• Etusivu
  • Hoitotyöt

Maljaköynnös (Mandevilla) kukkii taukoamatta keväästä syksyyn

Tiina Painokallio
Päivitetty 08.10.2024
Maljaköynnös on köynnöskasvi.jpg

Maljaköynnös on näyttävä köynnöskasvi. (Kuva: Pixabay)

Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.

Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.

<p data-block-key="31xl4">Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. (Kuva: Pixabay)</p>
Miedontuoksuiset kukat kestävät viikosta kahteen. (Kuva: Pixabay)

Maljaköynnöksiin kuuluu useita eri lajeja

Tunnetuimmat maljaköynnöslajit ovat:

  • Valkomaljaköynnös (Mandevilla boliviensis): Valkomaljaköynnöksen kukat ovat valkoiset ja noin viisi senttiä leveät. Se versoo runsaasti ja sopii amppeliinkin.
  • Ruusumaljaköynnös (M. sanderi): Ruusumaljaköynnöksellä on 6–7 sentin kokoiset vaalean- tai helakanpunaiset kukat.
  • Isomaljaköynnös (M. splendens): Isomaljaköynnöksellä on voimakkaan punaiset kukat, jotka ovat 9–10 sentin kokoiset ja kasvavat 4–6 kukan kimpuissa.

Kaikilla lajikkeilla on melko samanlaiset hoitotoiveet. Maljaköynnös nauttii vuoden ympäri lämmöstä ja runsaasta valosta. Se menestyy myös puolivarjossa, mutta paahteessa se palaa ja varjossa maljaköynnös ei kuki. Maljaköynnökset kasvavat aina noin 100–150 cm pituiseksi.

Maljaköynnös pitää myös runsaasta kastelusta, joten kesällä voi olla päivittäinen kastelu tarpeen. Jatkuvaa märkyyttä se ei kuitenkaan siedä, joten liikaveden tulisi päästä ruukusta poistumaan ja pintamullan hivenen kuivahtaa kasteluiden välillä. Voimakasta kuivahtamista maljaköynnös ei kasvukaudella kestä.

Ohje

Ohje

VINKKI: Maljaköynnös pitää sadevedellä kastelusta. Se sisältää vähemmän kalkkia kuin kraanavesi.

Maljaköynnöksen hoito eri vuodenaikoina

Maljaköynnöstä tulee myös sumuttaa mahdollisimman usein ja ilmankosteuden nostaminen hyödyttää sitä muutenkin. Liian kuiva ilma altistaa kasvin vihannespunkeille. Lannoitus annetaan parin viikon välein keväästä kukinnan päättymiseen asti.

Syksyn tullen kasvin voi siirtää talvehtimaan viileään, 12–16 asteiseen ja valoisaan tilaan. Maljaköynnöksen kasvualusta saa reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Syksyllä voi varmuuden vuoksi ottaa kasvista pari pistokasta, mikäli emokasvi sattuisi talven aikana kuolemaan.

Keväällä maljaköynnös leikataan voimakkaasti (kasvi kukkii nuorilla versoillaan). Hyväkuntoiset latvapistokkaat voit hyödyntää pistämällä ne suoraan multaan (muovihuppu vielä päälle). Uudelleenistutus tehdään tarvittaessa; maljaköynnöksellä on pienet juuret ja se pärjää melko pienikokoisella ruukulla (tällöin on kiinnitettävä tarkkaa huomiota kastelun riittävyyteen). Maljaköynnös pitää ravinteikkaasta ja ilmavasta kasvualustasta.

Huomio

Huomio

Huom! Maljaköynnöksen erittämä maitiaisneste voi aiheuttaa ärsytysoireita.

<p data-block-key="cnxsw">Tippuvatko maljaköynnöksen nuput? Syynä voi olla liian pimeä kasvupaikka, kasteluvirhe (liikakastelu tai liika kuivahtaminen) tai vihannespunkit. (Kuva: Shutterstock)</p>
Tippuvatko maljaköynnöksen nuput? Syynä voi olla liian pimeä kasvupaikka, kasteluvirhe (liikakastelu tai liika kuivahtaminen) tai vihannespunkit. (Kuva: Shutterstock)

Myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla on puhetta maljaköynnöksestä.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton