• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösruusu – istutus ja hoito

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20235_78176.jpg

Köynnösruusu New Dawn (Kuva: Shutterstock)

Köynnösruusut ovat tyylikkäitä ja runsaskukkaisia köynnöksiä – ja kukkiessaan ne vetävät varmasti katseita puoleensa. Istuttamalla monta tainta vierekkäin kasvustosta tulee runsas ja näyttävä. Eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan puolestaan aikaan erilaisia väriyhdistelmiä.

Kukintaansa uusivat lajit, kuten esimerkiksi tummanpunainen 'Sympatie'ja viehättävän vaaleanpunainen New Dawn, kukkivat pitkään, usein syksyyn saakka. Tummanpunaisella 'Sympathie' -lajikkeella on suuret ja tiheään kerratut kukat, joissa on mieto ruusun tuoksu. Tämä köynnösruusu on jatkuvakukintainen eli se kukkii koko kesän ajan kesäkuun loppupuolelta lokakuulle. Sympathie kasvaa noin 2–3 m korkeaksi ja se menestyy vyöhykkeillä I–III.

<p data-block-key="d9lrv">&#x27;Flammentanz&#x27; on terve köynnösruusulajike, jolla on suojattuna melko hyvä talvenkesto. (Kuva: Adobe Stock)</p>
'Flammentanz' on terve köynnösruusulajike, jolla on suojattuna melko hyvä talvenkesto. (Kuva: Adobe Stock)

Keskikesällä kukkivista ruusuista monille tutuin on tummanpunainen ja isokukkainen Flammentanz. Sen hehkuvan punaiset kukat puhkeavat kerran kesässä heinäkuussa, mutta kukinta jatkuu useita viikkoja. Flammentanz voi kasvaa 3–4 metrin korkuiseksi ja se menestyy talvisuojattuna vyöhykkeillä I–IV.

Suomenköynnösruusu Pohjantähti on tiettävästi kestävin köynnösruusu. Se talvehtii vielä Oulun korkeudella ilman talvisuojausta (menestymisvyöhyke I–V). Tiheäkasvuinen Pohjantähti kasvaa 3–6 metriä korkeaksi. Leveissä tertuissa olevat lumivalkeat, miedosti tuoksuvat pikkukukat avautuvat heinäkuun alussa. Kukinta kestää noin kuukauden.

Suosikiksi on kohonnut tarhahelenanruusu (kutsuttu myös hunajaruusuksi)(Rosa Helenae-ryhmä, aikaisemmin Rosa 'Lykkefund'), joka pienet valkoiset kukat ovat erityisen viehättäviä. Myös kanariankeltaisena kukkiva Golden Showers on saanut suosiota osakseen. Sen piikittömät versot ja roteva kasvu miellyttävät, mutta talvenarkana se vaatii hyvän talvisuojauksen. Menestyy vyöhykkeillä I–II.

Keskikesällä kukkivien lajkkeiden kukinta on aina yltäkylläisen runsas. Kukinta-ajan pidentämiseksi voidaan niiden viereen istuttaa vaikka loppukesällä kukkivia jalokärhöjä.

Kasvupaikka ja -alusta

Köynnösruusut tarvitsevat lämpimän ja tuulilta suojatun kasvupaikan. Paras kasvupaikka on rakennuksen aurinkoinen etelä- tai länsiseinusta. Maa seinän vierellä on kuitenkin usein kuivaa, joten ruusut istutetaan 40–50 cm päähän seinästä.

Kasvualustan syvyyden tulisi vähintään olla 50 cm. Ruusut viihtyvät kuohkeassa hiekkaisessa mullassa, joka on hyvin lannoitettu ja kalkittu. Savimaata parannetaan sekoittamalla siihen hiekkaa, turvetta ja kompostimultaa. Istutuskuopan pohjalle voi lisätä myös hitaasti liukenevaa sarvilastujauhetta.

Tasamaalla kasvualusta on salaojitettava, sillä vesi ei saa jäädä seisomaan ruusujen tyville. Itse asiassa ruusupenkki on hyvä nostaa 10–15 cm maanpintaa korkeammalle, jotta vesi pääsee varmasti valumaan pois rungon läheisyydestä. Köynnösruusu viihtyy siis valoisalla ja lämpimällä paikalla, mutta liian kuivaa ja paahteista paikkaa tulisi välttää.

<p data-block-key="s8iyo">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Köynnösruusun istutus

Esipakatut taimet istutetaan kasvukauden alussa ruusujen ollessa lepotilassa. Astiataimia voi tietenkin istuttaa koko kasvukauden ajan.

Poista esipakatuista ruusuista muovi- ja verkkopussit. Lyhennä pitkiä juuria, jotta ne saadaan istutettaessa suoraan alaspäin luonnolliseen asentoonsa. Leikkaaminen myös kiihdyttää hiusjuuriston kasvua. Ennen istutusta liota juurakoita vedessä vähintään 3 tuntia. Taimet asetetaan hieman vinoon asentoon seinää kohti.

Juurten yläpuolella muhkurana näkyvä jalonnuskohta tulee jäädä 15–20 cm maanpinnan alle. Näin se jää suojaan pakkasilta. Vaikka maanpäälliset verson osat paleltuisivat, jalonnuskohdasta voi kasvaa uusia versoja. Lisäksi villiversojen kehittyminen on epätodennäköisempää. Täytä kuoppa ja tiivistä maa kevyesti. Istutuksen jälkeen kastellaan reilusti, vähintään 10–15 litraa/ juurakko.

Myös astiassa kasvatetut vartetut ruusut istutetaan syvään. Juuripaakkua ei kuitenkaan hajoiteta ja kasvukaudella istutusleikkausta ei tarvitse tehdä. Mikäli taimi on omajuurinen, se istutetaan samaan syvyyteen kuin kasvatusastiassa.

Istutusleikkaus

Istutuksen jälkeen köynnösruusujen vahvimmat versot leikataan 6–10 silmun yläpuolelta – mitä heikompi oksa, sitä vähemmän silmuja jätetään. Heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Istutuksen jälkeen taimille tehdään istutusleikkaus, jossa maanpinnan yläpuolella näkyvät varret leikataan noin 10–15 cm:n pituisiksi; heikot versot poistetaan kokonaan.

Köynnösruusun tukeminen

Köynnösruusut kiipeilevät pistävien okaidensa avulla. Ne eivät pysty kannattelemaan omaa painoaan, joten ne tarvitsevat tuen, jota pitkin kiivetä. Perinteisesti köynnösruusuja on käytetty koristamaan kujia, aitoja ja seiniä. Seinänvierustalla köynnökset tuetaan säleikköön tai tukiverkkoon, joka on 10–15 cm irti seinästä. Tällöin ilma kiertää seinän ja lehdistön välissä hyvin. Avomaalla köynnösruusuja voi kasvattaa myös kaariporteissa, metalli/puurunkoisissa pyramideissa tai vaikkapa vanhan omenapuun oksilla.

Kastelu, lannoitus ja muu hoito

Kastele heti istutuksen jälkeen runsaasti, jotta taimet juurtuvat hyvin ja lähtevät hyvään kasvuun. Tasainen kosteus on tärkeää ruusujen hyvinvoinnille ja etenkin kuivina kausina kastelu on tarpeen.

<p data-block-key="in94c">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Kastele juuristoa, älä kukkia, kukinta pysyy siten kauniina ja lehdistö terveenä. Komeaan kukintaan ja rehevään kasvuun köynnösruusut tarvitsevat siis runsaasti vettä ja ravinteita. Kasvukauden hoitotoimenpiteitä ovat kastelun ja lannoittamisen lisäksi rikkakasvien kitkentä, leikkaukset ja tarvittaessa kasvinsuojelu.

Noin kuukauden kuluttua istutuksesta voidaan aloittaa typpipitoinen lannoitus. Sopivia lannoitteita ruusuille ovat puutarhaliikkeistä saatavat yleislannoitteet tai erityisesti ruusuille tarkoitetut moniravinteiset lannoitteet. Elokuun alusta lähtien lannoitetaan vain typettömällä syyslannoitteella, jotta ruusut tuleentuvat hyvin ennen talvea. Tulevina keväinä myös kompostimullan lisäys taimien tyvelle on hyväksi.

Köynnösruusun kuihtuneet kukat leikataan pois kun koko terttu on kukkinut. Se leikataan pois ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta.

Ruusun yleisimpiä tuholaisia ovat kirvat, joita voidaan torjua yleistorjunta-aineilla tai tolulla. Taudeista härmä voi joskus vaivata ruusua. Härmää ennaltaehkäistään oikealla kasvupaikan valinnalla ja huolehtimalla maan sopivasta kosteudesta. Pahaan härmäsaastuntaan kannattaa käyttää puutarhaliikkeiden torjunta-aineita.

<p data-block-key="q2z18">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Talvisuojaus

Kerää syksyllä maahan karisseet lehdet huolellisesti pois. Tarkista, että jalonnuskohta on edelleen runsaat 10 cm maanpinnan alapuolella ja lisää hiekkapitoista multaa tarvittaessa.

Köynnösruusut tulee suojata talveksi. Suojat on hyvä asettaa vasta kun maa on jäässä. Maan routaannuttua ruusujen tyviosa suojataan havunoksilla tai 10–15 cm:n paksuisella kerroksella Talvisuoja-turvetta, joka hylkii vettä ja siten pitää juurenniskan kuivana koko talven.

Taipuisat versot voidaan irroittaa säleiköstä ja laskea maahan havunoksien päälle. Aseta versojen päälle havuja tai pakkaspeite. Kevyt pakkaslumi on myös hyvä suoja. Paksut ja jäykkäoksaiset versot voidaan suojata suoraan seinäpinnalle havunoksien tai pakkaspeitteen avulla. Seinää vasten voidaan laittaa nojaamaan lautaritilä, jonka päälle tuodaan havuja tai syksyn lehtiä. Päädyt olisi hyvä jättää avoimeksi ilmanvaihdon takaamiseksi, mutta kovien pakkasten aikana nekin täytyy sulkea. Pakkaspeite on hyvä suoja etenkin kevätaurinkoa ja kylmiä, kuivattavia kevättuulia vastaan. Jotta talvisuojaus helpottuu, rotevimpia versoja voi typistää syksyllä.

Keväällä silmujen puhkeamisen aikaan suoja poistetaan ja versot nostetaan takaisin seinälle. Samalla kuivuneet ja vahingoittuneet oksat leikataan pois. Poista myös Talvisuoja-turve vasta kun yöpakkaset ovat ohi ja maa sulanut.

VINKKI: Pohjantähti talvehtii ilman talvisuojausta V-vyöhykkeelle saakka.

Kevätleikkaus

Köynnösruusuista poistetaan aikaisin keväällä kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista, noin 3–5-vuotiaista ruusuista poistetaan lisäksi vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Kevätleikkauksessa köynnösruusuista leikataan heikot versot kokonaan ja vahvat versot leikataan 6–10 silmun yläpuolelta. Taimien ahkera sumuttaminen tai peittäminen harsolla edistää silmujen kasvuunlähtöä myös vanhemmilla yksilöillä. 'Sympathie'kukkii saman kesän versoilla, joten sitä voi leikata keväällä voimakkaasti ilman että kukinta menetetään. Sekä 'Pohjantähti' että 'Flammentanz'kukkivat edellisen vuoden versoilla, joten niitä leikataan keväällä hillitysti, ettei menetetä kesän kukintaa. Vain vahingoittuneet, paleltuneet ja ohuimmat pääversot poistetaan.

Jos köynnösruusu on jäänyt säännöllisesti leikkaamatta, se nuorennetaan varhain keväällä. Vanhimmat haarat poistetaan kokonaan, ja nuoremmat versot lyhennetään 40–50 sentin mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

20225_78179.jpg
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton