• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kevään herkät hetket ja nopea edistyminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 01.02.2023
20203_63225.jpg

Talventähdet hehkuvat kauniisti kevään edetessä.

Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä.

Kylmään sopeutuneet kasvit, kuten pienet sipulikukat idänsinililjat, kasvitieteelliset krookukset ja lumikellot, alkavat työntää vihreää jo ennen kuin yöpakkasista, tai edes lumipeitteestä, jos sellainen on, päästään. Ne eivät hätkähdä usein keväälle osuvista kylmistä kausistakaan.

Tästä löydät lisää tietoa kukkasipuleista

Onnenpensas kiirehtii runsaisiin, auringonkeltaisiin kukkiin ollessaan vielä lehdetön.
Onnenpensas kiirehtii runsaisiin, auringonkeltaisiin kukkiin ollessaan vielä lehdetön.

Varhain kasvuun lähteviä pensaita ovat tuhkapensaat, pihlaja-angervot ja lamoherukat. Monilla keväällä kukkivilla lajeilla, kuten koristekirsikoilla ja norjanangervolla, silmut heräävät varhain. Jotkut lajit kukkivat jo lehdettöminä.

Hitaasti herääviin kuuluvat monet syyskesällä kukkivat perennat, kuten kultapallot, sädekukat ja punahatut. Lehtipuista viimeisten joukossa silmujaan pullistavat saarnet, jopa niin myöhään, että usko niiden heräämiseen joutuu jo koetukselle.

Ota huomioon kaikki vuodenajat pihan suunnittelussa

Luonnon herääminen on hyvää aikaa tehdä huomioita pihan ilmeestä ja toimivuudesta, koska se on nyt pelkistetyimmillään.

Tee muutama muistiinpano havainnoistasi: Kaipaako piha

  • lisää talvikauden vehreyttä, vaikkapa havupuuistutuksia.
  • korkeuseroja kasvillisuuteen, esimerkiksi jykevyyttä lehtipuilla.
  • lisää lajistoa kevään ensi hetkiin, ehkäpä varhaisia sipulikukkia ilmoittamaan kevään edistymisestä.
  • pidempää kukintaa perennapenkkiin, kenties lajistoa lisäämällä täydennetään kevät-, kesä- tai syyskukkijoiden aikaa.
  • lisää pölyttäjiä tai perhosia, joita suositaan istuttamalla mesikasveja ja ravintokasveja perhosten toukille.
Tutustu tästä perhospuutarhan kasveihin

Keväällä tehdyt muistiinpanot auttavat palauttamaan suunnitelmat mieleen, kun esimerkiksi syksyn sipulikukat saapuvat myyntiin vasta elo-syyskuun vaihteessa. Syksyllä istutetut sipulit tuovat kukkaloistoa kevääseen.

Kukkasipulit tulevat myyntiin ja istutetaan maahan syksyllä. Kukista saat nauttia keväällä.
Kukkasipulit tulevat myyntiin ja istutetaan maahan syksyllä. Kukista saat nauttia keväällä.

Mitoita puutarhatyöt omien rerussiesi mukaan

Heräävä luonto inspiroi kevätpuuhiin ja puutarhan siistimiseen talven jäljiltä. Kukin tekee sitä oman innostuksensa ja voimavarojensa mukaan, sillä puutarha herää eloon ja kesä kyllä tulee vähemmälläkin vaivalla. Kun pihapuuhista saa nautintoa, saa niistä myös voimaa. Mutta jos homma ei miellytä, miksipä siihen itseään pakottamaan. Jos haluaa päästä vähällä, kannattaa suunnata tähtäin pihan helppohoitoisuuden parantamiseen.

Puutarhasuunnittelija Sanna Nummisen vinkit pihan helppohoitoisuuden lisäämiseen löydät tästä

Toteuta muistiinpanosi

Katse kannattaa jo keväällä kohdistaa hetkeksi seuraavaan syksyyn ja talveen. Riittääkö puutarhassa vihreyttä myös talveksi? Sitä saadaan lisää havuryhmillä tai yksittäisillä havupuilla, alppiruusuilla ja orjanlaakereilla. Kun kasvit valitaan istutuspaikan olosuhteiden mukaan, ne kasvavat lajityypillisesti ja kauniisti. Hemlokit, marjakuuset ja alppiruusut istutetaan siimekseen mutta männyt ja katajat valoisalle paikalle. Kun kesä saapuu ja kaikkialla on vihreää, ilman muistiinpanoja ajatus talvivihreästä helposti unohtuu.

Nauti yksityiskohdista

20203_63228.jpg

Paneudu yksityiskohtiin ja huomaat joka päivä pieniä muutoksia kevään edistymisessä, sillä kevällä kasvuvoima on ilmiömäinen. Kevät tulee kuitenkin keikkuen ja kylmän säärintaman osuessa kohdalle kehitys tuntuu pysähtyvän, mutta jatkuukin taas nopeasti lämpimämmän sään saavuttua.

Eri lajien kasvua eri vuodenaikoina seuratessa oppii paljon niiden eroista. Silmujen muodot, värit ja hiirenkorvat, vihreän eri vivahteet, lehtien muodot ja havina kesän eri vaiheissa sekä syysvärit tarjoavat mielenkiintoista havainnoitavaa jokaisena vuodenaikana. Harjaantunut katsoja erottaa lehdettömänkin puun lajin helposti sen kasvutavasta, joka paljaassa puusssa on helposti havainnoitavissa.

Teksti Tuuli Järvinen, Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kuvat Tuuli Järvinen ja Pixabay

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton