• Etusivu
  • Rakentaminen

Juhannuksena herkutellaan ja tehdään taikoja

Keskikesän juhla: juhannuksen ruoat, rituaalit ja tarinat

Tiina Painokallio
Päivitetty 02.06.2025
20241_83373.jpg

Juhannuspöydän perinteiset herkut, kuten tuoreet varhaisperunat ja makkarat, kuuluvat kesän odotetuimpiin makunautintoihin. (Kuva: Adobe Stock)

Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.

Perinteiset juhannusruoat ovat liittyneet karjatalouteen: lehmät ovat alkaneet lypsää paremmin päästyään laitumelle ja on voitu tehdä maitoruokia. Keski-Pohjanmaalla ja muuallakin Pohjois-Suomessa ovat emännät keitelleet tuntikausia punaista juhannusjuustoa, Savossa on tehty maitovelliä ja muurinpohjalettuja, Karjalassa piirakoita ja munamaitoa, Hämeessä ja Satakunnassa räiskäleitä ja juustoja. Uudempiin perinneruokiin kuuluu nuotiolla käristettävä makkara ja juhannuspöytään pyritään saamaan uusia perunoita.

Varhaisperuna juhannuspöytään – näin onnistut sadon ja kypsennyksen kanssa

Varhaisperuna on perinteinen juhannusherkku, josta saadaan satoa vuosittain keskimäärin 12 000 kg/ha. Kasvatus avomaalla vaatii 60–70 vrk, joten istutus on tehtävä jo huhtikuun lopulla, jos satoa halutaan juhannuspöytään. Maukkaimmillaan varhaisperuna on nostopäivänä. Perunan säilytykseen on paras viileäkaapin reilun kymmenen asteen lämpötila. Pimeässä säilytetyt perunat eivät viherry. Vihertyneitä perunoita ei pidä syödä.

Varhaisperunan paras kypsytystapa on höyrytys. Vedessä keitettäessa ne laitetaan keitinveteen vasta, kun vesi on alkanut kiehua. Varhaisperuna kypsyy noin 15 minuutissa. Keitinvesi kaadetaan heti perunoiden kypsyttyä pois, ja perunoiden annetaan kuivahtaa hetki ennen tarjoilua.

<p data-block-key="2rffw">Varhaisperunat ovat juhannuspöydän suosikkiherkkuja, jotka maistuvat parhaimmilta juuri nostettuina ja höyrytettyinä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Varhaisperunat ovat juhannuspöydän suosikkiherkkuja, jotka maistuvat parhaimmilta juuri nostettuina ja höyrytettyinä. (Kuva: Adobe Stock)

Juhannuksen juhlasymbolit – tarinat juhannussalkosta ja kokosta kautta historian

Juhannussalko on laivan mastoa muistuttava korkea tanko, joka koristellaan erilaisilla seppeleillä ja köynnöksillä. Ruotsissa juhannussalosta tuli 1800-luvulla kokon sijaan juhannuksen keskeinen symboli. Suomen ruotsinkielinen väestö Ahvenanmaalla, Länsi- ja Etelä-Suomen rannikolla ja saaristossa ja lähin suomenkielinen naapurusto omaksui saman tavan. Tosin jo 1700-luvulla länsisuomalaisissa herraskartanoissa oli pystytetty salkoja. Nykyään juhannussalko on maassamme leimallisesti suomenruotsalainen tapa.

Juhannuskokko rakennetaan paikkaan, josta tuli ei pääse leviämään ympäristöön. Perinteen mukaan kokon sytyttää kylän vanhin mies tai joku muu arvossa pidetty henkilö. Sytyttäjä voi olla myös kunniavieras.

<p data-block-key="9cx9u">Juhannuskokko sytytetään turvallisesti, ja sen ympärille kokoontuvat kyläläiset viettävät yhdessä juhlan taianomaisen yön. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Juhannuskokko sytytetään turvallisesti, ja sen ympärille kokoontuvat kyläläiset viettävät yhdessä juhlan taianomaisen yön. (Kuva: Adobe Stock)

Taajama-alueella avotulen teko on yleensä kokonaan kielletty. Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa, paikka on soveltuva kokon polttoon ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti. Kokkoa tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Pidä runsaasti vettä, esimerkiksi ämpäreissä, kokon lähettyvillä. Palojätteet tulee sammuttaa aina vedellä, sillä tuhka saattaa pysyä kuumana jopa vuorokausia, muistuttaa mm. Varsinais-Suomen pelastuslaitos.

Perinteisen vastan/vihdan tekeminen alkaa olla kadonnutta kansanperinnettä.

<p data-block-key="5piu7">Perinteiset saunavihdat valmistetaan tuoreista koivu- tai muista lehtipuista, ja ne tuovat saunaan raikasta tuoksua sekä rentouttavaa hierontaa iholle. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Perinteiset saunavihdat valmistetaan tuoreista koivu- tai muista lehtipuista, ja ne tuovat saunaan raikasta tuoksua sekä rentouttavaa hierontaa iholle. (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Juhannusyö on taikojen yö myös puutarhassa:

  • Vanhojen tarinoiden mukaan tulevan puolison voi nähdä unessa, kun poimii juhannusaattona 7, 9 tai 13 erilaista luonnonkukkaa ja sujauttaa ne tyynyn alle. (Kukkien lukumääräsuositus vaihtelee paikkakunnittain, mutta on aina pariton.)
  • Jos kaalit istuttaa juhannusyönä hameen helmat ylös nostettuina, niin kaalit kasvavat takuulla isommiksi kuin naapurin pellolla. Lannoituksella ei siis ole mitään tekemistä kaalinkerien koon kanssa!
  • Juhannusyönä neliapilan löytäneestä henkilöstä tulee loppuelämänsä varrella tavattoman onnekas.
Rakentaminen
istutus
kasvatus
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
20241_83360.jpg
Oikea istutusetäisyys takaa rehevän ja terveenä kasvavan puutarhan
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20237_82488.jpg
Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet? Asiantuntija vastaa
Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton