• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata yrttejä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43980.jpg

Basilika

● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.

Lisää tietoa:

Yrtit ja maustekasvit

Yrttien kasvatus

Yrtit ja maustekasvit Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla paljon asiaa!

● Helppoja siemenestä kasvatettavia ovat basilika, ruohosipuli, persilja, tilli, korianteri ja oregano. Sen sijaan rosmariini ja laventeli itävät hitaasti, joten ne voi olla helpointa ostaa valmiina taimena. Itse siemenestä kasvatettu laventeli ei välttämättä ehdi kukkia ensimmäisenä kesänä.

● Suoraan avomaalle voit kylvää esimerkiksi tilliä, korianteria, persiljaa ja kesäkynteliä.

● Ranskalainen rakuuna lisätään pistokkaista, joten hanki taimi taimistolta. Venäjänrakuunaa voi kylvää siemenistä.

Persilja
Persilja
Korianteri
Korianteri

● Ruukkuihin ja yrttimaalle voi myös istuttaa ruokakaupan vihannesosaston yrttejä, jos niiden juuret ovat terveet ja vaaleat.

● Monet yrtit kasvavat luontaisilla kasvupaikoillaan kalkkipitoisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Esimerkiksi laventeli tarvitsee hyvin kalkitun kasvualustan, jossa vesi ei seiso juurilla.

Ranskalainen rakuuna
Ranskalainen rakuuna
Oregano
Oregano
Sitruunatimjami
Sitruunatimjami

● Basilika kasvaa parhaiten tuulelta suojassa, lämpöisessä kasvupaikassa ja tuoreessa maassa. Viljele basilikaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla, esimerkiksi harson suojissa.

● Kasvata yrttitarhan monivuotiset yrtit samalla alueella ja yksivuotiset yrtit erikseen. Näin monivuotisilla on kasvurauha, kun muokkaat maan yksivuotisille yrteille.

● Yrttitarhan katteena voi käyttää hiekkaa vähäravinteisessa maassa viihtyville ja ruohosilppua tuoreessa maassa kasvaville yrteille. Kalkkia kaipaaville voi myös murskata kananmunankuoria.

● Jos kasvatat yrttejä ruukuissa, niin yhdistä useita samankaltaisessa kasvualustassa viihtyviä yrttejä samaan ruukkuun. Siten saat istutuksesta näyttävän. Suuressa ruukussa kasvatus sujuu helpommin, koska ruukussa on paljon multaa ja reilummin tilaa ravinteille ja kosteudelle.

Samaan ruukkuun ja hiekkapitoiseen multaan voi istuttaa timjamia, sitruunatimjamia, oreganoa, rosmariinia ja laventelia. Kosteammassa ja ravinteikkaammassa kasvualustassa viihtyvät persilja, basilika ja sitruunamelissa.

Rosmariini
Rosmariini
Huomio

Huomio

Tässä vielä linkit lisätiedon pariin:

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76844.jpg
Puut muodostavat pihan pitkäikäisen kehyksen
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuden korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon.
20205_64570.jpg
Oikein valitut kasvit kukoistavat pitkään
Kasvin viihtymiseen vaikuttavat sen perimän ja ilmaston vaikutusten lisäksi kasvupaikkatekijät. Jos kasvi ei ole sopeutunut talvikauden oloihin tai kevään ylös ja alas pomppiviin lämpötiloihin, sen talvehtiminen ulkona on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Mutta arahkokin kasvi, jonka kasvupaikkatekijät ovat kohdillaan, voi menestyä.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.
20218_72009.jpg
Väriä syksyyn villiviinillä ja tädykkeillä
Villiviinien (Parthenocissus) lehdistö punertuu varhain syksyllä. Ensimmäiset merkit tulevasta ruskasta näkyvät jo elokuun puolivälissä valoisilla seinustoilla Etelä-Suomessa. Lehdistöstä tulee leiskuvan punainen jopa sateisina syksyinä, jolloin monien muiden lajien lehdet ränsistyvät.
20221_74377.jpg
Loppiaisena upotettiin taas joulukuusia - Helppo tapa parantaa kalakantaa
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoi tiedotteessaan 30.12.21, että veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa. Vaasassa turotapahtumia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.
20_P_56109.jpg
Onko mitään tehtävissä?
Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton