• Etusivu
  • Kasvillisuus

Keskikesän kauneimmat kukkijat: päivänkakkarat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.06.2022
20226_78792.jpg

Päivänkakkarat paistattelemassa päivää

Päivänkakkara yhdistetään yleensä kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä.

Päivänkakkarat kukkivat pitkään

Puolisen metriä korkea päivänkakkara (Leucanthemum vulgare) kukkii kesäkuun puolivälistä pitkälle heinäkuuhun. Kauan kestävä ja runsas kukinta tuottaa paljon itäviä siemeniä, joiden avulla päivänkakkarat leviävät helposti uusille kasvupaikoille. Taimitarhoilla viljellään kotimaisten luonnonvaraisten päivänkakkaroiden lisäksi keskieurooppalaisia lajikkeita.

Päivänkakkara sopii istutettavaksi puutarhaan 35 senttimetrin välein, kunhan otetaan huomioon sen voimakas leviäminen. Kasvi menestyy ohuehkossa, niukkaravinteisessa ja kuivassa multakerroksessa, mutta myös tuore maaperä käy. Runsaasta lannoituksesta ei ole hyötyä, vaan se päinvastoin tekee varsista hontelot ja helposti lamoavat.

Isopäivänkakkarat ovat näyttäviä

Isopäivänkakkarat (Leucanthemum x superbum) ovat tavallisen päivänkakkaraa isompikukkaisia risteymiä. Myös ne kukkivat pitkään keskikesällä. Terälehtien lakastumisen jälkeen alasleikatut kasvit kukkivat vielä toistamiseen syyskesällä.

Isopäivänkakkaroiden kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä, 30‒40 senttiä syvä ja keskiravinteinen. Isopäivänkakkarat istutetaan 30 senttimetrin etäisyyksin ja jaetaan muutaman vuoden välein. Vain 25‒40-senttiset lajikkeet eli prinsessankakkarat istutetaan 25 senttimetrin välein. Ne eivät kaipaa tukea, kun taas korkeimmat, noin metrin mittaiset, isopäivänkakkarat kaatuvat herkästi etenkin kasvaessaan liian ravinteikkaassa maassa.

Isopäivänkakkara Leucanthemum x superbum
Isopäivänkakkara Leucanthemum x superbum

Punapäivänkakkarasta saa perennapenkin pirteän väriläiskän

Punapäivänkakkara (Tanacetum coccineum) kuuluu nykyisin pietaryrttien sukuun, joten sitä pitäisi oikeastaan kutsua punapietaryrtiksi. Vanha nimi on kuitenkin tutumpi. Kukkavarsineen noin 70 sentin korkuisen lajin pitkulaiset lehdet ovat pietaryrtin tavoin kapealiuskaiset.

Vaaleanroosa- tai karmiininpunakukkainen punapäivänkakkara on selvästi talvenarempi kuin valkokukkaiset päivänkakkarat, mutta näyttävä kukinta houkuttaa istuttamaan sitä aurinkoisten perenna- ja kesäkukkaryhmien väriläiskäksi. Taimet sijoitetaan hyvin salaojitettuun kohopenkkiin 30 sentin välein.

Punapäivänkakkara Tanacetum coccineum
Punapäivänkakkara Tanacetum coccineum

Lue lisää päivänkakkaroista
Kasvikortistosta

Lähde: Taimistoviljelijät

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton