Katse kevääseen - hurmaavat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.
Iso ilo pienistä sipuleista
Pikkusipuleiden istuttaminen on helppoa, sillä ne eivät tarvitse kummoistakaan kuoppaa juurtuakseen. Perussäännön mukaan sopiva syvyys on 3 kertaa sipulin korkeus. Pienmimmät sipulit tulevat siten jo 5-6 sentin syvyyteen. Toki kuohkea kukkapenkki olisi pikkusipuleillekin ihanteellisin istutuspaikka, mutta ne soveltuvat mainiosti myös pensaiden reunamille ja jopa nurmikkoon, ellei kasvualusto nyt ole ihan kova.
Matalat lajit muodostavat menestyessään mattomaisia kasvustoja. Leviämistä auttaa, kun niiden antaa rauhassa kypsyä ja levittää siemeniä ympärilleen. Monet pikkusipulikukat ilahduttavat pian runsaudellaan luonnontilaisissa nurkkauksissa tai metsämäisissä puutarhoissa; kunnes muu pohjakasvillisuus saa korkeutta ja peittävät varhaiset kukkijat alleen.
Hillitymmin leviävät lajit kasvavat kukkamättäinä ja pikku hiljaa kasvattavat kokoaan. Toki pikkusipulit osaavat myös yllättää; joskus ne katoavat ilmestyäkseen vuosien jälkeen - ehkä jopa ihan toiselta puolelta pihaa!
Varhaista kukintaa vieläkin aikaisemmin?
Lumi sulaa aikaisemmin pihan lämpimimmiltä paikoilta; siellä maa lämpenee varhain ja aurinko paistaa keväällä enemmän. Pälvipaikkoja on usein puiden runkojen ympärillä, sillä elävä puuaineskin tuottaa lämpöä. Hyviä lämpimiä paikkoja ovat myös kivien aurinkoisen puolen vierustat, sillä kivien lämpö heijastuu myös maahan. Samasta syystä talojen seinustat ovat hyviä paikkoja sipulikukille. Tällaiset keväällä auringon hellimät paikat ovat varhaisille sipulikukille otollisimmat ja ne pukkaavatkin kevään vauhtiin jo hieman etuajassa.
Vinkki: Voit istuttaa kukkasipuleita myös ruukkuihin ja astioihin. Talveta viileässä niukasti kasteltuna ja nosta heti kevätauringon ensisäteissä ulos lämpimään paikkaan. Muista huolehtia myös kastelusta.
Kevään ensimmäiset
Lumikellot(Galanthus nivalis), ovat suoranaisia lumen uhmaajia! Ne ovat yksi kestävimmistä ja varhaisimmista kevätkukkijoista, sillä sinnikkään kasvunsa tuottaman lämmön avulla ne työntyvät jopa lumen läpi. Lumikellot viihtyvät kivikoissa, nurmella, metsässä ja veden äärellä. . Lumikellot eivät pidä kuivuudesta edes kesällä, jolloin ne ovat jo levossa, vaikka liika märkyyskin on pahasta. Puolivarjoisa tai jopa varjoisa paikka soveltuu niille hyvin.
Talventähdet(Eranthis hyemalis) paistavat pieninä aurinkoina puskien esiin vielä muuten kuolleesta. Ne pitävät multavasta, mutta läpäisevästä maasta ja kasvurauhasta. Keväällä pitää olla aurinkoa, mutta muulloin paikka voi olla syvässäkin varjossa. Talventähden pikkuruiset mukulat istutetaan maahan muutaman sentin syvyyteen, eikä ole niin tarkkaa, miten päin ne sattuvat maahan asettumaan. Niitä kannattaa liottaa yön yli tai korkeintaan vuorokausi haaleassa vedessä ennen istuttamista. Talveksi istutus peitellään kuivilla lehdillä. Talventähdet asettuvat kasvupaikalleen hitaasti, mutta jos kasvupaikka on otollinen, ne myös kylväytyvät.
Jos maa on läpäisevää, eikä liian kuivaa niin idänsinililjat(Scilla siberica) ovat kestäviä ja leviävät nopeasti. Kukat ovat syvän siniset. Istutussyvyys on 10-12 cm. Ne pärjäävät auringossa, jos kasvupaikka ei ole liian kuuma - ja sietävät myös lievää varjoa. Ne leviävät kahdellakin tavalla: muodostamalla sivusipuleita ja siementämällä. Ne kannattaakin istuttaa paikkaan, jossa ne saavat vapaasti levittäytyä ja muodostaa mattomaisen kasvuston ja katseen kiinnittävän kukkapellon. Kukat levittävät huumaavaa tuoksua ympärilleen, joten ne eivät jää huomaamatta, vaikka niitä ei edes näkisi.
Persiansinililjat(Scilla mischtschenkoana tai S. tubergeniana) kasvavat tiiviinä mättäinä. Ne ihastuttavat yksityiskohtien ihailijaa erikoisella, hennon vaaleansinisellä värityksellään. Väritys kuitenkin muodostuu lähes valkoisesta kukasta, jossa on turkoosi raita keskellä terälehteä. Istutus 10-12 cm:n syvyyteen ja yhtä kauas toisistaan. Sen jälkeen annetaan kasvurauha levittäytyä kasvupaikalleen, jonka pitää olla vettä läpäisevä, mutta ei kuitenkaan kuiva
Isokevättähdillä(Scilla tai Chionodoxa luciliae) on poikkeuksellinen sinisen sävy kukissaan. Väritys yhdessä kukkien keskustan valkean värin kanssa tekevät ne hämärtyvän kevätillan valopilkuiksi. Yhdessä muiden sinisten kukkien kanssa värit vielä korostuvat. Koska kevättähdet myös kylväytyvät, muodostavat ne viihtyessään suuria mättäitä. Siksi niillekin kannattaa valita paikka, jossa ne saavat rauhassa levittäytyä.
Keväiset kurjenmiekat(Iris) eivät ole kestävimmästä päästä sipulikukkia, mutta niiden viehkon olemuksen ja varhaisen kukinnan takia ne ovat istuttamisen arvoisia. Ne suosivat valoisaa paikkaa, joissa on keväällä kosteutta, mutta ovat kesällä rutikuivia. Tällaisia paikkoja voi löytyä vaikkapa talon seinustalta.
Yhdistele kevätkurjenmiekkaa(Iris reticulata) muihin mataliin kurjenmiekkoihin, kuten valko-sini-keltaiseen ’Katharine Hodgin’ -lajikkeeseen tai keltaiseen jääkurjenmiekkaan(Iris danfordiae). Näin saat nostettua kevätkurjenmiekan tumman sinisävyn korostetusti esiin.
Sipulikukat viihtyvät, kun valitset niille lajinmukaisen, otollisen kasvupaikan. Pitkälle pääset jo sillä, kun varmistat, että kasvualusta on kuohkea ja kostea istutettaessa. Silloin sipulit juurtuvat jo syksyllä ja puskevat ylös varhain.
Vielä tärkein asia: muista panna kukkasipulit syksyllä maahan, peitä mullalla ja odota talven taittumista. Luonto hoitaa loput!
Ohje
Miten keväisestä kukinnasta sitten pääsee nauttimaan?
Sipulikukat viihtyvät, kun valitset niille lajinmukaisen, otollisen kasvupaikan. Pitkälle pääset jo sillä, kun varmistat, että kasvualusta on kuohkea ja kostea istutettaessa. Silloin sipulit juurtuvat jo syksyllä ja puskevat ylös varhain.
Vielä tärkein asia: muista panna kukkasipulit syksyllä maahan, peitä mullalla ja odota talven taittumista. Luonto hoitaa loput!
Teksti ja kuvat Puutarhamyymälä Muhevainen