Kuunliljat (Hosta)
(Kuva: Puutarha.net)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
Kuunliljat viihtyvät parhaiten puolivarjoisassa ja varjoisassa paikassa, missä niiden lehdetkin pysyvät terveimpänä. Valko- ja keltalehtiset kuunliljat kaipaavat kuitenkin enemmän valoa (ei paahdetta) kuin sini- ja vihreälehtiset muodot; vihreälehtiset kasvavat jopa synkässä varjossa.
Kuunliljat nousevat myöhään keväällä, kukkivat kesällä ja syyspakkasten jälkeen lehdet muuttuvat läpikuultavan keltaisiksi tai oranssinsävyisiksi. Mättäät saavat kasvaa vuosikausia ilman jakamistarvetta. Kuunliljat suosivat runsasmultaista ja tuoretta maata, mutta kestävät hyvin myös kuivuutta paksujen juurtensa ansiosta.
Korkeus: Lajikkeesta riippuen 20–80 cm.
Kasvutapa: Hillitysti leviävä, selvärajainen mätäs.
Lehdet: Ehyet, keltaiset, valko- tai keltakirjavat, sinertävät tai vihreät.
Kukinta: Kesä–syyskuu lajikkeen mukaan. Kukat ovat vaalean violetit tai valkoiset.
Kasvupaikka: Aurinkoinen–varjo lajikkeen mukaan; kasvualusta tuore, runsasravinteinen ja humuspitoinen.
Taimiväli: Massaistutuksissa pienet kuunliljat 25–30 cm, keskikokoiset 35–40 cm, isot 45–50 cm välein. Jos istutat kuunliljat yksittäiskasveiksi, sijoita taimet niin harvaan, että täysikokoisina kuunliljat erottuvat selvästi toisistaan ja mättään kaunis muoto tulee oikeuksiinsa.
Huomioi: Kuunliljat maistuvat kotiloille, joten niiden torjunta voi olla tarpeen.
Vinkki:
Kuunliljoja voi kasvattaa myös ruukussa. Kasvualustaksi sopii tavallinen kukkamulta. Kasvukaudella säännöllinen kastelu ja lannoitus. Talveksi taimet siirretään maahan tai viedään kellariin talvehtimaan. Vähennä ja lopeta kastelu ja lannoitus ajoissa ennen kellariin vientiä. Kellarin lämpötilan pitäisi pysyä nollan yläpuolella koko talven. Talven aikana niukka kastelu ja keväällä ruukut nostetaan sisälle esikasvatukseen.
Kuunliljoista keskustellaan myös Puutarha.netin keskustelupalstalla; lue, katso kuvat, osallistu ja kommentoi.