Kasvit luovat pihan tunnelman
Vuodenajat vaihtavat pihan ilmettä!
Kasvit tekevät pihasta puutarhan.
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.
Selvää on, että puutarha on eri näköinen kesällä ja talvella. Mutta siellä tapahtuu toki monia muutoksia kasvukauden aikanakin.
Kun talvi taittuu kevääksi, innostavat päivittäiset muutokset seuraamaan kasvun alkua. Jos pihalle on syksyllä istutettu varhaiskevään kukkasipuleita, houkuttelee aurinkoiselle paikalle sijoitettu tuoli tai penkki seuraamaan alkavaa kasvua jo lumien sulaessa ja nauttimaan ensimmäisistä lämmittävistä auringonsäteistä. Istuskelijan tarkkaavaisuus herää ja havaitsee pienetkin kehittyvän kasvun merkit.
Ohje
Jos innostut kevään ensi merkeistä, niin panosta varhaisiin kukkasipuleihin
- Ja voihan sipulikukista nauttia pitkälle kesään, kun varhaisia lajeja täydennetään myöhemmin kukkivilla. Kukkasipulit ovat myynnissä syksyisin, jolloin on niiden istutusaika.
Ruukkuistutukset ovat pihan, parvekkeen ja pation perusjuttu
- ja vaihtelunhaluisen inspiraatio!
Ruukkuistutukset ovat paljon muutakin kuin kesäkukkaistutuksia. Niiden avulla saat helposti vaihtelua pihan ja parvekkeen ilmeeseen, vaikka monta kertaa kesässä.
Kylmää kestävien kevätorvokkien venähdettyä pitkiksi ne vaihdetaan muihin kesäkukkiin, perennoihin ja heiniin, yrtteihin, vihanneksiin, havupensaisiin tai pikku lehtipuihin jo alkukesällä. Sekaistutuksia voi täydentää vaikka kasvi kerrallaan. Jos välivihreäksi istutettu punajuuri on satonsa antanut, voi sen paikalle laittaa vaikka kaunislehtisen perennan.
Syyskesällä raikastetaan ruukut uusilla kasveilla, esimerkiksi pallokrysanteemilla tai syksyn kukkivilla perennoilla. Pihaltakin voi kaivaa jakamista vaativia perennoja ja saada näin ilmaista koristusta terassille tai sisäänkäyntiin. Syksyn tullen istutetaan havupensaita, koristekaaleja ja kanervia.
Kasvit ränsistyvät ruukuissa helposti, varsinkin, jos ne eivät saa säännöllistä ja riittävää hoitoa. Apua saat uusimalla kasveja ja lisäämällä samalla juuristoon uutta, ravinteikasta multaa. Istutukset raikastuvat ja niihin tulee uutta ilmettä.
Puutarhan kesän kukintaan panostetaan, mutta miten on talvi-ilmeen laita?
Vaikka huomio keskittyy mieluusti tulevaan kesään, kannattaa istutuksia miettiessä uhrata ajatus myös puutarhan talvi-ilmeeseen. Onko puutarhassa riittävästi ikivihreitä kasveja? Ilman niitä piha saattaa vaikuttaa valjulta lehtien pudottua. Paljas näkyvyys tielle ja naapurustoon tekee tunnelmasta alastoman oloisen.
Ikivihreät kasvit ovat tärkeitä kasvillisuuden osasia kesälläkin, mutta kesävihantien kasvien lepokauden aikana talvenvihreät pääsevät oikeuksiinsa. Havupuiden ja vaikkapa alppiruusujen valikoima on runsas ja sopivia lajeja löytyy jokaiseen puutarhaan. Niin kuin kasvivalinnoissa aina, on tärkeää ottaa huomioon kasvupaikan olosuhteiden lisäksi aikuisen kasvin vaatima tila. Taimena ikivihreät ovat tiiviitä ja suloisia mutta näyttävät usein kovin pieniltä istutettaessa. Houkutus istuttaa tiheään tai liian pieneen tilaan on suuri. Mutta jos ne eivät lopulta mahdukaan niille varattuun paikkaan, ei lopputulos ole toivotun kaltainen.
Ohje
Talvenvihreiden kasvien suosikkeja ovat luonnollisesti havupuut ja alppiruusut
Vilkaise tästä havupuiden valikoimaa
Alppiruusujen valikoiman löydät täältä
Minkä kasvin kehitystä seurataan intohimolla ja mistä nautitaan kesän kypsyessä?
Mikä kasvi on puutarhasi huomion kiinnittäjä tai diivailija? Valitse parhaalle paikalle itseäsi kiinnostava huomiokasvi, upea kukkija tai tärkeä satokasvi, jonka kehitystä jaksat seurata keväästä syksyyn. Helppohoitoiseksi suunnitellussa pihassakin yksi huolella valittu erikoisuus tekee juuri tästä puutarhasta yksilöllisen, vaikka se vaatisikin hieman ylimääräistä hoivaa.
Pihan diivakasvi voisi olla vaikkapa näyttävästi kukkivan pikku puu, kuten magnoliatai japaninvaahtera.Tai ehkäpä runsaskukkaiset alppiruusut ja puistoatsaleat ovat se oma juttusi. Kenties valinta kohdistuu itsellesi mieluisaan, harvinaiseen perennalajiin tai jos olet perhosten ystävä, niiden houkuttelukasveihin.
Monessa pihassa seurataan kiinnostuksella hedelmäpuiden kukkasilmujen kehittymistä ja ennustellaan tulevan kukinnan runsautta, mutta tietenkin ihaillaan myös kukkaloistoa, kun sen aika koittaa. Hedelmäpuut ovatkin satotoiveiden lisäksi mitä suurimmassa määrin myös koristepuita. Niiden kukinta on nopea, mutta se on siksi sitäkin kohottavampi tapahtuma, jonka ympärille voi koota perhettä ja ystäviä japanilaisen kirsikankukkajuhlan tapaan. Ja sadon korjuun aikaan juhlitaan toisen kerran.
Unohtamatta syksyn väriloistoa
Pihasesonkia on vielä paljon jäljellä silloinkin, kun kesä alkaa kääntyä syksyn puolelle. Jos ruskakasvit ovat unohtuneet puutarhan lajikirjosta, jää pihan iloista paljon pois. Ruska-aikana värien kirjo on laaja, siksi se onkin aivan kuin toinen kukinta-aika.
Ruskan väreihin ja voimakkuuteen vaikuttavat lajien ominaisuuksien lisäksi kasvukauden olosuhteet ja istutuspaikka. Jos on ollut paljon aurinkoa ja lannoittaminen on tehty maltilla, on ruska yleensä syvä. Erityisen voimakkaiksi syksyn värit muodostuvat, jos ruskakasvi on istutettu paikalle, jossa syksyn viileät tuulahdukset tavoittavat sen. Kovin suojaisaan tai varjoisaan paikkaan istutetulla kasvilla syysvärit jäävät laimeammiksi.
Kasvukauden olosuhteista johtuen syysvärit ovat samallakin kasvilla erilaiset eri vuosina, mikä tekee tästäkin sesongista mielenkiintoisen seurattavan.
Katso tästä esimerkkejä kasveista, jotka leimuavat syysväreissä
Ohje
Kun piha on suunnitteltu omien kiinnostuksen kohteiden ja omien hoidollisten voimavarojen mukaan, on sen ylläpito mieluisaa ja piha ei ole vain piha vaan oman näköinen puutarha. Sellaisesta puutarhasta voi nauttia koko vuoden ajan; vuoden kierron mukaan vaihtuvissa tunnelmissa.
Jos toivot apua pihasi suunnitteluun tai pienempiin pulmakohtiin, saat sitä täältä
Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Shutterstock