Kompostoinnin syystoimet
(Kuva: Adobe Stock)
Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.
Kompostorin täytteeksi kelpaavat...
...puun lehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, kuivatut rikkaruohot, silputut oksat sekä kukkavarret. Nykytietämyksen mukaan muumiotautiset omenat, rupiset perunat, ruosteiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset tai kirvaiset osat voidaan myös laittaa kompostoriin sellaisenaan.
Peiteltynä tai silputtuna kompostiin voi laittaa myös äkämäpunkin vioittamat herukan oksat, mansikan punkkiset osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat. Varmimmin ja tasaisimmin kasvitautien vaivaamat kasvinosan kompostoituvat toki lämpökompostorissa. Marjojen sekä sienien perkuujätteet, kukkamullat ja kasvinjätteet käyvät hyvin myös talousjätekompostoriin talouden muiden biojätteiden sekaan.
Puutarhan siivouksen yhteydessä kompostiin ei voi laittaa juolavehnän juuria, ellei niitä ole kuivattu todella hyvin. Monivuotisten rikkaruohojen siemenet on myös heitettävä roskiin. Jos kasvimaalla on ollut peruna-ankeroinen, kaali-, sipuli- tai porkkanakärpänen, möhöjuuri tai pahka- tai rengasmätä, niin silloinkaan komposti ei ole oikea paikka.
Sadonkorjuun yhteydessä puutarhasta löytyy myös muita, sairaita kasvinosia. Niitä ei voi laittaa kuin hyvin toimivaan kompostiin, jossa lämpötila nousee yli 55 asteen. Muuten taudinaiheuttajat eivät tuhoudu. Saman lämpötilan vaativat rikkakasvien siemenet tuhoutuakseen.
Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.
Talousjätekompostorissaon oltava hyvä lämmöneristys. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 5 cm, että kompostoituminen onnistuisi myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.