Kompostointi on arjen ekoteko
Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!
Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.
Lähikompostointi on päivän sana
Kompostoituminen on luonnon oma tapa hävittää kuollut materiaali ja palauttaa sen sisältämät ravinteet käyttökelpoiseen muotoon. Pohjoisen vaativissa oloissa kompostoituminen tapahtuu parhaiten lämpöeristetyn pikakompostorin avulla.
Pikakompostorissa talousjätteet muuttuvat hallituissa oloissa nopeasti maanparannusaineeksi ja jälkikompostoinnilla edelleen mullaksi. Biolan lanseerasi vuonna 1978 Suomen ensimmäisen kompostorin. Tuotekehitystä on tehty jatkuvasti. Biolanin kompostorit ovat muun muassa talvitestattuja.
Lue lisää kompostoreista - ja kompostoinnista!
Tarvitsetko tietoa ja apua...
biojätteen kierrätyksessä, jätevesiratkaisuissa
tai uusiutuvan energian ratkaisuissa?
--> Lue lisää EKOASUMISESTA
Tiedätkö, mitä kompostorilta vaaditaan?
Hyvin toimivassa kompostorissa on pitävä kansi, joka suojaa haittaeläimiltä, haihtumiselta, lämmön karkaamiselta ja sateilta. Aukko on iso, jotta kompostin täyttö ja sekoittaminen sujuvat vaivattomasti. Tyhjennysluukku on riittävän suuri, jotta katekompostin saa helposti erimerkiksi lapiolla ulos kompostorista.
Kunnollisessa kompostorissa on huolehdittu tehokkaasta ilmanvaihdosta, suotoveden poistosta ja jyrsijöiden loitolla pitämisestä. Kun kompostori on kauttaaltaan lämpöeristetty, se toimii ympäri vuoden. Läpi vuoden käytettävässä kompostorissa on hyvä olla erillinen lämmönseurantamittari.
Lue lisää:Tiedätkö, millainen on hyvä kompostori?
Pistä pieneliöt töihin - biojätteestä saat mehevää multaa!
Keittiön biojäte sopii erinomaisesti kompostorissa jätteitä hajottavien pieneliöiden ravinnoksi. Keittiöstä kompostiin kelpaavat muun muassa ruuantähteet, vihannesten ja hedelmien kuoret, kostutetut pehmopaperit ja kahvinkeittimen suodatinpussit. Jotta kompostin toiminta pysyy hyvin käynnissä, jätteiden sekaan pitää heittää säännöllisin väliajoin kuivikeainesta. Tarvittaessa voidaan käyttää myös luonnonmukaista kompostiherätettä.
Kompostointi on suositeltavaa biomassojen kierrätystä. Sen avulla käännetään ekologisesti kestämätön talousjätteiden käsittely luonnonmukaiseksi ravinteiden kierrätykseksi ja hyötykäytöksi. Kompostoimalla saatu, ravinteikas ja humuspitoinen multa on erinomaista maanparannusainetta puutarhaan - ja ennen kaikkea ilmaista!
Lue lisää:Kompostointi käytännössä - tästä vinkit ja ohjeet kompostointiin!!
Biolan kompostorit saat edullisesti Rakentaja.fi verkkokaupasta