• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä hetki

Tiina Painokallio
Päivitetty 04.11.2024
20231_23283.jpg

Huonekasvien hoitolannoitusta jatketaan vielä marraskuulle. (Kuva: Adobe Stock)

Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.

Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.

Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.

<p data-block-key="ld3i8">Riittävästi ravinteita saaneet, hyvinvoivat kasvit ovat ilo silmälle. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Riittävästi ravinteita saaneet, hyvinvoivat kasvit ovat ilo silmälle. (Kuva: Adobe Stock)

Ravinnepuikko on helppo ja siisti vaihtoehto

Luonnonravinnepuikot ovat helppokäyttöisiä ja sisältävät kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita. Multa kastellaan ja Ravinnepuikot työnnetään reilusti kostean mullan sisään. Kasvin kasteluun käytetään pelkkää vettä, jolloin Ravinnepuikoista vapautuu vähitellen ravinteita kasvin käyttöön. Lannoitusvaikutus kestää noin kuukauden.

Kanankakkarakeet ovat suoraan luonnosta

Pitkä lannoitusvaikutus saadaan myös Biolan Kanankakalla. Kanankakkarakeita lisätään kukkaruukun multaan samaan tapaan kuin ravinnepuikkojakin. Multaan tehdään esimerkiksi kynällä reikiä, joihin rakeet sijoitetaan. Kanankakkarakeet peitetään huolellisesti mullalla ja multa kastellaan pelkällä vedellä. Uusintalannoitus annetaan noin kuukauden välein.

Ravinnenestettä jokaisella kastelukerralla

Luonnonravinneneste annetaan kasteluveden mukana. Kasvukaudella sitä kannattaa antaa laimeana liuoksena kaikilla kastelukerroilla, jolloin ravinteita on kasvin saatavilla tasaisesti. Luonnonravinnenestettä voi antaa myös kerran viikossa hieman väkevämpänä – pakkauksen ohjeen mukaan.

Virkisteeksi merilevää

Merileväuutteen teho perustuu valtameren leväkasvien sisältämiin luonnon tehoaineisiin ja hivenravinteisiin. Se tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merileväuute on normaalin lannoituksen lisänä annettava kasvinhoitoaine, eikä korvaa varsinaista lannoitusta.

Säännöllisellä merileväuutteen käytöllä voidaan ennaltaehkäistä erilaisten sienitautien, kuten syksyllä puutarhakasveja kiusaavan härmän, esiintymistä. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

<p data-block-key="b1vju">Monet kasvit pitävät myös säännöllisestä sumuttamisesta. Sumutusveden seassa on hyvä antaa myös elinvoimaisuutta lisäävää merileväuutetta. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Monet kasvit pitävät myös säännöllisestä sumuttamisesta. Sumutusveden seassa on hyvä antaa myös elinvoimaisuutta lisäävää merileväuutetta. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton