Toimiva ja muunneltavissa oleva puutarha lasten ehdoilla
Mielikuvitukselle on jätettävä tilaa
Muistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi ‒ millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa ‒ rakensitko majasi luonnon helmassa?
Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus. Hiekkakasaan rakentuu lapsen koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.
Lapsiystävällinen puutarha
Miten lapset sitten pitäisi pihan suunnittelussa ottaa huomioon?
- Jos mahdollista, niin sijoita lasten leikkialue tontin rauhalliselle sivulle ‒ tai rajaa se ainakin aidalla ja portilla muusta liikenteestä (autotiet ja pysäköintialueet). Etenkin rinnetontilla tämä on tarpeen.
- Säilytä näköyhteys. Oleskelualueelta ja asunnon sisältä tulisi olla hyvä näkyväisyys lasten leikkipaikalle.
- Kiinnitä huomiota lasten leikkivälineiden turvallisuuteen.
- Säilytä isommalla tontilla myös koskematonta luontoa. Pusikot, puusto ja ojanteet lisäävät luovuutta ja kannot ja risut ruokkivat mielikuvitusta!
- Voit myös hajasijoittaa lasten leikkipaikat ympäri pihaa, niin se lisää liikkumista.
- Jätä pallopelejä varten mahdollisimman iso nurmialue ‒ mahdollisimman kauas talosta.
- Kata piha-alueet soran sijasta kivituhkalla ja päällystä sisääntulot laatoilla; kivituhka pitää polvet paremmassa kunnossa ja laatat vähentävät aineksen siirtymistä sisälle.
- Mieluummin rajaamaton hiekkakasa kuin hiekkalaatikko (hiekallahan on taipumus levitä laajemmalle alueelle).
- Tilaa ja välineitä leikkiin; hiekkakasa, leikkimökki, kiipeilyköysi tai -tikkaat, keinut, uima-allas (pienikin vesiaihe riittää leikkiin) jne.
- Sopivasti varjoa keskikesän paahteilla ‒ kevätaurinko saa päästä sulattamaan hiekkakasan.
- Kasvata tai jätä kiipeilypuita, auta rakentamaan puuhun maja.
- Kivelle kiipeäminen on kaikista kivaa; laakealla kivellä voi pitää vaikka mehukestit.
- Siirrä syrjään harvinaiset kasviyksilöt.
- Ei ampiaisia/mehiläisiä houkuttelevia kasveja, ei myöskään piikikkäitä tai myrkyllisiä kasveja leikkialueen läheisyyteen.
- Suosi syötäviä lajeja, marjakasveja, hedelmäpuita jne.
- ...ja ennen kaikkea anna lasten leikkiä. Mikäli turvallisuus ei vaarannu, niin älä rajaa lasten leikkitilaa tai leikkimistä. Kannusta luovuuteen ja liikkumiseen, tarjoa erilaisia mahdollisuuksia ja välineitä ‒ ja osallistu itse mukaan puuhiin, päästäen sisäinen lapsesi valloilleen.
Lasten kanssa yhdessä touhuaminen, pelaaminen ja yhteisen ajan viettäminen on parasta, mitä voit lapsellesi antaa, ikään katsomatta.
Yhdessä tekemisen ja onnistumisen iloa
Yhteistä aikaa voitte viettää myös tehden yhdessä pihatöitä ja hoitamalla puutarhaa. Lapsi osallistuu mielellään pieniin askareisiin, jos vain hänelle annetaan se mahdollisuus. Hän oppii kylvösten paikat, kasviaarteiden kasvupaikat ja imee tietoa kasvun ihmeestä kuin itsestään. Kotipuutarhurien pienet apulaiset kastelevat mielellään, levittävät lannoiterakeita, kylvävät siemeniä, haravoivat ja kitkevät rikkaruohoja. Yhdessäolon ja yhdessä tekemisen ilon lisäksi he siis oppivat kunnioittamaan luontoa sekä hoitamaan ja kasvattamaan kasveja.
Hieman isommille lapsille voi antaa myös mahdollisuuden perustaa ja hoitaa omaa kasvimaata tai kukkapenkkiä. Se voi olla vain yhden ruukun kokoinen tai rivin mittainen, kunhan se vain on lapsen oma. Kuvittele, millaista ylpeyttä lapsi tuntee, kun hänen kasvattamiaan tomaatteja syödään ruokapöydässä tai miten pieni sydän vallan pakahtuu ilosta, kun itse kylvetyistä siemenistä ja ahkerasti kastellusta kukkapenkistä tulee koko pihan piristys.
Voit antaa lapsille hoidettavaksi omat tehtävät, kasvipenkit ja kasvit.
Helppoja ja nopeita lasten kasveja ovat esimerkiksi:
- syötävät kasvit ‒ ne ovat aina mieluisia, kuten nauhaporkkana, retiisi, lehtisalaatti, tilli tai vaikkapa kuukausimansikka
- avomaan kesäkukat; kehäkukka, ruiskaunokki, auringonkukka, silkkikukka ovat kasvuvarmoja
Lisäksi hauskat nimet houkuttelevat. Anna lapsen kasvattaa hämähäkkikukkia, ampiaisyrttiä, sarviorvokkeja tai rentoakankaalia.
Kerro lapselle kasvun ihmeestä
Lasta ajatellen voit myös istuttaa vihannes- ja kukkapenkit väljästi, asetella astinkiviä pienille jaloille sopivasti ja hankkia pikkupuutarhurille omat työvälineet; hanskat, haravan, kastelukannun ja vaikka käsiharan. Kasvien ja vihannesten arvostamiseen johtavat myös pienet asiat: syökää ja käyttäkää monipuolisesti eri vihanneksia, anna lasten hakea ja valmistella hyötypuutarhan lisukkeet ruokapöytään, kannusta heitä koristelemaan salaatteja, juomia ja jälkiruokia syötävillä kukilla. Lapset oppivat kaikesta mitä teemme.
Ihminen kasvaa syödessään terveellistä ruokaa kuten puuroa ja kasviksia. Kasvitkin tarvitsevat kasvaakseen ruokaa. Niiden ruoka on hieman erilaista kuin ihmisen. Ne tarvitsevat kasvaakseen vettä, lämpöä, valoa ja ravinteita. Vettä kasvit saavat juurillaan maasta tai sitten meidän täytyy antaa vettä kastelemalla niitä. Veden mukana kasvit saavat myös erilaisia kasvamiseen tarvittavia ravinteita. Me voimme lisätä myös kasteluveteen ravinteita.
Lämpöä ja valoa kasvit saavat auringon paistaessa. Valon avulla kasvit saavat voimaa, jolla ne ottavat ilmasta hiilidioksidia. Kun kasvit hengittävät sisään hiilidioksidia lehdillään ja muilla osillaan, ne uloshengittäessään antavat ilmaan takaisin happea.
Sinä otat hengittäessäsi ilmasta kasvien vapauttamaa happea: happi on kaasu, jota ilman kukaan ihminen tai eläin ei voi elää. Hengityksesi mukana puhallat ulos hiilidioksidia ja aineiden kierto jatkuu keskeytymättä. Kasvit käyttävät jälleen hiilidioksidin omaan kasvuunsa ja vapauttavat ilmaan happea. Näin nämä elämälle välttämättömät kaasut kiertävät sinulle-kasveille-sinulle -kiertoaan.
Kun kylvät siemeniä, muutaman päivän päästä siemen itää ja mullan pintaan ilmestyy pieni taimi. Voit saada uusia kasveja myös lehdestä tai sen palasesta. Jotkut kasvit kasvattavat ympärilleen pieniä taimia. Tällainen on esimerkiksi mansikka, joka kasvattaa rönsytaimia. Näitä taimia istuttamalla voit perustaa itsellesi uuden mansikkamaan.
Keväällä kasvit heräävät talvilevostaan. Kasvit tiputtavat lehtensä syksyllä ja valmistautuvat kylmään ja pimeään talveen. Kevään lähestyessä puutarhan kasvit alkavat heräillä ja lehti- ja kukkasilmut alkavat vähitellen paisua ja kevään edistyessä kasveihin puhkeavat lehdet ja kukat. Pian onkin taas kesä.
Keväistä tunnelmaa sisälle saat tuomalla maljakkoon koivunoksia tai pajunoksia. Muista, että oksia saa katkaista vain omassa pihassa tai metsässä kasvavista puista tai jos olet saanut luvan ottaa oksia tuttavasi metsästä. Puutarhan kasveista maljakossa lehteen puhkeavat nopeimmin keväällä kukkivien lajien oksat, kuten omenapuun ja kirsikkapuun oksat, onnenpensas, pensasangervot, tuomi ja tuomipihlaja. Laita oksat lämpimään veteen, se nopeuttaa lehtien puhkeamista.
Puuhaile pihalla, nauttien raikkaasta ilmasta, lintujen laulusta ja auringonvalosta. Leiki leikkejäsi ja käytä mielikuvitustasi.