• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huonekasvien tuholaisia ja tauteja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2023
20239_83020.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kasvien tarkkailu kannattaa aloittaa lehtien alapinnoilta, sillä useimmat tuholaiset sekä kasvitaudit löytyvät ensimmäiseksi juuri sieltä. Myös uudet lehdet, lehtihangat ja nuput sekä mullan pinta pitää tarkastaa. Uudet kasvit on viisasta laittaa aina ensin karanteeniin, etteivät mahdolliset ylimääräiset "ystävät" pääse leviämään muihin kasveihin. Jos tuholaisia kuitenkin on jo nähtävillä, pitää torjunta aloittaa välittömästi.

Tuholaisia

Tuholaisia kannattaa opetella tunnistamaan. Läheskään kaikki ötökät eivät nimittäin ole haitallisia. Suurennuslasista on iso apu tunnistuksessa. Ilkeät tuhohyönteiset vaurioittavat huonekasveja imemällä solunesteitä, kuljettamalla viruksia ja erittämällä mesikastetta, joka puolestaan toimii alustana kasvitaudeille.

Kilpikirvat majailevat usein kasvien varsissa ja kovalehtisten kasvien lehdissä. Kilpikirvan toukat kuoriutuvat aikuisten yksilöiden kellertävän ruskeiden kuorien alla ja lähtevät liikkeelle ja kasvattavat oman kilven. Ne erittävät mesikastetta. Nämä ovat melko vaikeita torjuttavia. Pyyhkiminen kostealla rievulla ja hammastikulla irrottelu tai harjalla harjaaminen auttaa parhaiten. Liikkuviin nuoriin yksilöihin tehoaa myös malationi tai saippualiuos.

Villakilpikirvat esiintyvät etenkin kasvien lehtihangoissa. Ne ovat soikeita, noin kolmen millin pituisia, vaalean "villan" peittämiä. Pyyhkiminen ja irrottelu on helpompaa, koska nämä eivät takerru kasviin yhtä tiukasti kuin kilpikirvat. Torjunta-aineet tehoavat vain vastasyntyneisiin toukkiin.

Villakilpikirva (Kuva: Adobe Stock)
Villakilpikirva (Kuva: Adobe Stock)

Lehtikirvat esiintyvät yleensä versojen ja nuppujen kärjissä. Ne ovat parin millimetrin mittaisia ja vaihtelevan värisiä. Torjunta-aineet tehoavat lehtikirvoihin hyvin. Torjunta toistetaan 3 kertaa 5–7 päivän välein.

Ansarijauhiainen viihtyy lehtien alapinnoilla. Se on pieni, vaalea hyönteinen. Torjunta-aineet tehoavat ansarijauhiaisiin hyvin. Torjunta toistetaan 3 kertaa 5–7 päivän välein.

Punapunkki (vihannespunkki tai kehrääjäpunkki) elää lehtien alapinnoilla kuivissa ja lämpimissä oloissa. Se on erittäin pieni ja vaikeasti havaittava. Punkit lisääntyvät nopeasti lämpöisessä ja kuivassa huoneilmassa. Ensimmäisenä lehtiin ilmestyvät vaaleat laikut. Seuraavaksi löytyy seittiä lehtien alapinnoilta, ja pian lehdet alkavat kuihtua ja kasvi kuolee. Ennaltaehkäisynä toimii säännöllinen kastelu, ja lisäksi kasvia kannattaa sumutella etenkin kuivina aikoina. Torjunta aloitetaan heti, kun oireita lehdissä havaitaan. Toista torjunta vähintään 3 kertaa 5-7 päivän välein.

Harsosääski viihtyy kosteassa mullassa, ja munii pieniä munia mullan pintakerroksiin. Se on pieni, vaappuen lentävä, pientä kärpästä muistuttava hyönteinen. Kehitys munasta aikuiseksi kestää huonelämpötilassa 24–29 vrk. Harsosääskeä kutsutaan usein virheellisesti kukkakärpäseksi tai banaanikärpäseksi. Aikuiset harsosääsket eivät vahingoita kasveja. Sen sijaan valkoiset toukat syövät myös taimien hiusjuuria ja saattavat suurina määrinä hidastaa taimien kasvua. Ennaltaehkäisynä mullan tulisi antaa kuivua parin senttimetrin syvyyteen. Harsosääsket valtaavat helposti kaikkien kasvien mullat, joten torjuntaa kannattaa tehdä kaikille kasveille. Aikuisia harsosääskiä voi hävittää kärpässumutteilla. Toukkia torjutaan kastelemalla multa 2–3 % saippualiuoksella. Käsittely kannattaa uusia viikon välein 2–3 kertaa.

Kehrääjäpunkki (Kuva: Adobe Stock)
Kehrääjäpunkki (Kuva: Adobe Stock)

Tuholaisten torjunta

Torjunta on siis aloitettava heti, koska huonekasveissa viihtyvät tuholaiset lisääntyvät hyvin nopeasti. Torjuntaa voi tehdä mekaanisesti: poistetaan ötökät käsin joko kostealla rievulla (rievun kasteluveteen voi lisätä tolua tai fairya), hammastikulla tai -harjalla ja leikataan saastuneet kasvin osat pois. Useimmat tuholaiset saa hävitettyä saippualiuoksella. Liuosta sumutetaan kasvin kaikkiin osiin ja sen annetaan vaikuttaa puolisen tuntia. Kasvi huuhdellaan kuumalla (n. 50-asteisella) vedellä. Käsittely kannattaa uusia muutamin päivien kuluttua, koska yleensä munia jää kasveihin.

Jos saippualiuoskäsittely ei tehoa, pitää tarttua järeämpiin keinoihin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Torjuntakäsittely voidaan tehdä sopivalla torjunta-aineella. Kasvia sumutetaan kevyesti joka puolelta noin 30 cm:n etäisyydeltä niin, että se hieman kostuu, muttei tippuvan märäksi. Käsittely uusitaan tarpeen mukaan.

Myös multa kannattaa vaihtaa, jos se näyttää "saastuneelta". Kaikki kuihtuneet lehdet ja kukat poistetaan heti.

Tauteja


Harmaahome muodostaa lehtien pinnalle keltaisia laikkuja ja alapuolelle harmaata nukkamaista hometta. Se on yleensä pehmeälehtisten kasvien ongelma. Torjuttaessa vältetään liiallista kosteutta ja lisätään lämpöä. Saastuneet lehdet poistetaan. Torjuntaan voi käyttää homeentorjuntavalmistetta.

Kanelihome ilmaantuu aluksi vaaleaksi nukaksi mullan pintaan ja muuttuu myöhemmin ruskeaksi ja pölyäväksi. Sitä on eniten turvepohjaisessa, liian runsaasti kastellussa kasvualustassa. Homeesta ei yleensä ole kasveille haittaa. Itävät taimet saattavat kyllä kärsiä siitä. Kanelihometta voi torjua käyttämällä mullan pinnalla kevytsorakatetta.

Härmä esiintyy harmaana jauhemaisena peitteenä kasvin lehdillä ja silmuissa. Se ei tartu. Lehdet käpristyvät ja voivat pudota. Nuoret versot kärsivät härmästä herkemmin. Torjuntaan voi käyttää homeentorjuntavalmistetta.

Mullassa esiintyvät sienet ovat yleensä puun lahottajia, jotka saavat ravintonsa kasvualustan hajoamattomasta puunkuoresta. Sienet eivät ole kasveille vaarallisia, ja ne häviävät ajan kanssa itsestään.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81371.jpg
Nappaa ammattilaisen ohjeet kuivakäymälän valintaan mökille
Onpa mökki tai vapaa-ajan asunto kovassa tai vähäisessä käytössä vuoden aikana, on toimiva kuivakäymälä olennainen osa viihtyisyyttä ja ympäristöystävällistä mökkeilyä. Kuivakäymälä kannattaa valita käyttöasteen ja minimaalisten käyttökustannusten mukaan. Kuivakäymälöitä löytyy markkinoilta useampia erilaisia, kuten kompostoivia, erottelevia, polttavia ja jäädyttäviä käymälämalleja. Kuivakäymälä on taloudellinen vaihtoehto, koska sen asentaminen on vesivessaa helpompaa, jätevesien käsittely helpottuu ja etenkin vesilasku pienenee.
20206_65287.jpg
Ammattilaisten työtahti puutarhatöissä - Vertaa oletko yhtä nopea?
Alla on lueteltu viheralan ammattilaisten töiden aikamenekkejä. Vertaa huviksesi niihin omaa työvauhtiasi...
20204_63746.jpg
Vuoden 2020 puutarhatuote on TRICO Garden tuhoeläinkarkote
Puutarhaliitto tiedottaa: Suomen Puutarhakauppiaat ry:n valinta vuoden 2020 tuoheläinkarkotteeksi on Bernerin markkinoima TRICO Garden tuhoeläinkarkote. Valintaa on tehty jo vuodesta 2009 alkaen, tarkoituksena suositella kotipuutarhureille sopivaa tuotetta, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. TRICO Garden tuhoeläinkarkotetta käytetään havu- ja lehtipuiden, pensaiden ja koristekasvien suojaamiseen hirvieläinten tuholta.Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuotetta on valittu vuodesta 2009 lähtien. Valintaperusteena on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee.
jämälangoista itse neulottu villatakki
Neulo todella helppo jämälankatakki
Jos joskus olet onnistuneesti neulonut patalapun koulun käsityötunnilla, niin tämänkin takin neulominen on sinulle helppoa. Ohjeessa ei ole turhia lisäyksiä tai kavennuksia – sen kun neulot vain suoraan. Helpompaa takin teko ei voi olla!
20238_82900.jpg
Tällä työkalulla leikkaat korkeat pensasaidat helposti
Siistiksi trimmattu pensasaita on näkyvä osa pihaa ja huoliteltua julkisivua. Säännölliset leikkuut hoituvat helposti, kun käytössä on ergonominen akkupensasleikkuri. Työn sujuvuuden kannalta tärkeää on myös ulottuma – helposti säädettävä teleskooppivarsi mahdollistaa leikkuun ylhäältä ilman tikkaita.
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton