• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien kastelu loman aikana

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.05.2025
20242_83408.jpg

Verhoja voi vetää pienemmälle ja myös huoneiston lämpötilaa voi laskea. Kasvit on myös syytä tarkastaa tuholaisten ja tautien varalta ennen lomalle lähtöä. Miten kastelu hoituisi poissaollessa? (Kuva: Adobe Stock)

Lyhyt loma ei vielä juuri koettele huonekasvien vesitaloutta, mutta jo parin viikon kastelemattomuus saattaa olla joillekin kasveille aivan liikaa etenkin kasvukaudella. Lyhyet poissaolot hoituvat, kun kasvit kastellaan kunnolla ennen lähtöä ja siirretään pois suorasta auringon paisteesta tai lämpöpatterin päältä, jotta haihtuminen on mahdollisimman pientä.

Lepokaudella kasvien vedentarve on tietysti huomattavasti pienempi, mutta pidempään poissaoloon pitää talvellakin varautua huolellisesti. Hydro- eli vesiviljelyssä ja altakasteluruukuissa olevat kasvit pärjäävät täydellä vesisäiliöllä pitkään ilman kastelua. Tavallisessa mullassa ja ruukussa (jonka pohjassa on reikä) elelevät kasvit voi viedä vaikka tiskialtaaseen tai ammeeseen, jonka pohjalle on levitetty märkä froteepyyhe tai matto, josta vesi imeytyy ruukun pohjan reikien kautta multaan. Kapillaari-ilmiö ei toimi kunnolla, jos ruukun pohjalla on kevytsoraa.

Pätkä lankaa, muovipussi...

Pienemmät kasvit voi nostaa vettä ja kevytsoraa sisältävän vadin tai reunallisen tarjottimen päälle. Etenkin korkeammasta ilmankosteudesta pitävät kasvit nauttivat tästä. Pienten kasvien kasteltuun juuripaakkuun voi myös työntää vettä imevät kastelulangat; pätkän puuvillalankaa, kanttinauhaa tai vaikka vanhoja sukkahousuja. Pätkän toinen pää laitetaan vieressä olevaan vesiastiaan. Lankaan voi sitoa pienen painon, jotta se varmasti pysyy veden pinnan alla. Saman vesiastian ympärille voi koota useita kasveja. Langan voi työntää multaan myös ruukun pohjareiän kautta. Sen on pysyttävä kunnolla paakussa.

Yksittäisen, huolellisesti kastellun kasvin voi myös sulkea läpinäkyvään, väljään muovipussiin. Pussin reunat eivät saisi koskettaa lehtiä: ruukkuun voi työntää muutaman pitkän tikun pitämään pussia irti lehdistä. Pussi puhalletaan pulleaksi ja suljetaan tiiviisti, jolloin kosteus ei pääse karkaamaan. Se sijoitetaan varjoon. Tässä menetelmässä on vaarana, että kasvi homehtuu, joten kovin pitkään kasvia ei voi pussissa pitää.

Kasteluun avuksi

Hiljalleen vettä tiputtavan kastelupullon voi tehdä tavallisesta pitkäkaulaisesta viinipullosta tai juomapullosta, jonka korkkiin tehdään reikä. Pullo työnnetään syvälle kasteltuun multaan pystyyn. Kun pullo on umpinainen, täytyy sen saada imettyä ilmaa poistuvan veden tilalle.

Jos multa on kosteaa, ei korvausilmaa pääse pulloon, eikä vesi siis valu liian nopeasti multaan. Tämä ei toimi pienissä ruukuissa, ja pulloa kannattaa joka tapauksessa testata ennen lomalle lähtöä, jottei tule ikäviä yllätyksiä. Kastelupallot toimivat samalla periaatteella.

<p data-block-key="k1clf">Kastelukiteillä saa helpotusta kastelutiheyteen. Kiteet imevät runsaasti kasteluvettä itseensä ja luovuttavat sitä pikkuhiljaa kasvin käyttöön. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kastelukiteillä saa helpotusta kastelutiheyteen. Kiteet imevät runsaasti kasteluvettä itseensä ja luovuttavat sitä pikkuhiljaa kasvin käyttöön. (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="6uh8r">Lisäksi puutarhaliikkeistä saa erilaisia kasteluun tarkoitettuja apuvälineitä, kuten altakastelumattoa, keraamisia kasteluantureita ja kastelupisaroita. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lisäksi puutarhaliikkeistä saa erilaisia kasteluun tarkoitettuja apuvälineitä, kuten altakastelumattoa, keraamisia kasteluantureita ja kastelupisaroita. (Kuva: Adobe Stock)

Tietysti helpoin tapa on pyytää naapurilta, sukulaiselta tai ystävältä apua kastelussa. Jos kasveja ei ole kovin montaa eikä ole kylmä talviaika, ne voi viedä hänelle hoitoon tai vaihtoehtoisesti antaa hänelle asunnon avain, jotta kastelu onnistuu paikan päällä.

<p data-block-key="u73u5">Apulaiselle kannattaa kirjoittaa selkeät kasteluohjeet. Samanlaista kastelua vaativat kasvit on hyvä kerätä omiksi ryhmikseen, jotta kastelu on yksinkertaisempaa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Apulaiselle kannattaa kirjoittaa selkeät kasteluohjeet. Samanlaista kastelua vaativat kasvit on hyvä kerätä omiksi ryhmikseen, jotta kastelu on yksinkertaisempaa. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Jos kuitenkin kotiinpaluu on ankea eli kasvien multapaakut ovat poissaolon aikana päässeet kuiviksi, ruukut kannattaa upottaa vesiämpäriin, kunnes paakku on varmasti kokonaan märkä eikä ilmakuplia enää nouse.

Jotkut kasvit, muun muassa atsalea, vesifiikus, härkylä, sädekaisla, hortensia ja preeriaeustoma, eivät valitettavasti tahdo toipua kuivahtamisesta.

Tarkempaa tietoa kasveistasi voit lukea Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton