• Etusivu
  • Kasvillisuus

Huone-esikko (Primula obconica)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20231_78174.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Esikot kuuluvat Primulaceae-heimoon eli esikkokasveihin. Niitä kasvaa luonnonvaraisena Euroopan ja Välimeren maissa. Myös Etelä-Suomesta löytyvä kevätesikko kuuluu samaan suureen kasviheimoon. Primula-sana merkitsee ensimmäistä, ja viljellyt esikot ovatkin perinteisesti olleet alkuvuoden suosittuja kasveja.

Huone-esikon suosion kasvua rajoitti pitkään kasvin lehdissä ja kukissa esiintynyt primiini -niminen aine, joka aiheutti monille ihmisille allergiaoireita. Jalostuksella primiinipitoisuutta on onnistuttu vähentämään, joten useimmat nykyisin viljellyssä olevat lajikkeet eivät sisällä lainkaan tai hyvin vähäisiä määriä primiiniä.

Kasvista on jalostettu lajikkeita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta punasävyiseeen ja oranssinkeltaiseen. Pitkäruotiset, isohkot lehdet kasvavat ruusukkeena. Vaikka huone-esikko on yleensä tilapäiskasvi, voi sen saada elämään pitkälle kesään ja kukkimaan jatkuvasti.

Huone-esikon hoito

Esikot viihtyvät parhaiten valoisassa ja hieman viileässä paikassa, esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunalla. Suoraa paahdetta ne eivät kuitenkaan kestä ja korkeissa lämpötiloissa kukinta menee hyvin nopeasti ohi.

Kastelu saa olla runsasta, mutta multa ei saa olla liian märkää. Sumutus on hyväksi. Lehdet kellastuvat helposti, jos multa pääsee kuivumaan.

Periaatteessa keväällä uutena hankitun huone-esikon kasvualustassa oleva lannoitemäärä riittää koko kasvukauden kukintaan, mutta lannoittaa voi joka toinen viikko. Mikäli esikon haluaa säilyttää huonekasvina, istutetaan se uudelleen kukinnan jälkeen, poistetaan kuolleet lehdet ja talvetetaan viileässä.

Heimo: Primulaceae
Luokka: sisäkasvit, kausikasvit

Valo: Aurinkoinen, ei paahde
Lämpö: Viihtyy viileässä, kesällä myös ulkona
Kastelu: Runsas ja tasainen kastelu. Ei saa kuivahtaa, mutta ei myöskään uida. Pitää sumuttelusta.
Muu hoito: Poista kuihtuneet kukat varsineen.
Istutus: Uudelleenistutus kukinnan jälkeen.

Ohje

Ohje

Faktaa huone-esikosta:

Heimo: Primulaceae
Luokka: sisäkasvit, kausikasvit

Valo: Aurinkoinen, ei paahde
Lämpö: Viihtyy viileässä, kesällä myös ulkona
Kastelu: Runsas ja tasainen kastelu. Ei saa kuivahtaa, mutta ei myöskään uida. Pitää sumuttelusta.
Muu hoito: Poista kuihtuneet kukat varsineen.
Istutus: Uudelleenistutus kukinnan jälkeen.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla poristaan kaikenlaisista esikoista.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton