• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joko pihassasi on pökkelö?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2024
20137_35626.jpg

Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.

Monet pölyttäjät ja jäärälajit ovat vähentyneet sopivan lahopuun vähentyessä. Tässä luonnon monimuotoisuuden suojelu on kerrankin helppoa; yksittäisenkin lahopuun jättäminen on merkittävä teko. Paikaksi sopii mainiosti omakotitalon tai kesämökin pihanlaita tai mikä tahansa pellonpiennar. Paras paikka on kukkapihan tai luonnonniityn laita, sillä siellä on kuoriutuville jäärille ja mesipistiäisille kukkia.

Lahopuun säästämisessä on oikeastaan hyvin vähän niksejä. Jos vanha koivu, haapa tai leppä saa kaatua sijoilleen, voit vain jättää sen paikalleen. Jos kaatuminen on riski, voit kaataa puun hallitusti ja jättää rungon maahan. Tällöin voit ehkä jättää muutaman metrin korkuisen kannon paikoilleen, tikkojen ja tiaisten iloksi. Jos runko ei voi olla paikoillaan, sen voi pätkiä siten, että siirtäminen onnistuu ja sijoittaa uudelleen sopivampaan paikkaan. Pääasia on, että runko saa sen jälkeen lahota vuosia paikallaan.

Kun rungonpätkistä osan jättää maata vasten ja osan laittaa näiden varaan maanpinnan yläpuolelle, lahoaminen edistyy eri vauhdilla rungon eri osissa. Syntyy oikea lahopuutarha, jossa lahoavaa puuainesta on pidemmän aikaa saatavilla. Se elättää useita jääräsukupolvia ja lukuisan joukon muita lajeja. Samaan lahopuutarhaan voi toki tuoda lisää lahoamaan jätettävää puuta myös myöhempinä vuosina. Tällöin syntyy lahopuujatkumo. Sellaiset ovat nykyluonnossa harvinaisuuksia ja siksi erityisen merkittäviä lahopuulajiston keskittymiä.

Ja nyt se pakollinen muistutus; lahopuussa elävistä eliöistä ei ole minkäänlaista vaaraa lähiseutujen talousmetsille! Ne eivät koskaan eivätkä missään olosuhteissa leviä eläviin puihin.

Metsätuhoilla suomaisia on viime aikoina peloteltu aivan liikaa ja hysteria ulottuu vääriin kohteisiin. Ainoa riski on tuoreen kuusen kaarnan alla elävä kirjanpainaja. Sen liikaa lisääntyminen tarvitsisi kuitenkin kuusimetsään sijoitettua useiden kymmenien kuutiometrien määrää kuusitukkeja ja lisäksi poikkeuksellisia sääolosuhteita. Sellaisia määriä kaatuneita kuusia ei synny kuin metsätaloustoimissa tai poikkeuksellisissa myrskyissä. Lahopuutarhan perustaja voi olla huoletta.

20137_35627.jpg

Oikeastaan ainoa ohje lahopuutarhan perustajalle on, että valitse lahopuutarhasi paikaksi sellainen rauhallinen pihan kulmaus, jossa puut saavat lahota paikallaan loppuun saakka. Eri-ikäisillä lahopuilla on näet oma erityinen lajistonsa. Ensimmäiset lajit tulevat heti tuoreelle pölkylle, viimeiset vasta kun puu on jo niin pehmeää, että sormi painuu siihen. Niillä kaikilla on kuitenkin oma tärkeä paikkansa luonnossa.

Lahoava puu on siis elinehto paitsi helposti näkyville kääville, myös monille kauniille niittylajeille. Jotkut perhoslajit voivat sateen jälkeen imeä lahoavasta puusta kivennäisaineita. Lisäksi rungon sisällä elää oma salattu lajistonsa. Lämpimälle rungolle puolestaan kiipeilevät auringonottoon sisiliskot – saalistaen samalla rungon pikkueläimiä. Illalla lahopuutarhan alla kömpii rupikonna.

Lahopuutarhassa on ainakin lapsille ja lapsenmielisille aina jotakin kivaa katseltavaa. Ja sopii lahopuu mehuretken istumapaikaksikin. Katso lisää: www.sll.fi/lahopuutarha.

Risto Sulkava / Suomen luonnonsuojeluliitto

Huomio

Huomio

Liity Suomen Luonnonsuojeluliiton jäseneksi

Tee henkilökohtainen ratkaisu puhtaan ympäristön ja monimuotoisen luonnon turvaamiseksi!
Liity luonnonsuojeluliiton jäseneksi osoitteessa www.sll.fi/liity

Suomen Luonto -lehden tilaukset osoitteesta www.suomenluonto.fi/tilaa

<p data-block-key="lotmi">Jätä pökkelö pihalle!</p>
Jätä pökkelö pihalle!
Kasvillisuus
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
pimeällä ikkunalla talvella yksi kukkanen purkissa
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton