• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesäkuussa kukkivat pihasyreeni ja kuolanpioni

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.06.2022
20226_78727.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.

Pihasyreeni perinnekasvien kermaa

Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.

Syreenit ovat pysyneet kestosuosikkeina, vaikka rinnalle ja ohikin on kivunnut uudempia pensaslajeja sadan vuoden aikana. Pihasyreeni on muun muassa Marttaliiton ja Helsingin kaupungin nimikkokukka. Toukokuun 28. Mikkelin Kenkäverossa avattiin pihasyreeninäyttely, ja alueelle on istutettu vuodesta 2011 alkaen maamme ensimmäinen syreenipuisto.

Pihasyreenejä ihaillaan niiden kukkien ihanan tuoksun ja hempeiden värien vuoksi. Kukka on sävyltään vaihtelevan siniliila tai valkoinen. Kerrannaiskukkaisia lajikkeita sanotaan jalosyreeneiksi. Lisäksi pihasyreeni tunnetaan erinomaisesta kestävyydestään. Se talvehtii hyvin Oulun korkeudella saakka ja erityisen lämpimillä paikoilla jopa Rovaniemellä.

Pihasyreeni suosii runsasmultaista ja aurinkoista kasvupaikkaa, mutta pärjää hyvin myös ajoittain kuivassa maassa ja varjossakin. Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.

Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.
Pensas nuorennetaan muutaman vuoden välein harventamalla, jolloin se kukkii runsaasti joka kesä.

Kestävä ja aikainen kuolanpioni

Kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuun loppupuolella.
Kukinta alkaa maamme eteläosissa usein jo toukokuun loppupuolella.

Kuolanpioni (Paeonia anomala) on yksi kestävimmistä ja varhaisimmista pionilajeista. Punaiset versot nousevat maasta jo ennen lumen rippeiden haihtumista. Versot kasvavat keväällä pikavauhtia, ja kasvusto on kukkien puhjetessa noin metrin korkuinen. Koska liilanpunaiset kukat ovat yksinkertaiset ja kevyet, sateet eivät pieksä niitä kovin helposti maahan eivätkä kukat homehdu.

Kuolanpionin siemenet itävät helposti ja se alkaa kasvaa hyvin jakopalasesta. Laji menestyy jopa ajoittain märässä maassa ja kukkii varjossakin. Kukinnasta tulee kuitenkin komein aurinkoisella tai vain osittain varjoisalla paikalla. Ilmavaa ja keski- tai runsasravinteista kasvualustaa kannattaa varata noin puolen metrin verran, sillä kuolanpioni on roteva ja isohkolehtinen.

Lähde: Taimistoviljelijät ry

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton