• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostoimalla säästät jätelaskussa

Puolityhjän jäteastian tyhjentäminen tulee kalliiksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20237_82670.jpg

(Kuva: Biolan)

Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.

Osassa kuntia pientaloista syntyvä biojäte sai mennä vuonna 2016 edelleen sekajätteen joukkoon. Näistä kunnista kerättävä sekajäte menee yleensä polttoon. Kaikki polttolaitokset eivät kuitenkaan voi ottaa vastaan jätettä, jossa on mukana märkää biojätettä. Joissakin kunnissa, esimerkiksi Jyväskylän, Kajaanin, Lappeenrannan ja Mikkelin alueella, on lajittelupakko. Se tarkoittaa, että keittiöstä syntyviä ruuanvalmistusjätteitä tai ruuantähteitä ei saa laittaa sekajätteen joukkoon, vaan ne joko erilliskerätään tai kompostoidaan.

Pienkompostointi kiinteistöllä on aina suositeltavin tapa käsitellä syntyvä biojäte – ja myös edullisin!

Kotitalouden jätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Yksinkertaisesti ajateltuna säästö jätelaskussa on noin kolmannes, jos biojäte kompostoidaan kotikompostorissa. Todellisuudessa säästö on monesti paljon suurempi. Roska-astiassa biojäte alkaa haista hyvinkin nopeasti. Siksi jäteastia on tyhjennettävä usein, vaikka säiliö ei olisikaan täysi. Monissa kunnissa pystyy jäteastian tyhjennysväli venyttämään jopa 8 tai 12 viikkoon, jos talouden biojätteet kompostoidaan.

Esimerkiksi Porissa kiinteistöillä, joilla keittiöjätteet kompostoidaan lämpökompostorissa, voi roska-astian tyhjennysväli olla 8 viikkoa. Muuten tyhjennysväli on korkeintaan 2 viikkoa. Jos jokainen tyhjennys maksaa 7 euroa, vuodessa säästöä kertyy 130 euroa pelkistä harventuneista jäteauton keräysmaksuista.

Pientalossa lisähyötyä saadaan myös kompostoinnin seurauksena syntyvästä ravinteikkaasta kompostimullasta, jota voidaan käyttää maanparannukseen omassa puutarhassa.

Koska keittiössä biojätettä syntyy ympäri vuoden, talousjätekompostorin pitää toimia kaikkina vuodenaikoina. Siksi kompostorin tulee olla kauttaaltaan lämpöeristetty. Kesämökillä keittiöjätteet voidaan kompostoida eristämättömässä kompostorissa, jos kompostori on suojattu hiiriltä, rotilta ja linnuilta.

Talousjätteen ympärivuotiseen kompostointiin suosittelemme Biolan Pikakompostoria.
Kesäaikaiseen mökkikäyttöön soveltuu myös Maisemakompostori Kivi.

<p data-block-key="okv3d">(Kuva: Biolan)</p>
(Kuva: Biolan)

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
jätehuolto
kompostointi
komposti
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20213_68980.jpg
Bokashi-kompostointi: Mitä kompostiin saa laittaa?
Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
20237_82670.jpg
Onko kompostimulta riittävän kypsää?
Pikakompostori kompostoi keittiö- ja puutarhajätettä ympäri vuoden. Pikakompostorista saatavan tuotoksen eli puolikypsän katekompostin voi myös käyttää sellaisenaan katteena kasvualustan pinnalla. Sitä levitetään muutaman sentin kerros kasvualustan pinnalle.Puolikypsä katekomposti ei sovellu istutus- tai kylvömullaksi, sillä se sisältää vielä kasvien itämistä ja kasvua haittaavia aineita. Lisäksi siinä oleva hajoamaton hiilipitoinen jäte sitoo maan ravinteita ja happea hajottajaeliöiden käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton