• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan: maaperän merkitys on oleellinen

Tiina Painokallio
Päivitetty 15.10.2024
kevainen-perennapenkki-iStock-1346016398

© iStock

Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.

Perennoja voidaan lisätä jakamalla, tai siemenistä, ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.

Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.

Muheva kasvupohja

Puutarhan ei tarvitse olla "tasainen pelto", vaan siellä voi olla suuriakin korkeuseroja. Arat pensaat ja perennat viihtyvät paremmin viettävillä tai loivilla epätasaisilla maanpinnoilla, koska se on luonnonmukaisempaa. Syys- ja talvikosteus aiheuttavat enemmän vahinkoja kuin talven kylmyys.

Jos puutarhan pohja on jäykkää savimaata tai kevyttä hiekkamaata, sekoitetaan kevätmuokkauksessa siihen runsaasti peruslannoitettua ja kalkittua turvemultaa tai kasvuturvetta. Jos käytetään raakaa maanparannusturvetta, se lannoitetaan ja kalkitaan levityksen yhteydessä. Myös hyvin maatunutta puutarha- tai talousjätekompostia kannattaa vuosittain käyttää parantamaan huonolaatuista perusmaata.

Osa kompostista on hyvä säästää rivivälien katteeksi. Savimaahan kannattaa kevätmuokkauksessa lisätä hiekkaa 2–3 cm kerros parantamaan ilmavuutta. Kun maa keväällä kuivahtaa sen verran, että multakokkareet hajoavat, muokataan maanparannusaineet kasvukerrokseen. Jos kasvimaata on edellisenä syksynä edes hiukan käännetty, työ helpottuu huomattavasti.

Kasvit tarvitsevat kasvuun ja sadon tuottamiseen useita ravinteita

Maa on ensin kalkittava huolellisesti, jotta kasvit pystyisivät käyttämään hyödykseen kaikki kasvulle tärkeät ravinteet. Kasvit eivät kasva kunnolla liian emäksisessä tai happamassa maassa. Kalkki muuttaa ravinteiden liukoisuutta siten, että kasvit voivat niitä paremmin hyödyntää. Samalla kun maan happamuus vähenee, pieneliötoiminta vilkastuu ja siten juurten kasvulle tärkeän kalsiumin saanti varmistuu. Kalkitus ja lannoitus eivät korvaa toisiaan vaikka luonnonlannoiteilla voikin vähentää tarvetta kalkitukseen.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät lievästi happamassa maassa (pH 6–6,5). Happamassa maassa viihtyvät mm. alppiruusut, pensasmustikka, ja useat havupuut. Kalkitus kannattaa tehdä alkukeväästä, joka on paras aika maankosteuden kannalta. Nopeasti liukeneva rakeinen puutarhakalkki on kätevä ja siisti levittää.

Muhevainen kukkia puutarhaan

Komposti on oiva apu maanparannukseen

Useimmat puutarhakasvit tarvitsevat heti kasvukauden alussa nopeavaikutteista lannoitusta hyötyäkseen kevätkosteudesta, ehtiäkseen tuottaa kunnon satoa ja pystyäkseen kilpailemaan rikkakasvien kanssa.

Maanparannusaineena voidaan käyttää myös kompostia ja vasta tarvittaessa lisälannoitetta. Kanankakkarakeet sopivat typpipitoisena hyvin tähän tarkoitukseen. Kompostin lannoitusvaikutus riippuu siihen kerättyjen aineiden ravinnepitoisuuksista ja kompostin kypsyydestä. Muistathan kuitenkin, ettei hyväkään omatekoinen talous- tai puutarhajätteistä koostuva komposti ole välttämättä paras lannoite.

Lue lisää: Valitse kotipihan kasvit oikein

‒ artikkelista näet muun muassa kasvien menestymisvyöhykkeet!

Hoitotyöt
kasvit
istutus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton