• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mansikan pääsato käynnissä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5575.jpg

Kuva: Arto Rantanen / Puutarhaliiton kuva-arkisto

Kuhina mansikkapelloilla alkanut


Mansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Etelä-Suomi muuta maata aikaisemmassa


Mansikan kypsymisessä on tänä kesänä tavallista suurempia alueellisia eroja. Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla lumipeite ja routa olivat lähes olemattomia. Kun kevään lämpimät päivät vauhdittivat mansikan kehitystä, sadonkorjuuseen päästiin siellä muuta maata aikaisemmin.

Laadultaan kesän mansikkasato on hyvä. Useimmilla alueilla on saatu riittävästi vettä ja aurinkoa, jotka yhdessä ovat kypsyttäneet mansikat suuriksi ja mehukkaiksi.

Mansikan kokonaissatomäärään lievät talvivauriot
eivät ole juuri vaikuttaneet.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi, että ammattiviljelmiltä kerätään tänä vuonna 11–13 miljoonaa kiloa mansikkaa, mikä vastaa lähes normaalia satomäärää. Siitä riittää viisi litraa mansikkaa jokaista suomalaista kohti. Tästä kolmannes kulutetaan tuoreeltaan ja loput pakastetaan tai säilötään muilla tavoin.

Säilytä ja pakasta oikein


Jos pakastettavat marjat poimii itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Herkkänä marjana mansikka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa poiminnan jälkeen. Mansikka tulisi tarjoilla, säilöä ja pakastaa mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.

Polka ykköslajike


Viljellyin mansikkalajikkeemme on vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut makea Polka, jota on jo yli puolella viljelyalasta. Kakkos- ja kolmostilalla ovat aikaiset lajikkeet Honeoye ja Jonsok. Mansikkaa tuotetaan vuosittain noin 12–13 miljoonaa kiloa yhteensä 1770 tilalla ja 3450 hehtaarin pinta-alalla.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_79921.jpg
Onko palmusara kuollut? Asiantuntija vastaa
Onkohan kaikki toivo menetetty palmusaran kohdalla? Ei vielä yhtään viherrä, enkä osaa juurista päätellä ovatko vielä hengissä. Tarkoitus oli jakaa tänä keväänä. Viime talvena talvehtivat hyvin tuossa laatikossa.
20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
20227_79052.jpg
Avojuuristen taimien istutusaika on alkanut
Puuvartisia pensaita, aitataimia ja joitain puita myydään keväällä avojuurisina. Taimella ei siis ole multapaakkua, vaan ne toimitetaan muovipussissa, etteivät juuret kuivu. Taimi nostetaan pellosta keväällä ennen lehteen tuloa tai se on nostettu jo syksyllä ja säilytetty talven yli kylmävarastossa. Syksyllä paljasjuuritaimia saa sitten, kun taimen kasvu on pysähtynyt, joilloin ne voidaan huoletta nostaa pellosta. Syksyiset taimet ovat ruskanvärisiä ja varistavat lehtiään.Avojuuristen taimien istutusaika kestää maan sulamisesta noin kesäkuun puoliväliin – loppuun. Avojuurinen taimi lähtee hyvin kasvuun, koska juuret pääsevät suoraan pohjamaahan. Se onkin keväällä ja myöhään syksyllä astiatainta parempi vaihtoehto, jota ammattilaisetkin suosivat.
20065_93.jpg
Helppohoitoisia perennoja
Kasvikortistossa lähes 500 kpl perennoja!
20222_76818.jpg
Rahkasammalen korjuu ohjattava ojitetuille soille
Rahkasammalen korjuu tulee kohdistaa luonnontilailtaan jo muuttuneille alueille, linjaa Sammalen korjuun ympäristövaikutukset -yhteistyöryhmä. Lisäksi korjuumenetelmää on kehitettävä niin, että rahkasammalen uudistuminen turvataan korjuukohteilla. Tulevaisuuden mahdollisuutena ryhmä näkee rahkasammalen kasvatuksen harjoittamisen entisillä turvetuotantoalueilla.
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton