• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.05.2021
20215_70670.jpg

Hortapuistossa QR-koodit kertovat sinulle kasvista ja sen käyttömahdollisuuksista.

Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.

Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.

Ensimmäisenä maailmassa!

Kaliforniassa istutettiin hedelmäpuita ohikulkijoiden nautittavaksi jo yli 10 vuotta sitten, mutta Suomi on silti johtava villiruuan maa maailmassa. Siksi meille sopii hyvin, että meidän puistomme ovat villiintyessään enemmän kuin vain pörriäisten paratiisi, ne ovat keskusta-alueiden villikasvien hevitiski, sanoo hortapuiston konseptin ykköskehittäjä Jouko Kivimetsä.

Konseptoitua hortapuistoa, eli keskustapuistoa, jossa on jätetty leikkaamatta sopivia, syötäviä villikasveja kasvavat lohkot ja niiden opastus on järjestetty digiavusteisesti QR-koodeilla, ei ole tehty käytännön tasolle vielä missään muualla maailmassa – kuin Lahdessa. Lahden Radiomäen puisto näyttää tietä muille kaupungeille ja ne seuraavat Suomessa hyvää tahtia perässä. Jyväskylän hortapuisto aukeaa kesäkuussa ja seuraaville on jo jonoa, vaikka pandemia on hidastanut vauhtia.

Hortapuistosta löydät oppaan avulla enemmän

Salpauksen Opisto on kouluttanut ensimmäiset 11 hortapuisto-opasta erityisella ammattitutkinto-ohjelmalla hoitamaan hortapuiston liveopetusta, ikään kuin elävän kirjaston kirjastonhoitajina. He päivystävät Radiomuseon portilla ja jakavat kierrokselle haluavat 5+1 opas ryhmiin vallitsevien koronamääräyksien mukaan.

Tarjolla on myös hortamaistijaisia kierroksen päätteeksi. Ohjattu kierros maksaa 10 € per henkilö maistajaisineen. Näistä kierroksista saa tiedon sivuilta hortapuisto.fi.

Hortapuistot sijoitetaan lähelle kaupungin keskustaa, jotta sinne pääsee kävellen ja siten että ne ovat lähellä kouluja ja opistoja. Silloin opetukseen voidaan ottaa paremmin mukaan villikasviemme tuntemus.

Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Hortapuistossa hoidat ulkoilun samalla , kun tutustut paikkakuntasi karvitarjontaan.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.
Lahden hortapuiston opas Hannele Laitinen.

Se on osa vuosituhantista elävää kulttuuriperinnettämme, jota myös Elias Lönnrot ja Toivo Rautavaara pyrkivät edistämään.

Oppaat kertovat kierroksella tunnistamisohjeita, omia käyttökokemuksiaan, kasvien perinteisiä rohtokäyttöjä ja myös varoituksen sanoja, jos niitä on. Aidattu Radiomäen museon puisto on aukioloaikoinaan kenen tahansa käytössä koska vain ja siellä voi käyttää kännykkänsä kameraa (uudet mallit), joka johtaa heti kyseisen kasvin infosivulle tai ainakin ladattavan apin avulla. Tämä "digihortoilu" on aivan uutta koko maailmassa.

Lähde sinäkin hortoilemaan!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80780.jpg
VINKKI: Idätä helposti styrox-lautan avulla!
Kokeile kuinka nopeasti, helposti ja siististi siemenet itävät styrox-lautalla! Lautta kääräistään vettä nostavaan ja pidättävään talouspaperiin, jolloin siemenet pysyvät koko ajan kosteina eikä sinun tarvitse huolehtia veden riittävyydestä. Idätyksen jälkeen pienet sirkkataimet voi siirtää kasvamaan vaikka pestyihin jugurttipurkkeihin.
Ruska.jpg
Yksi- ja monivuotisten kasvien syksy
Kasvukauden pituus Suomessa on 100–180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle +5 ºC:en.Yksivuotiset kasvit kukkivat nimensä mukaisesti vain yhden kasvukauden ajan. Yksivuotisia kasveja kutsutaan kesäkukiksi. Kasvukausi alkaa siemenestä ja päättyy kuihtumiseen. Kesäkukat varmistavat seuraavan vuoden kasvuunlähtönsä siementämällä.Kaksivuotiset kasvit kasvattavat ensimmäisenä vuotenaan varren ja lehdet tai lehtiruusukkeen, kuihtuvat syksyllä ja versovat toisena keväänä uudelleen. Toisena vuonna ne kukkivat, tekevät siemenensä, kylväytyvät ja vasta sen jälkeen kuihtuvat juurineen pois.Perennoilta eli monivuotisilta kasveilta kuihtuvat maanpäälliset osat kasvukauden päättyessä, mutta niiden juuret talvehtivat maassa. Uuden kasvukauden alkaessa kasvit alkavat jälleen versota maasta, vuodesta toiseen uudelleen.
20233_81073.jpg
Persilja on varsinainen vitamiinipommi
Persilja (Petroselinum crispum) on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta tämän Apiaceae-heimoon kuuluvan kasvin arvellaan olevan kotoisin Välimeren itäosista tai Aasian länsiosista. Nykyisin persilja kasvaa villinä monin paikoin Etelä-Euroopassa ja Aasiassa.
20225_78146.jpg
Ruusun kiulukat terveysmarmeladiksi
Vuosittain jää melkoiset terveyspommit käytämättä, kun ruusujen kiulukat eli ruusunmarjat jäävät kuivettumaan pensaisiin. Marjat kannattaa kerätä talteen ja valmistaa niistä vaikka omenoiden kanssa hyvää ja erittäin C-vitamiinipitoista marmeladia.
20228_79410.jpg
Viikon kysymys: Tuija-aidan istutus ja kastelu
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
juureksia joulupöydässä savikipossa ja höysteenä rosmariinia
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton