• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasveista iloa vuoden ympäri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2022
20227_51634.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto.

Uusi kukkamulta valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Hyvä kukkamulta on väriltään tummaa ja siinä on runsaasti hidasliukoisia ravinteita, jotka vapautuvat kasvien käyttöön vähitellen.

Kun multa on valmistettu kompostoimalla, siihen muodostuu käytön aikana oikeanlainen mururakenne, joka parantaa juuriston hyvinvointia ja takaa mullan säilymisen ilmavana. Mullan kestävä rakenne on tärkeää etenkin suurten viherkasvien hoidossa, koska niiden multaa ei vaihdeta vuosittain.

Tasaista kastelua vaativat kasvit, kuten saniaiset, nukkumaijat ja peikonlehdet, istutetaan kastelun helpottamiseksi altakasteluruukkuun. Altakasteluruukkuihin on oma erikoismultansa, joka takaa veden tasaisen jakautumisen säiliöstä kasvin juuristoalueelle. Kaktukset ja muut liiasta kosteudesta kärsivät huonekasvit, kuten kukka-ananas, säilätuutti, portulakka ja aaloet, istutetaan kaktusmultaan. Hyvä kaktusmulta sisältää murskattua kevytsoraa ja hiekkaa parantamaan kasvualustan ilmavuutta ja veden liikkuvuutta. Kaktusmulta ei varastoi vettä yhtä tehokkaasti kuin muut kukkamullat, joten se kuivahtaa riittävän nopeasti kastelun jälkeen ja takaa herkkäjuuristenkin kasvien viihtyvyyden.

Varo tiivistymistä

Ennen mullanvaihtoa multa kostutetaan erillisessä astiassa. Sopiva kostutusmäärä on desilitra vettä multalitraa kohti. Multa sekoitetaan astiassa tasakosteaksi jolloin multaan muodostuu tavoiteltu mururakenne. Kasveja ei kastella enää ruukutuksen jälkeen. Mullan pinnan annetaan kuivahtaa muutama päivä ennen ensimmäistä kastelua. Kasvin lehtiä sumutetaan säännöllisesti merileväuutteella.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Ensimmäisillä kastelukerroilla varotaan ylikastelua. Vettä annetaan pienissä erissä, eikä sitä saisi tulla aluslautaselle asti. Kasvi juurtuu uuteen multaansa parissa viikossa, minkä jälkeen juuristo alkaa toimia normaalisti ja kasvia voidaan kastella reilummin.

Ilman esikostutusta multa helposti tiivistyy ruukussa yhdeksi isoksi muruksi. Kuivuessaan tällainen tiivistynyt multa kutistuu ja multapaakku jopa irtoaa ruukun reunoista.

Tiivistyneen mullan kastelu on vaikeaa, koska multa ei ime vettä ja kasteluvesi valahtaa heti aluslautaselle. Tiivistyneessä mullassa juurten kasvu häiriintyy ja kasvi saattaa jopa kellastua.

Tiivistyneen kukkamullan rakennetta voidaan parantaa sumuttamalla mullan pinta kosteaksi ja sen jälkeen murentamalla se varovasti esimerkiksi haarukalla. Ruukutuksen yhteydessä laitettu parin sentin kevytsora- tai koristekivikerros suojaa mullan pintaa liettymiseltä ja kovettumiselta. Katteen alla jo kovettunutkin multa murustuu vähitellen. Koska kerran kovettuneen ja tiivistyneen mullan rakennetta ei pysty täysin palauttamaan, kannattaa multa käsitellä oikein jo ennen käyttöä.

Ravinteilla uutta puhtia

Mullanvaihdon jälkeen, kun kasvi on juurtunut, aloitetaan lannoitus. Vaikka uusi multa sisältääkin paljon ravinteita, terveeseen ja voimakkaaseen kasvuun tarvitaan säännöllistä hoitolannoitusta. Hoitolannoitukseen soveltuvat sekä kasteluveteen sekoitettava ravinneneste että multaan sijoitettavat ravinnepuikot tai kanankakka.

(Kuva: Shutterstock)
(Kuva: Shutterstock)

Sopivaa ravinnenestettä annostellaan kasteluveteen kaikilla kastelukerroilla. Ravinteet ovat nesteeseen liuenneina välittömästi kasvien käytettävissä. Multaan sijoitettavia kiinteitä luonnonravinteita laitetaan ruukkuun kerran kuukaudessa ja kasteluun käytetään pelkkää vettä. Ravinteet liukenevat vähitellen kasvin käyttöön. Kaikkien kasvien lannoitukseen soveltuvat luonnonravinteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja parantavat siten kasvien hyvinvointia.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_64566.jpg
Perinnekasvi: Iltahelokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on iltahelokki(Oenothera biennis). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
20079_6698.jpg
Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa
Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte. Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.
20221_74383.jpg
Kalan sesonki on sen liikkeistä kiinni
Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan, että kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä. Kenenkään ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla. Ennen sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto. Nyt sesonkiruoka onkin taas kaikkien huulilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton