• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mansikan pääsato käynnissä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.03.2013
20077_5575.jpg

Kuva: Arto Rantanen / Puutarhaliiton kuva-arkisto

Kuhina mansikkapelloilla alkanut


Mansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Etelä-Suomi muuta maata aikaisemmassa


Mansikan kypsymisessä on tänä kesänä tavallista suurempia alueellisia eroja. Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueilla lumipeite ja routa olivat lähes olemattomia. Kun kevään lämpimät päivät vauhdittivat mansikan kehitystä, sadonkorjuuseen päästiin siellä muuta maata aikaisemmin.

Laadultaan kesän mansikkasato on hyvä. Useimmilla alueilla on saatu riittävästi vettä ja aurinkoa, jotka yhdessä ovat kypsyttäneet mansikat suuriksi ja mehukkaiksi.

Mansikan kokonaissatomäärään lievät talvivauriot
eivät ole juuri vaikuttaneet.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto arvioi, että ammattiviljelmiltä kerätään tänä vuonna 11–13 miljoonaa kiloa mansikkaa, mikä vastaa lähes normaalia satomäärää. Siitä riittää viisi litraa mansikkaa jokaista suomalaista kohti. Tästä kolmannes kulutetaan tuoreeltaan ja loput pakastetaan tai säilötään muilla tavoin.

Säilytä ja pakasta oikein


Jos pakastettavat marjat poimii itse, ne kannattaa kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona. Herkkänä marjana mansikka ei kestä kovaa käsittelyä, pitkää säilytystä tai korkeaa lämpötilaa poiminnan jälkeen. Mansikka tulisi tarjoilla, säilöä ja pakastaa mahdollisimman tuoreena, silloin kun marja on parhaimmillaan.

Polka ykköslajike


Viljellyin mansikkalajikkeemme on vuosi vuodelta suosiotaan kasvattanut makea Polka, jota on jo yli puolella viljelyalasta. Kakkos- ja kolmostilalla ovat aikaiset lajikkeet Honeoye ja Jonsok. Mansikkaa tuotetaan vuosittain noin 12–13 miljoonaa kiloa yhteensä 1770 tilalla ja 3450 hehtaarin pinta-alalla.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää huonekasveja
Yleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.
20217_71469.jpg
Perinnekasvi: Akileija
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on lehtoakileija (Aquilegia vulgaris). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
20216_71144.jpg
Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?
Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.
20232_68819.jpg
Milloin leikataan?
Valon lisääntyessä ja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa auringon lämmittämistä jääpuikoista ampaisevat innokkaimmat kotipuutarhurit jo hakemaan sekatöörejään, oksasahojaan ja voimasaksiaan pihavarastosta. Mutta joko on oikeasti hyvä aika leikata? Mistä kannattaisi aloittaa?
Pensaiden syyshoito on tärkeää.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100‒180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton