Herkkusieni vie kielen mennessään – tutustu lajeihin, kasvuympäristöihin ja käyttötapoihin

Herkkusieni on arvostettu ruokasieni, jota voi löytää loppukesästä kuusimetsistä – kunhan tunnistaa sen varmasti. (Kuva: Adobe Stock)
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni. Herkkusieni on monikäyttöinen ja maultaan hienostunut ruokasieni, joka kasvaa luonnonvaraisena myös Suomen metsissä. Sen tunnistaminen vaatii silmää, sillä herkkusieni muistuttaa vaarallisesti valkokärpässientä. Opi erottamaan herkkusieni muista, selvitä sen kasvuympäristöt ja poimi vinkit herkulliseen ruoanlaittoon.
Herkkusienen esiintyminen
Sientä löytää parhaiten kuusia kasvavista metsistä. Pihoista ja nurmikoiltakin tätä saattaa löytyä, mutta niitä ei saa sieltä kerätä. Sienet tulee kerätä vähintään 50 m:n päästä tiestä ja kaupungin ulkopuolelta.
Herkkusienen kasvualustana on kuusesta tippuneet neulaset. Jopa marraskuussa tätä herkullista sientä voi löytää. Runsain satoaika on elo-lokakuussa, mutta vielä lokakuussakin niitä voi löytyä. Herkkusienessä on se huono puoli, että ne kehittyvät kaikki samaan aikaan. Herkkusieni on laumasieni, niitä löytyy kerralla enemminkin.
Herkkusienen tunnistaminen
Valkoinen kärpässieni ja herkkusieni muistuttavat toisiaan vaarallisen paljon. Valkokärpässienellä on suomuinen jalka, herkkusienellä on vanhemmiten säikeinen jalka. Kärpässienen jalan väri on täysin valkoinen tai siinä on häivähdys harmaata tai keltaista. Herkkusienen jalka saattaa olla punertava ja vanhempana siinä voi olla lilan sävyä. Herkkusienen jalka levenee alaspäin. Yläosassa jalkaa saattaa olla suojus tai osa siitä. Jalan koko on 10:stä 15 cm:n ja hoikka.
Lakki on kymmenen sentin molemmin puolin. Sienen syntyessä lakki on melko valkea, keltaista kajoa siinä voi silti olla. Vanhempi sieni on harmahtava ja reunoilta tumma. Lakki muuttuu sienen vanhetessa munamaisesta kuperan kautta laakeaksi. Rikkoutunut herkkusienen pinta on keltainen.
Helttoja ei ensin edes näe, ne ovat piiloutuneina lakin sisälle. Kun lakki on muuttunut munamaisesta kuperaan muotoon, heltat ovat väriltään vaaleanpunaiset. Sittemmin väri muuttuu lilan kautta mustaksi.
Herkkusienen käyttö
Loppujen lopuksi herkkusienisaalis jää yleensä laihaksi. Joten sienet tulee käytetyksi heti. Jos suuremman saaliin saa, niitä voi pakastaa rasvattomalla pannulla ensin käyttäen tai kuivata. Huom! Nuoret herkkusienet käytetään kokonaan, vanhoista herkkusienistä vain jalka. Sienen voi valmistaa vaikkapa seuraavalla herkullisella tavalla:
Halloumi-pestolla täytettyjä herkkusienen lakkeja
- 1 dl halloumijuustokuutioita
- 100 g herkkusieniä
- basilikaa
- persiljaa
- ruohosipulia
- oliiviöljyä
- maustepippuria
- hitunen parmesan-raastetta
Yrteistä ja öljystä tehdään tehosekoittimella paksuhko seos, maustetaan pippurilla ja juustolla. Sekoitetaan juustokuutiot joukkoon ja täytetään herkkusienet, joista kanta on otettu pois. Laitetaan uuniin 200 asteeseen noin kahdeksaksi minuutiksi.
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Näin tunnistat isohaperon – Väritys, rakenne ja koko

Mustatorvisieni on sekametsissä piileskelevä sieni

Tomaatin punainen kutsu: väri, jolla on historia ja vaikutus

Syö se kukkasin – kokeile kukkareseptejä arkeen ja juhlaan

Herkulliset tatit: männynpunikkitatti
