• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koiranheisi ja lumipalloheisi ovat koristeellisia pensaita

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.09.2024
20228_79456.jpg

Koiranheisi on koristeellinen pensas. Sitä käytetään pääsääntöisesti koristekasvina. (Kuva: Shutterstock)

Koiranheisi (Viburnum opulus), kansanomaisesti myös koiranheisipuu, on puuvartinen pensas, joka kuuluu tesmayrttikasvien heimoon ja heisien sukuun. Mutta moniko tietää, että koristekasvina viljelty lumipallopensas eli lumipalloheisi on sen lajike?

Koiranheisi (Viburnum opulus)

Koiranheittä tavataan Pohjois-Pohjanmaalla saakka luonnonvaraisena lehtometsissä. Pensas kasvaa melko nopeasti ja sopii suojaistutuksiin ja aidanteeseen – siitä saa myös komean yksittäispensaan. Se kasvaa yleisesti kosteilla paikoilla, kuten lehtometsissä, ojanpientareilla ja jokivarsilla, ollen hyvin talvenkestävä.

Korkeus: 200–400 cm
Lehdistö: Koiranheiden lehdet ovat vaaleanvihreät ja liuskaiset. Lehdistö saa varhain komean punaisen ruska-asun. Se tunnetaan erityisesti syksyn punaisista lehdistä ja kirkkaan punaisista, marjamaisista hedelmistään, jotka pysyvät pensaassa pitkälle talveen.
Kukinta: Leveät, lumivalkoiset kukinnot avautuvat juhannuksen aikoihin. Koiranheiden kukat ovat valkoisia tai vaalean kermanvärisiä. Kukinnot ovat litteitä ja pitsimäisiä.
Marjat: Loppukesällä oksilla nuokkuvat koristeellisen punaiset marjat.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo, tuore–kostea ja runsasravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 100 cm
Leikkaus: Pensas nuorennetaan harventamalla varhaiskeväällä vanhimpia ja heikoimpia oksia.

Huom! Sen marjat ovat myrkyllisiä.

<p data-block-key="owcew">Koiranheisi omaa litteät ja pitsimäiset kukinnot. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Koiranheisi omaa litteät ja pitsimäiset kukinnot. (Kuva: Puutarha.net)

Lumipalloheisi ’Pohjan Neito’ (Viburnum opulus 'Pohjan Neito')

Koiranheidestä jalostettu, rehevä ja tuuhea lajike ’Pohjan Neito’ suosii siimestä ja menestyy hyvinkin pohjoisessa, ollen erittäin suosittu koristepensas puutarhoissa. Lumipalloheisi sopii rakennettuun ympäristöön yksittäispensaaksi tai pensasryhmäksi. Se on laadukasta FinE-kantaa. Iso, pallomainen, valkoinen kukinto kukkii alkukesällä.

Kaukaa katsottuna näyttää kuin pensaassa tosiaan kasvaisi lumipalloja!

Korkeus: 200–400 cm.
Lehdistö: Lumipalloheiden lehdistö on samankaltainen kuin koiranheidellä. Liuskainen, avautuessaan punertava lehdistö saa varhain ruskeanpunaisen ruska-asun.
Kukinta: Kesäkuun puolivälissä alkaen noin 3 viikkoa. Pallomaiset kukinnot koostuvat steriileistä, siitepölyttömistä kukista. Kukinnot voivat olla halkaisijaltaan jopa 10 cm.
Marjat: Ei muodostu.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo, tuore–kostea, runsasravinteinen. Pensas ei pidä kuivasta ja paahteisesta paikasta.
Vyöhykkeet: I–VI
Taimiväli: 100 cm
Leikkaus: Nuorennetaan harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia.

Lumipalloheisi kestää hyvin kylmää ja se kasvaa monenlaisilla maaperillä, vaikka viihtyykin parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa.

<p data-block-key="lx9ho">Pensaat näyttävät upeilta katseenvangitsijoilta puutarhassa. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Pensaat näyttävät upeilta katseenvangitsijoilta puutarhassa. (Kuva: Puutarha.net)

Molempia heisejä käytetään koristekasveina, mutta koiranheisi löytyy myös luonnonvaraisena. Lumipalloheisi on nimenomaan jalostettu puutarhakasvi. Molemmat pensaat tuovat kauneutta puutarhaan eri tavoin – koiranheisi erityisesti syksyn punaisilla lehdillään ja marjoillaan, ja lumipalloheisi näyttävillä, pallomaisilla kukinnoillaan.

Ohje

Ohje

Muita, puutarhoissakin tuttuja heisikasveja ovat muun muassa kiiltoheisi (Viburnum lentago), tuoksuheisi (Viburnum carlesii) sekä villaheisi (Viburnum lantana) – näistä lisää tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Heisistä löytyy asiaa ja kuvia myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta – lue, katso ja kommentoi.

<p data-block-key="6ph20">Lumipalloheisi on suosittu koristekasvi näyttävien kukkiensa ansiosta. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Lumipalloheisi on suosittu koristekasvi näyttävien kukkiensa ansiosta. (Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton