• Etusivu
  • Kasvillisuus

Maanparannusta kasveilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2018
20136_35296.jpg

Lupiinit

Jotta maa muuttuisi ilmavaksi ja ravinteikkaaksi, siihen tulisi lisätä syksyllä paljon orgaanisia aineksia. Maatunut lanta ja komposti ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta erinomainen vaihtoehto on parantaa maata kasvattamalla siinä maan rakennetta ja koostumusta parantavia kasveja!

Vihanta- ja maanparannuskasvit jättävät maahan runsaasti eloperäistä jätettä, kuohkeuttavat kasvualustaa ja jopa lannoittavat. Hyvä maanparannuskasvi pystyy myös kilpailemaan rikkakasveja vastaan taimettumalla nopeasti ja kasvamalla niin tiheäksi, ettei rikoille jää elintilaa.

Monilla maanparannuskasveilla on vahva ja voimakas juuristo, joka pystyy tunkeutumaan tiiviiseenkin alustaan. Apiloiden, herneiden ja papujen juuristossa elävät nystyräbakteerit keräävät ilmasta typpeä. Maahan muokattaessa ravinteet vapautuvat muidenkin kasvien käyttöön!

Maanparannuskasvia kannattaa viljellä 3–5 vuoden välein samalla lohkolla. Pienessä puutarhassa, jossa ei ehkä ole tilaa vuorottelulle, voi kokeilla sekaviljelyä; esimerkiksi veriapilaa kaalien riviväleissä. Kasvusto muokataan maan pintakerrokseen myöhään syksyllä tai varhain keväällä.

Viherlannoitus hyvä puutarha-apulainen silloin, kun ei ehdi tai voi viljellä mulloksella olevaa maata!

Esimerkiksi persianapila, veriapila, kelta- ja sinilupiini sekä hunajakukka ovat tavallisimpia puutarhan vihantakasveja. Muita näyttäviä maisemointi- ja maanparannuskasveja ovat auringonkukka, pellava, kehäkukka, peltotattari, keltasinappi, egyptinapila ja maa-apila.

Muita hyviä kasveja maanparannukseen:

Hunajakukka - Nopeakasvuinen, hyvä mesikasvi
VINKKI! Voidaan kylvää myös loppukesällä esimerkiksi maahan, josta peruna nostettu --> estää loppukauden rikkaruohottumisen.
Lupiinit - Erinomainen ravinneköyhän maan parantaja ja typen kerääjä
VINKKI! Savimaille sinilupiinia
Sarviapila - Vanha rohto- &ravintokasvi, jota voi käyttää sinimailasen tapaan. Sen lehdistä ja kukista voi valmistaa teetä.
Sinimailanen - Voimakas juuristo, hyvä mesikasvi, voi talvehtia
VINKKI! Kasvustoa voi käyttää lisäravintoaineena kuivattuna lehtivihreäjauheeksi
Virnat - Nopeakasvuisia typenkerääjiä

Huomio

Huomio

Viherlannoituskasvit = maanparannuskasvit

  • Hoitavat maata
  • Parantavat maan rakennetta muuttamalla sitä muruisemmaksi
  • Lisävät humusta, hyödyllistä eloperäistä massaa
  • Tiheänä kasvustona tukahduttavat rikkakasveja
  • Houkuttavat pölyttäjiä
  • Kaunistavat maisemaa
  • Typensitojakasvit (esim. apilat ja palkokasvit) lisäävät maan typpivaroja
  • Voi kylvää sekä haja- että rivikylvönä
  • Väriloisto sopii kasvimaan lisäksi kukka- ja yrttimaille, pihapiirin laidoille, marjapensaitten väliin, omenapuiden aluiselle jne.
  • Muokataan maahan myöhään syksyllä tai varhain keväällä
Lue lisää maanparannuksesta:

Maanparannuksella vahva kasvu
Tee kasveillesi hyvä kasvualusta
Mihin kompostimultaa käytetään?

Puutarha.netin Keskustelupalstalta löytyy myös runsaasti asiaa viherlannoituksesta ja siihen liittyvistä asioista. Lue ja kerro kokemuksistasi!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20122_29871.jpg
Oksat pois! Keo-akkuoksasaha katkaisee kevyesti
Sopivat työvälineet ovat välttämättömiä, jotta puutarha pysyy aina siistinä. Uusi Keo-akkuoksasaha on äärimmäisen monipuolinen ja se katkaisee kevyesti paksummatkin oksat. Sillä sahaat niin tuoretta kuin kuivaakin puuta, mutta myöskin metallia, kipsilevyä ym.Tilaa Jäsentukusta!
20075_5230.jpg
Ruusuja ylioppilaalle
Kotimaiset ruusut ovat tuoreitaKotimaassa viljeltävät ruusut kerätään kasvihuoneista 5-7 kertaa viikossa, kiivaimman kasvun aikaan jopa kaksi kertaa päivässä. Keruun jälkeen ruusut viedään kylmiöön, jossa ne jäähdytetään lähelle nollaa. Vasta kunnollisen jäähdytyksen jälkeen ruusut lajitellaan ja puntitetaan.Ruusut toimitetaan joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.
20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
20082_8645.jpg
Perunaa tuttuun tapaan tai aivan uudesti
Suomalaiselle rakas peruna on saanut kilpailijoita, mutta peruna pitää sinnikkäästi pintansa. Laatu on kohentunut eikä perunan makuun ole kyllästytty. Perunasta saa niin arkista kuin luksusta, tavallista tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista.Jokapäiväisessä kokkauksessa perunan on jouduttava pöytään juohevasti. Silloin keitetään perunat tutusti sellaisinaan tai kypsennetään uunissa lohkoina. Perunasose, kokonaiset uuniperunat, ranskalaiset perunat ja valkosipuliperunat takaavat pientä vaihtelua.Mistä ystävänpäivän perunat saatiinkaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton