Kukinnan jälkeen myös lehdet painuvat lepotilaan herätäkseen vasta seuraavana keväänä uudelleen kasvuun.

Lue lisää kiurunkannuksista

Talventähti on yksi kaikkein varhaisimmista kukkijoista. Se soveltuu nurmikkoa paremmin kukkapenkkeihin ja muihin kuohkeisiin kasvupaikkoihin. Talventähti viihtyy erityisen hyvin puiden ja pensaiden alla, sillä nämä paikat saavat keväisin runsaasti valoa lehdettömien oksien läpi. Myöhemmin, kun lehdistöt kasvavat täysikokoisiksi ja alkavat varjostaa, talventähdet siirtyvät lepotilaan. Laji on aluksi hidas leviämään, mutta sopivalla kasvupaikalla muodostaa ajan mittaan laajan verkoston, josta puhkeaa ensimmäisten joukossa keväiset, keltaiset kukkakupit, kuin pikku auringot.

Lue lisää talventähdistä

Posliinihyasintti on yksi helppohoitoisimmista varhaiskevään kukkijoista. Viihtyessään se levittäytyy laajoille alueille ja koristaa vielä talvenharmaan nurmikon. Se viihtyy toki myös läpäisevässä kukkapenkissä ja puiden alla. Hienostuneet kukat ovat hyvin vaalean sinisiä, lähes valkoisia. Mutta koska niiden terälehdissä on hyvin erottuva, tummemman sininen keskisuoni, näyttää kukka kauempaa katsottuna hennon vaaleansiniseltä.

Lue lisää posliinihyasintista

Idänsinililja on kevätpuutarhan tuoksuva suosikkikasvi. Syvän sininen väri kukassa on varmasti yksi sen suosion salaisuuksista. Toinen on helppohoitoisuus ja kolmas kestävyys. Idänsinililja kannattaa istuttaa paikkaan, jossa se saa vapaasti levitä. Viihtyessään se muodostaa upean maanpeitekasvuston myös nurmikolle. Se leviää innolla niin siemenistä kuin sivusipuleistakin läpäisevällä, mutta ei kuivalla kasvupaikalla. Pieni siimes on sille eduksi, sillä kuumuudesta se ei pidä, vaikka valoisan ystävä onkin.

Lue lisää idänsinililjasta

<p data-block-key="duma3">Italiantalventähti (Eranthis hyemalis)</p>
Italiantalventähti (Eranthis hyemalis)
<p data-block-key="2ejlj">Idänsinililja (Scilla siberica)</p>
Idänsinililja (Scilla siberica)
<p data-block-key="cqvwt">Kevättähti (Chionodoxa)</p>
Kevättähti (Chionodoxa)

Isokevättähtien kukkien hieno sinisävy ja ylöspäin katsova asento korostuvat vaikkapa tummempien idänsinililjojen kanssa kasvaessaan. Laji pitää kasvurauhasta ja lisääntyy myös siemenistä, jotka kypsyvät vauhdilla kukinnan jälkeen. Siksi se soveltuu hyvin kasvamaan nurmikolla, jonka leikkaus aloitetaan vasta siementen kypsymisen jälkeen.

Lue lisää kevättähdistä

Kultasahramit ja monet muut pikkukukkaiset krookuslajit ovat lähellä luonnonlajeja. Ne kukkivat suurikukkaisia puutarhalajikkeita aiemmin. Suloiset kukat avautuvat aurinkoisena päivänä apposen auki, jolloin ne myös koreilevat aivan kuin kokoaan isompina. Illan tullen terälehdet painuvat suppuun, suojautuen yön kylmyydeltä. Nämä monissa eri väreissä kukkivat pikkukrookukset ovat oivallisia valintoja varhaiskevään vielä levossa olevaa nurmikkoa värittämään.

Lue lisää krookuslajikkeista

<p data-block-key="kl2p3">Posliinihyasintti (Puschkinia scilloides)</p>
Posliinihyasintti (Puschkinia scilloides)
<p data-block-key="0vdrn">Krookus (Crocus botanical)</p>
Krookus (Crocus botanical)

Pölyttäjät kiittävät

Varhaiset kukkijat ylläpitävät puutarhan elonkirjoa turvaamalla talvihorroksesta heräävien hyönteisten ravinnonsaantia. Kaikkein varhaisimmat sipulikukat tarjoavat tärkeää ravintoa varhain herääville pölyttäjille ja aikuisena talvehtineille perhosille. Ne ovat usein kevätvirkkuja muutenkin, mutta jos talvehtimispaikkaan osuvat ensimmäiset lämpimät auringon säteet, ne heräävät melkeinpä muuta luontoa aikaisemmin. Silloin niille on tarjolla kovin vähän selviytymismahdollisuuksia, koska elintärkeät ravintokasvit ovat harvassa. Puutarhan varhaiset sipulikukat ovatkin varhaiskevään hyönteisille oivia ravinnonlähteitä.

Talvehtineiden pölyttäjien selviäminen on yksittäistä hyönteistä tärkeämpää. Esimerkiksi kimalaisista vain kuningattaret talvehtivat. Jos se menehtyy, jää sen koko yhdyskunta syntymättä. Kimalaisten pölytysvoimaa ravintokasveille ei voi vähätellä, sillä ne ovat yksi tärkeimmistä pölyttäjäryhmistämme.

Lue lisää puutarhan monimuotoisuuden ylläpitämisestä

<p data-block-key="nnrzu">Kimalaiset krookuksella</p>
Kimalaiset krookuksella

Näin kukitat kevätnurmikon

Nurmikko on tiiviin juuristonsa vuoksi ankara kasvualusta sipulikukille. Ne leviävät siinä hitaasti, mutta jos annat niille aikaa kehittyä, ne saattavat yllättää runsaudellaan. Vaikka kehitys voi olla hidasta, sipulikukkia voi myös auttaa monin tavoin:

  • Istuta useamman sipulin ryhmiksi, sillä muutama ryhmä siellä täällä on näyttävämpi kuin yksittäiset kukat laajalla alueella.
  • Sipulien kasvu saa hyvän lähdön, jos kuorit istutuslaikusta nurmikon kokonaan pois. Kaiva laikun kokoinen istutuskuoppa, johon lisäät ravinteikasta multaa. Istuta sipulit ja tasoita samaan tasoon nurmen kanssa. Aikanaan nurmikko kasvaa takaisin, mutta sipulit ovat silloin jo kasvaneet kykeneviksi kilpailemaan nurmikon kanssa.
  • Istuta useita eri lajeja. Monilajisuus pidentää kukinta-aikaa. Ja jos joku menestyy kasvupaikallaan toista paremmin, lisää sitä tulevina vuosina.
  • Älä tingi oikeasta istutussyvyydestä. Liian pintaan jääneet sipulit kukkivat ja lisääntyvät huonosti.
  • Istuta samoja lajeja myös pensaiden ja puiden alle, kukkapenkkeihin jne. Niissä kasvualusta on nurmikkoa kuohkeampi ja leviäminen nopeampaa. Kun sipulikasvit itsekseen aikanaan levittäytyvät nurmikon puolelle, sopeutuvat ne sinne paremmin kuin varta vasten nurmikkoon istutetut.

Syksyn kukkasipulien istuttaminen on kuin lupaus tulevasta. Talvi peittää hetkeksi puutarhan, mutta se herää eloon uudelleen keväällä – kauniimpana kuin koskaan.

Teksti: Muhevainen Oy Tuuli Järvinen

Kuvat: iStock ja Tuuli Järvinen

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
kasvit
pihasuunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.
Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton