• Etusivu
  • Hoitotyöt

Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
20216_71022.jpg

Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!

Muistattehan myös, että...
Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.

Vinkit kukoistavaan kukkaistutukseen

1. Pitkään kukkiva ryhmä

Jos haluat nauttia kukinnasta koko kesän, niin valitse ryhmään pitkään kukkia kasveja - tai valitse istutukseen kevät-, kesä- ja syyskukkijoita.

Katso pitkään kukkivia perennoja.

2. Korkeuseroilla vaihtelevuutta

Erikorkuiset kasvit tekevät kokonaisuudesta kiinnostavan. Voit valita kasvit yksinomaan perennojen joukosta tai antaa isommalle ryhmälle korkeutta pensailla tai jopa puilla. Muistathan, että jokapuolelta katsottavassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan keskelle - tontin rajalla tai vaikkapa aitaa vasten olevassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan istutuksen taakse.

Katsoyli metrin korkuisia perennoja.

3. Yhdistele eri kasviryhmiä

Pensaiden ja puiden ohella kukkaryhmään tuo vaihtelevuutta yksivuotiset kukat, yksi- tai monivuotiset köynnökset (sijoita vaikka kartion mallinen köynnöstuki ryhmän keskelle), erilaiset yrtit ja maustekasvit tai vaikkapa salaatit. Myös erilaiset heinäkasvit ovat kauniita kukkaryhmässä. Yhdistele vapaasti!

4. Muista maanpeittoperennat

Matalakasvuiset, mutta usein helposti leviävät ja maanpintaa peittävät perennat ehkäisevät rikkakasvien leviämistä ja vähentävät veden haihtumista. Ne myös rajaavat istutuksia ja suojaavat muutenkin maata.

Katsoalle 20 cm korkeita perennoja.

5. Kuohkea multamaa parasta kukille

Kasvit viihtyvät parhaiten hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa kasvualustassa, jossa pH on kohdillaan. Happamassa kasvualustassa ravinteet ovat huonosti liukenevassa muodossa. Perusta siis kasvualusta huolella ja paranna tarvittaessa.

Hiekkapohjaista kasvualustaa parannat lisäämällä siihen ravinteikasta multaa. Savipitoista ja tiivistä maata taas parannat hiekalla ja turpeella. Jos kasvualusta on liian märkä, niin se pitää myös salaojittaa.

Lue lisää:Kasvit viihtyvät hyvinhoidetussa maassa

6. Taimien istutusvälit

Perussääntö on, että korkeiden ja voimakaskasvuisten taimien istutusväli on noin 70 cm, keskikorkeiden 40–70 cm ja matalien 20–30 cm. Jos kuitenkin haluaa nopeasti maan peittoon, niin hieman tiiviimpäänkin voi taimet istuttaa. Tällöin tulee kuitenkin valmistautua harventamaan kasvustoa muutaman vuoden kuluttua.

VINKKI: Alkuvaiheessa aukkopaikat voi kattaa myös vaikkapa yksivuotisilla kesäkukilla!

7. Kastele tarpeen vaatiessa

Nuoret, vastaistutetut taimet kaipaavat juurtumisensa alkuvaiheessa ajoittaista kastelua. Muista nyrkkisääntö: kerralla enemmän! Kastele siis kerralla kunnolla, jotta vettä riittäisi myös pintaa syvemmälle. Kun taimet ovat kasvattaneet vahvan juuriston, niin ne eivät enää tarvitse säännöllistä kastelua. Muista kuitenkin aina valita oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Vain kivikkokasvit viihtyvät paahteisilla ja kuivilla paikoilla.

8. Huolehdi ravinteista ja kalkituksesta

Lannoita kukkaryhmääsi hyvin maatuneella kompostilla, palaneella karjanlannalla tai miedolla yleislannoitteella. Muista kuitenkin, että liian voimakas typpipitoinen lannoite kasvattaa vain lehtimassaa, ei kukintaa. Ota huomioon myös kasvien toiveet.

Kalkkipitoisessa maassa viihtyvät kasvit kaipaavat säännöllistä kalkitusta ja runsasravinteisesta kasvualustasta hyötyvät taas tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Ilman kalkkia kasvualusasta saattaa tulla aikaa myöten liian hapan, jolloin kasvit eivät siinä viihdy ja ravinteetkin ovat huonosti liukenevassa muodossa. Muista siis lannoituksen lisäksi säännöllinen kalkitus.

Lue lisää:Maanparannuksella vahva kasvu

9. Jakaminen ja uudelleenistuttaminen virkistää vanhoja kasveja

Jos vuosien myötä perennojen kukinta hiipuu, kasvustossa on havaittavissa selkeää aukkoa tai kasvustoon on tullut rikkakasveja, niin on aika nostaa kasvi ylös. Keväällä kukkivat kasvit nostetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat puolestaan varhain keväällä.

Nosta juurakko, jaa se käsin repimällä tai terävän lapion avulla palasiin ja puhdista juurakko rikkaruohon juurista. Vahvajuurakkoisesta emokasvista saa monta uutta jakotaimea.

10. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan

Asuinpaikan kasvuvyöhyke sekä tontin pienilmasto ja istutuspaikan muut kasvuolosuhteet määrittävät sen, mitkä kasvit menestyvät ja kestävät talvea parhaiten.

Lue lisää: Valitse kotipihan kasvit oikein

11. Siisti vasta keväällä

Syksyllä tehty työ vähentää toki töiden määrää keväällä, mutta toisaalta maahan jätetty kasvusto myös suojaa juuristoa talvella. Kukkien varret myös keräävät lunta kasvin tyvelle. Etenkin onttovartiset perennat kannattaa jättää syksyllä leikkaamatta, sillä niiden leikatut varret johtaisivat vettä juuristoon ja altistaisivat sen turhaan jäätymiselle.

12. Suosi kestäviä kasveja

Kestävimmät kukkakasvimme ovat kotoisin pohjoisen taimistoilta. Myös luonnonlajit ovat talvenkestäviä ja niistä on jalostettu monia puutarhalajeja. Pohjoisen puutarhoilla kannattaa suosia myös vanhoja kestäviä perinne- ja maatiaiskasveja. Toki arempiakin kasveja kannattaa kokeilla, sillä suojaisessa kasvupaikassa ja hyvin suojattuna ne saattavat menestyä mainiostikin.

Lue lisää:Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?

20225_78240.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
20227_79137.jpg
Viidakkofiilistä; saniaiset puutarhassa
Saniaiset (Pteridophytina, aiemmin Filicophytina) ovat putkilokasveihin kuuluvia itiökasveja ja sanikkaisten kaaren merkittävin ryhmä. Saniaisia tunnetaan peräti 9 000–15 000 lajia, joista Suomessa esiintyy noin 40 lajia. Saniaiset kasvavat usein metsien kenttäkerroksessa, aluskasvillisuutena, sillä ne viihtyvät melko varjoisilla ja kosteilla paikoilla. Lajikirjo on kuitenkin laaja, joten eräät saniaislajit kasvavat epifyytteinä puiden varsilla ja toiset kelluvina vesikasveinakin.
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
20204_64414.jpg
Voiko havupuita leikata? Puutarha-asiantuntija vastaa
Havupuita ei juurikaan tarvitse leikata. Tietenkin otetaan pois kuivuneet oksat ja kuolleet oksat, jos sellaisia siellä on. Täytyy myös muistaa, että joskus joitakin oksia havupuista saattaa kääntyä katteen joukkoon tai maan alle. Sellaiset tietenkin poistetaan, koska ne eivät enää kunnolla kasva.Muuten havupuita enemmänkin muotoillaan. Esimerkiksi marjakuusia tai pallotuijia ja tämän tyyppisiä kasveja, jotka kestävät hyvin leikkaamista ja muotoilemista. Ne pidetään kauniissa muodossa pensasleikkureilla tai pensassaksilla ja hillitään vähän sitä kasvua.Havut eivät toivu alasleikkaamisesta, eli sitä ei kannata tehdä. Ei kannata yrittää kasvattaa havukasvia uudestaan sieltä juuristosta, se ei onnistu, vaan mieluummin mennään puutarhakauppaan ja ostetaan uusi taimi.
20067_333.jpg
Ajankohtaiset sipulihankinnat
Sipulien koko ja laatuHyvä sipuli on pullea ja kiinteä. Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton