• Etusivu
  • Hoitotyöt

Leikkokukkien hoito-ohjeita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2022
20225_78282.jpg

Seuraavia hoito-ohjeita noudattamalla saat nauttia leikkokukistasi mahdollisimman pitkään. Samat ohjeet soveltuvat kaikille veteen laitettaville leikkokukille, niin tulppaaneille, neilikoille, krysanteemeille, kuin esimerkiksi ruusuillekin.

Hoida leikkokukat oikein

Älä palelluta. Ethän kuljeta hyvin pakattujakaan kukkia talvipakkasilla ulkona pitkiä matkoja? Muista myös lahjakukkia viedessäsi pitää kukat paketissa aina ojentamishetkeen saakka.

Anna kukkapaketin lämmetä. Jos kukat ovat olleet paketissa viileässä pitkähkön ajan, niin anna paketin olla suljettuna huoneenlämmössä puolen tunnin ajan. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät jopa 25 asteen äkilliseltä lämpötilanmuutokselta. Laita kuitenkin kukat veteen heti kun se on mahdollista.

Leikkaa uusi imupinta. Tee varsiin viisto imupinta terävällä veitsellä. Imupinnan pituuden pitäisi olla noin 1,5 kertaa varren halkaisijaa suurempi. Saksilla tehty leikkaus tukkii helposti vedensaannin. Poista varresta samalla myös kaikki veden alle jäävät lehdet (ja piikit). Vedessä ne pehmenisivät nopeasti ja innostaisivat turhaan baketeereja lisääntymään.

Älä avaa sidottua kimppua. Jos kimppu on sidottu niinellä tai muulla kuin kuminauhalla, niin se on kukkasitojan valmiiksi harkitsema taiteellinen kokonaisuus.

Käytä puhdasta, vedenpitävää maljakkoa tai muuta astiaa.Pienikin määrä kukkia asettuu kauniisti maljakkoon, jonka suuosa on pohjaosaa kapeampi. Runsas kukkamäärä vaatii myös suuren maljakon. Kukat voi laittaa myös muuhun, vedenpitävään astiaan.

Korkea kimppu korkeaan maljakkoon. Pitkävartiset ja raskaat kukat, kuten amaryllikset, kannattaa laittaa korkeaan maljakkoon, jotta varret pysyvät pystyssä. Perussääntö on, että maljakon korkeus on 1/3 leikon pituudesta.

Vettä ja virkistettä leikkokukille

Laita kukat raikkaaseen veteen mahdollisimman pian. Puuvartisille kasveille (mm. ruusuille) laitetaan lämmintä vettä. Muille kukille laitetaan haaleampaa vettä. Sipulista kasvaneille leikkokukille (esim. tulppaanit) laitetaan vain vähän vettä: ne kasvavat runsaasti pituutta runsaassa vedessä. Sipulikasvit pitävät myös hieman viileämmästä vedestä.

Käytä leikkokukkavirkeistettä. Veteen sekoitettu leikkokukkavirkiste sisältää ravinteita ja pitää veden kirkkaana ja bakteerittomana. Virkiste ravitsee kukkia ja parantaa niiden kehitystä ja kestoa; virkiste lisää kukkien elinikää kukkalajista riippuen jopa 2–6 päivää. Virkisteellä vahvistettua vettä ei tarvitse vaihtaa. Virkistepussin saa mukaan kukkamyyntipisteestä, ja sitä voi myös ostaa kotiin varastoon joko nestemäisenä tai jauhemaisena. Liuota virkiste maljakkoveteen ennen kuin lisäät kukat. Laita talviaikaan ruusuille vain puolet virkisteannoksesta. Virkisteen voi toki korvata myös vanhalla kikalla; laittamalla kukkaveteen sokeripalan. Orkideoille ja flamingonkukille ei kuitenkaan lisätä virkistettä.

Jos et käytä virkistettä, niin vaihda maljakkovesi riittävän usein. Maljakko huuhdellaan ja siihen laitetaan raikasta vettä. Myös kukkien varret huuhdellaan ja varsiin leikataan uudet viistot imupinnat. Vanhentuneet kukat poistetaan ja leikot asetellaan uudelleen maljakkoon.

Sijoita leikkokukat oikein

Älä pidä leikkokukkia hedelmien vieressä; joistakin hedelmistä (esim. omenasta ja tomaatista) haihtuu runsaasti kukkia vanhentavaa etyleeniä. Etenkin orkideat ovat hyvin herkkiä etyleenille.

Sijoita vedottomaan, paahteelta suojattuun paikkaan. Leikkokukat kärsivät vedossa ja suorassa auringon paisteessa, koska ne lisäävät leikkokukkien hengitystä ja haihduntaa, eli nopeuttavat niiden elintoimintoja. Kukkien elinaikaa voi pidentää laittamalla ne viileään yöksi. Lehdille voi myös suihkuttaa vettä.

Ps. Tiedätkö, mitä erilaiset leikkokukat ja niiden määrät viestivät?
Opettele kukkaiskieli.

20225_78283.jpg
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton