• Etusivu
  • Rakentaminen

Juhannuksena herkutellaan ja tehdään taikoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.01.2024
20241_83373.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.

Perinteiset juhannusruoat ovat liittyneet karjatalouteen: lehmät ovat alkaneet lypsää paremmin päästyään laitumelle ja on voitu tehdä maitoruokia. Keski-Pohjanmaalla ja muuallakin Pohjois-Suomessa ovat emännät keitelleet tuntikausia punaista juhannusjuustoa, Savossa on tehty maitovelliä ja muurinpohjalettuja, Karjalassa piirakoita ja munamaitoa, Hämeessä ja Satakunnassa räiskäleitä ja juustoja. Uudempiin perinneruokiin kuuluu nuotiolla käristettävä makkara ja juhannuspöytään pyritään saamaan uusia perunoita. Juhannuksen jälkiruuaksi voi näiden suomalaisten perusherkkujen täydentäjäksi pyöräyttää vaikka amerikkalaisen raparperipaistoksen.

Varhaisperuna on perinteinen juhannusherkku, josta saadaan satoa vuosittain keskimäärin 12 000 kg/ha. Kasvatus avomaalla vaatii 60–70 vrk, joten istutus on tehtävä jo huhtikuun lopulla, jos satoa halutaan juhannuspöytään. Maukkaimmillaan varhaisperuna on nostopäivänä. Perunan säilytykseen on paras viileäkaapin reilun kymmenen asteen lämpötila. Pimeässä säilytetyt perunat eivät viherry. Vihertyneitä perunoita ei pidä syödä.

Varhaisperunan paras kypsytystapa on höyrytys. Vedessä keitettäessa ne laitetaan keitinveteen vasta, kun vesi on alkanut kiehua. Varhaisperuna kypsyy noin 15 minuutissa. Keitinvesi kaadetaan heti perunoiden kypsyttyä pois, ja perunoiden annetaan kuivahtaa hetki ennen tarjoilua.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Juhannus

Juhannussalko on laivan mastoa muistuttava korkea tanko, joka koristellaan erilaisilla seppeleillä ja köynnöksillä. Ruotsissa juhannussalosta tuli 1800-luvulla kokon sijaan juhannuksen keskeinen symboli. Suomen ruotsinkielinen väestö Ahvenanmaalla, Länsi- ja Etelä-Suomen rannikolla ja saaristossa ja lähin suomenkielinen naapurusto omaksui saman tavan. Tosin jo 1700-luvulla länsisuomalaisissa herraskartanoissa oli pystytetty salkoja. Nykyään juhannussalko on maassamme leimallisesti suomenruotsalainen tapa.

Juhannuskokko rakennetaan paikkaan, josta tuli ei pääse leviämään ympäristöön. Perinteen mukaan kokon sytyttää kylän vanhin mies tai joku muu arvossa pidetty henkilö. Sytyttäjä voi olla myös kunniavieras.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Taajama-alueella avotulen teko on yleensä kokonaan kielletty. Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa, paikka on soveltuva kokon polttoon ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti. Kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Pidä runsaasti vettä, esimerkiksi ämpäreissä, kokon lähettyvillä. Palojätteet tulee sammuttaa aina vedellä, sillä tuhka saattaa pysyä kuumana jopa vuorokausia, muistuttaa mm. Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Perinteisen vastan/vihdan tekeminen alkaa olla kadonnutta kansanperinnettä. Tee Se Itse -ohjeista löydät ohjeet tähän juhannussaunomista juhlistavaan vekottimeen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
  • Vanhojen tarinoiden mukaan tulevan puolison voi nähdä unessa, kun poimii juhannusaattona 7, 9 tai 13 erilaista luonnonkukkaa ja sujauttaa ne tyynyn alle. (Kukkien lukumääräsuositus vaihtelee paikkakunnittain, mutta on aina pariton.)
  • Jos kaalit istuttaa juhannusyönä hameen helmat ylös nostettuina, niin kaalit kasvavat takuulla isommiksi kuin naapurin pellolla. Lannoituksella ei siis ole mitään tekemistä kaalinkerien koon kanssa!
  • Juhannusyönä neliapilan löytäneestä henkilöstä tulee loppuelämänsä varrella tavattoman onnekas.
Ohje

Ohje

Juhannusyö on taikojen yö myös puutarhassa:

  • Vanhojen tarinoiden mukaan tulevan puolison voi nähdä unessa, kun poimii juhannusaattona 7, 9 tai 13 erilaista luonnonkukkaa ja sujauttaa ne tyynyn alle. (Kukkien lukumääräsuositus vaihtelee paikkakunnittain, mutta on aina pariton.)
  • Jos kaalit istuttaa juhannusyönä hameen helmat ylös nostettuina, niin kaalit kasvavat takuulla isommiksi kuin naapurin pellolla. Lannoituksella ei siis ole mitään tekemistä kaalinkerien koon kanssa!
  • Juhannusyönä neliapilan löytäneestä henkilöstä tulee loppuelämänsä varrella tavattoman onnekas.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81935.jpg
Pylväspihlajan taivutus? Asiantuntija vastaa
Hankin pihaani pylväspihlajan. Onko kapean ja pystykasvuisen pylväspihlajan oksia tarpeen taivuttaa vai ottavatko ne luonnostaan oikean kulman kasvuun?
Kouluikäisten ruokarytmi ja välipalat
Kouluikäisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Koululaisen päivään kuuluu viisi säännöllistä ateriaa: aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllinen ruokailurytmi auttaa pitämään vireystilan hyvänä koko päivän ajan, tukee koulunkäyntiä, harrastuksia, läksyjen tekoa sekä yhteistä aikaa ystävien kanssa. Samalla vältytään turhalta napostelulta, joka on usein epäterveellistä.Hyvä aamupala antaa energiaa aamupäivän tunneille ja auttaa jaksamaan koululounaaseen asti. Lounaan ja päivällisen väliin mahtuva kunnollinen välipala auttaa pitämään energiatasot tasaisina ja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen esimerkiksi harrastuksiin. Päivän päätteeksi nautittu iltapala tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua, kokoontua perheen kesken ja keskustella päivän kuulumisista.
20085_10984.jpg
Yhdistele kasveja oman maun mukaan
Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Värioppia istutusten sommitteluunVärien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.
20232_69345.jpg
Näin kasvatat varhaisperunoita juhannuspöytään
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton