• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.05.2021
20215_70670.jpg

Hortapuistossa QR-koodit kertovat sinulle kasvista ja sen käyttömahdollisuuksista.

Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.

Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Ensimmäisenä maailmassa!

Kaliforniassa istutettiin hedelmäpuita ohikulkijoiden nautittavaksi jo yli 10 vuotta sitten, mutta Suomi on silti johtava villiruuan maa maailmassa. Siksi meille sopii hyvin, että meidän puistomme ovat villiintyessään enemmän kuin vain pörriäisten paratiisi, ne ovat keskusta-alueiden villikasvien hevitiski, sanoo hortapuiston konseptin ykköskehittäjä Jouko Kivimetsä.

Konseptoitua hortapuistoa, eli keskustapuistoa, jossa on jätetty leikkaamatta sopivia, syötäviä villikasveja kasvavat lohkot ja niiden opastus on järjestetty digiavusteisesti QR-koodeilla, ei ole tehty käytännön tasolle vielä missään muualla maailmassa – kuin Lahdessa. Lahden Radiomäen puisto näyttää tietä muille kaupungeille ja ne seuraavat Suomessa hyvää tahtia perässä. Jyväskylän hortapuisto aukeaa kesäkuussa ja seuraaville on jo jonoa, vaikka pandemia on hidastanut vauhtia.

Hortapuistosta löydät oppaan avulla enemmän

Salpauksen Opisto on kouluttanut ensimmäiset 11 hortapuisto-opasta erityisella ammattitutkinto-ohjelmalla hoitamaan hortapuiston liveopetusta, ikään kuin elävän kirjaston kirjastonhoitajina. He päivystävät Radiomuseon portilla ja jakavat kierrokselle haluavat 5+1 opas ryhmiin vallitsevien koronamääräyksien mukaan.

Tarjolla on myös hortamaistijaisia kierroksen päätteeksi. Ohjattu kierros maksaa 10 € per henkilö maistajaisineen. Näistä kierroksista saa tiedon sivuilta hortapuisto.fi.

Hortapuistot sijoitetaan lähelle kaupungin keskustaa, jotta sinne pääsee kävellen ja siten että ne ovat lähellä kouluja ja opistoja. Silloin opetukseen voidaan ottaa paremmin mukaan villikasviemme tuntemus.

Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.

Se on osa vuosituhantista elävää kulttuuriperinnettämme, jota myös Elias Lönnrot ja Toivo Rautavaara pyrkivät edistämään.

Oppaat kertovat kierroksella tunnistamisohjeita, omia käyttökokemuksiaan, kasvien perinteisiä rohtokäyttöjä ja myös varoituksen sanoja, jos niitä on. Aidattu Radiomäen museon puisto on aukioloaikoinaan kenen tahansa käytössä koska vain ja siellä voi käyttää kännykkänsä kameraa (uudet mallit), joka johtaa heti kyseisen kasvin infosivulle tai ainakin ladattavan apin avulla. Tämä "digihortoilu" on aivan uutta koko maailmassa.

Lähde sinäkin hortoilemaan!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
20232_80869.jpg
Perustetaan uusi kasvimaa
Uuden kasvimaan paikaksi valitaan pihalta aurinkoinen ja lämmin kohta, jossa ei seiso vesi. Aurinko parantaa kasvisten makua ja kohottaa niiden vitamiinipitoisuutta. Kasvimaa on hyvä sijoittaa myös tuulilta suojattuun paikkaan, koska kylmät tuulet jäähdyttävät maan ja toisaalta kesän lämmin tuuli nopeuttaa maan kuivumista.
20236_82258.jpg
Anopin ikkunalla: Soilikki
Soilikki on kauniisti kukkiva huonekasvi, jota on Suomessa kasvatettu jo 1930-luvulta asti. Sen suosio kuitenkin vaihtelee, kuten monen muunkin ruukkukasvin. Vain aniharvat muut kukat kuitenkaan palkitsevat hoitajansa huolenpidon yhtä muhkealla kukinnolla kuin soilikki, kun oikea kastelurytmi ja kasvupaikka on löytynyt.
20_P_56109.jpg
Onko mitään tehtävissä?
Lumen alta paljastui ikävä yllätys; kasvien oksia oli kaluttu puhtaaksi, hedelmäpuun taimia ja pensaita latvottu sekä puiden runkoja syöty!Talven korkeat lumikinokset mahdollistivat sen, että jänikset pääsivät syömään hedelmäpuiden ja muiden lehtipuiden taimia ja runkoja suojaustenkin yläpuolelta. Lisäksi niille ovat maistuneet erityisesti norjanangervot, jotka voitu latvoa hyvinkin huolellisesti. Lisäksi tuhojaan ovat lumihangen alla tehneet myös myyrät, joiden jäljiltä on puun tyvet paljaina (peltomyyrä) ja juuria katkottu (vesimyyrä). Monilla paikoilla myös hiiret ovat tehneet tuhojaan; maanpeitehavut ja keijuangervot on pikkuruisilla hampailla kaluttu puhtaaksi.
20225_78146.jpg
Ruusun kiulukat terveysmarmeladiksi
Vuosittain jää melkoiset terveyspommit käytämättä, kun ruusujen kiulukat eli ruusunmarjat jäävät kuivettumaan pensaisiin. Marjat kannattaa kerätä talteen ja valmistaa niistä vaikka omenoiden kanssa hyvää ja erittäin C-vitamiinipitoista marmeladia.
20236_82287.jpg
Juhannusruusu (Rosa Pimpinellifolia)
Juhannuksen aikoihin valkoisenaan kukkiva juhannusruusu on useimmille jo lapsuuden kotipihasta tuttu, piikkinen ja juurivesoistaan leviävä ruusupensas. Sen kukat ja tuoksu miellyttävät useimpien silmiä ja nenää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton