• Etusivu
  • Kasvillisuus

Krookus eli sahrami

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.04.2024
20227_63824.jpg

Krookus eli sahrami on kevään ensimmäisiä kukkijoita puutarhassa. (Kuva: Pixabay)

Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.

<p data-block-key="6lsqh">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Crocus-sukuun kuuluu runsaat 80 lajia ja lajikkeita on sitäkin runsaammin. Kukkien värivalikoimaa on purppuranpunaisista sinisiin, oranssinkeltaisista valkoisiin, kirjaviin tai kaksivärisiin. Suppilomaiset kukat aukeavat auringossa ja sulkeutuvat yöksi ja sadesäällä. Kaartuvat, kapeat lehdet ovat noin 10–15 cm pitkiä ja usein niissä on vaalea keskiraita.

Sahrami kasvaa maanalaisen varren paksunoksesta, tyvimukulasta. Vanhan mukulan päälle kasvaa uusi mukula, johon lehtien tuottama ravinto varastoituu seuraavaa kukintaa varten, joten siksi lehtien on annettava kuihtua omaan tahtiinsa. Myös nurmikolle istutettuna lehtien on annettava kuihtua ennen ensimmäistä ruohonleikkuuta.

Sahrami viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kauneimmillaan sahramit ovat suurina kasvustoina. Lisääminen on helpointa kasvustoa jakamalla loppukesällä tai syksyllä.

<p data-block-key="ddqqe">Tähtisahrami &#x27;Ruby Giant&#x27; (Kuva: Shutterstock)</p>
Tähtisahrami 'Ruby Giant' (Kuva: Shutterstock)
<p data-block-key="a1gbd">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Mukuloita on tarjolla syksyisin ja valmiiksi hyödettyjä, ruukussa kasvatettuja sahrameita on myynnissä kevättalvella. Tarkista mukuloita valitessasi, ettei niissä ole pehmeitä kohtia ja etteivät ne ole päässeet kuivumaan. Myyrät, hiiret, oravat ja kauriit herkuttelevat mielellään sahramin mukuloilla.

Kevätsahrami (Crocus vernus): Yhteen mukulaan kehittyy vain 1–2 kukkaa, mutta ne ovat ovat isommat kuin muilla krookuksilla. Kukat violetin eri sävyissä sekä valkoisia; yksivärisiä, raidallisia ja pilkullisia. 10–15 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Kultasahrami (Crocus chrysanthus): Yhteen mukulaan kehittyy monta kukkaa. Monesti teriön sisä- ja ulkopuoli ovat eriväriset. Päälajilla oranssinkeltaiset, tuoksuvat kukat. Enintään 10 cm korkea. Kukkii maalis-huhtikuussa.

Tähtisahrami (Crocus tommasinianus): Pieni, vaaleanvioletti kukka, jolla on valkoinen kaula. Noin 8 cm korkea. Varhaisimpia kevätkukkijoita, kukkii usein jo maaliskuussa.

Syyssahrami (Crocus speciosus): Kukat sinivioletteja, kehälehdissä tummempi suonitus. Lajikkeiden sävyt vaihtelevat. Noin 15 cm korkea. Jos mukulat istuttaa elokuun alussa, saattaa kukkia samana syksynä Etelä-Suomessa. Kukinta-aika syys-lokakuu.

<p data-block-key="wsuf9">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton