• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kukkanurmi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2018
25_P_14759.jpg

Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.

Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.

Jos halutaan kosteaa niittyä ,savimaan pintakerrokseen sekoitetaan suomultaa ja turvetta. Myös rikkaruohoton kompostimulta sopii hyvin. Kasvien valinnassa suositaan lajeja jotka viihtyvät kosteassa kuten esikoita, kalliokieloja saniaisia ja mikseipä myös valkonarsisseja. Puiden lähelle voisi sijoittaa siko- ja mesiangervoja, ja töyhtöangervot voisivat olla taustana matalammille lajeille. Kosteilla niityillä voi lehdet jättää haravoimatta. Kun lehdet jäävät paikoilleen, ne antavat niitylle lisää kosteutta ja lisäävät multavuutta. Rehevää kasvillisuutta ei myöskään kannata niittää.

Kuivat kedot olisi hyvä haravoida keväällä ja syksyllä. Kasvusto niitetään siementen kehittymisen jälkeen. Leikkausjäte jätetään paikoilleen, jotta siemenet varisevat, ja kasvit kylväytyvät uudelleen. Leikkausjäte poistetaan vasta muutaman aurinkoisen päivän jälkeen, jos ollenkaan.
Työkalut: niittokone, viikate tai siimaleikkuri.

Kukkanurmen siemenseos:

Lampaannataa 70-80 %
Nurmirölliä 5-15 %
Valkoapilaa 5-15 %
Käytä siementä korkeintaan 1-2 kg aaria kohti.

Voit lisäksi kylvää kukkanurmeen luonnonvaraisten kasvien ja perennojen siemeniä. Niitä saa myös valmiina siemenseoksina. Sopivia ovat mm:

  • Kumina
  • Siankärsämö
  • Mansikka
  • Kissankäpälä
  • Valkovuokko
  • Unikko
  • Päivänkakkara
  • Tulppaani
  • Narsissi
  • Krookus
  • Mäkitervakko
  • Ahdelauha
  • Nuokkuhelmikkä
  • Maarianheinä
  • Kevätpiippo
  • Ruiskaunokki

Luonnonvaraisten kasvien siirto mättäänäkin käy.

Huom.! Kukkaniittyseoksia saat ostaa valmiina seoksina myös verkkokaupasta. Tutustu ja tilaa niittykukkasi tästä!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Tässä esiteltynä muutamia tyypillisiä palvelusisältöjä.
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20227_78197.jpg
Oletko jo leikannut talvehtineet pelargonisi?
Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.
20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
202112_74154.jpg
Tulkoon rauha
Turun joulurauhan julistuksessa tulee käyttää maskiaJoulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.Turun perinteisessä joulurauhan julistuksessa tulee käyttää koronatilanteen takia maskia. Joulurauhan julistus ollaan järjestämässä jouluaattona normaalilla tavalla. Viime vuonna perinteinen julistus julistettiin ilman yleisöä. Turun kaupunki varautuu tänäkin vuonna myös muihin vaihtoehtoihin, jos koronatilanne heikkenee entisestään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton