Millainen on täydellinen kukkaryhmä? Lue vinkit!
Upeasti kukkiva, hyvinvoiva kukkaryhmä on varmasti jokaisen tavoitteena uutta istutusta perustettaessa. Huolellisten pohjatöiden ohella suuri merkitys on luonnollisesti kasvien valinnalla. Mitä kaikkea tulisi sitten ottaa huomioon? Lue vinkit kukkaistutuksen suunnitteluun!
Muistattehan myös, että...
Kasvien valinnassa auttaa Puutarha.netin Kasvikortisto; sieltä voit hakea ryhmääsi sopivia kasveja mm. kasvukorkeuden, kukinnan ajankohdan tai värin tai vaikkapa kasvuolosuhteiden perusteella.
Vinkit kukoistavaan kukkaistutukseen
1. Pitkään kukkiva ryhmä
Jos haluat nauttia kukinnasta koko kesän, niin valitse ryhmään pitkään kukkia kasveja - tai valitse istutukseen kevät-, kesä- ja syyskukkijoita.
Katso pitkään kukkivia perennoja.
2. Korkeuseroilla vaihtelevuutta
Erikorkuiset kasvit tekevät kokonaisuudesta kiinnostavan. Voit valita kasvit yksinomaan perennojen joukosta tai antaa isommalle ryhmälle korkeutta pensailla tai jopa puilla. Muistathan, että jokapuolelta katsottavassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan keskelle - tontin rajalla tai vaikkapa aitaa vasten olevassa ryhmässä korkein kasvi sijoitetaan istutuksen taakse.
Katsoyli metrin korkuisia perennoja.
3. Yhdistele eri kasviryhmiä
Pensaiden ja puiden ohella kukkaryhmään tuo vaihtelevuutta yksivuotiset kukat, yksi- tai monivuotiset köynnökset (sijoita vaikka kartion mallinen köynnöstuki ryhmän keskelle), erilaiset yrtit ja maustekasvit tai vaikkapa salaatit. Myös erilaiset heinäkasvit ovat kauniita kukkaryhmässä. Yhdistele vapaasti!
4. Muista maanpeittoperennat
Matalakasvuiset, mutta usein helposti leviävät ja maanpintaa peittävät perennat ehkäisevät rikkakasvien leviämistä ja vähentävät veden haihtumista. Ne myös rajaavat istutuksia ja suojaavat muutenkin maata.
Katsoalle 20 cm korkeita perennoja.
5. Kuohkea multamaa parasta kukille
Kasvit viihtyvät parhaiten hyvin vettä läpäisevässä, kuohkeassa kasvualustassa, jossa pH on kohdillaan. Happamassa kasvualustassa ravinteet ovat huonosti liukenevassa muodossa. Perusta siis kasvualusta huolella ja paranna tarvittaessa.
Hiekkapohjaista kasvualustaa parannat lisäämällä siihen ravinteikasta multaa. Savipitoista ja tiivistä maata taas parannat hiekalla ja turpeella. Jos kasvualusta on liian märkä, niin se pitää myös salaojittaa.
Lue lisää:Kasvit viihtyvät hyvinhoidetussa maassa
6. Taimien istutusvälit
Perussääntö on, että korkeiden ja voimakaskasvuisten taimien istutusväli on noin 70 cm, keskikorkeiden 40–70 cm ja matalien 20–30 cm. Jos kuitenkin haluaa nopeasti maan peittoon, niin hieman tiiviimpäänkin voi taimet istuttaa. Tällöin tulee kuitenkin valmistautua harventamaan kasvustoa muutaman vuoden kuluttua.
VINKKI: Alkuvaiheessa aukkopaikat voi kattaa myös vaikkapa yksivuotisilla kesäkukilla!
7. Kastele tarpeen vaatiessa
Nuoret, vastaistutetut taimet kaipaavat juurtumisensa alkuvaiheessa ajoittaista kastelua. Muista nyrkkisääntö: kerralla enemmän! Kastele siis kerralla kunnolla, jotta vettä riittäisi myös pintaa syvemmälle. Kun taimet ovat kasvattaneet vahvan juuriston, niin ne eivät enää tarvitse säännöllistä kastelua. Muista kuitenkin aina valita oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Vain kivikkokasvit viihtyvät paahteisilla ja kuivilla paikoilla.
8. Huolehdi ravinteista ja kalkituksesta
Lannoita kukkaryhmääsi hyvin maatuneella kompostilla, palaneella karjanlannalla tai miedolla yleislannoitteella. Muista kuitenkin, että liian voimakas typpipitoinen lannoite kasvattaa vain lehtimassaa, ei kukintaa. Ota huomioon myös kasvien toiveet.
Kalkkipitoisessa maassa viihtyvät kasvit kaipaavat säännöllistä kalkitusta ja runsasravinteisesta kasvualustasta hyötyvät taas tarvitsevat säännöllistä lannoitusta. Ilman kalkkia kasvualusasta saattaa tulla aikaa myöten liian hapan, jolloin kasvit eivät siinä viihdy ja ravinteetkin ovat huonosti liukenevassa muodossa. Muista siis lannoituksen lisäksi säännöllinen kalkitus.
Lue lisää:Maanparannuksella vahva kasvu
9. Jakaminen ja uudelleenistuttaminen virkistää vanhoja kasveja
Jos vuosien myötä perennojen kukinta hiipuu, kasvustossa on havaittavissa selkeää aukkoa tai kasvustoon on tullut rikkakasveja, niin on aika nostaa kasvi ylös. Keväällä kukkivat kasvit nostetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat puolestaan varhain keväällä.
Nosta juurakko, jaa se käsin repimällä tai terävän lapion avulla palasiin ja puhdista juurakko rikkaruohon juurista. Vahvajuurakkoisesta emokasvista saa monta uutta jakotaimea.
10. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan
Asuinpaikan kasvuvyöhyke sekä tontin pienilmasto ja istutuspaikan muut kasvuolosuhteet määrittävät sen, mitkä kasvit menestyvät ja kestävät talvea parhaiten.
Lue lisää: Valitse kotipihan kasvit oikein
11. Siisti vasta keväällä
Syksyllä tehty työ vähentää toki töiden määrää keväällä, mutta toisaalta maahan jätetty kasvusto myös suojaa juuristoa talvella. Kukkien varret myös keräävät lunta kasvin tyvelle. Etenkin onttovartiset perennat kannattaa jättää syksyllä leikkaamatta, sillä niiden leikatut varret johtaisivat vettä juuristoon ja altistaisivat sen turhaan jäätymiselle.
12. Suosi kestäviä kasveja
Kestävimmät kukkakasvimme ovat kotoisin pohjoisen taimistoilta. Myös luonnonlajit ovat talvenkestäviä ja niistä on jalostettu monia puutarhalajeja. Pohjoisen puutarhoilla kannattaa suosia myös vanhoja kestäviä perinne- ja maatiaiskasveja. Toki arempiakin kasveja kannattaa kokeilla, sillä suojaisessa kasvupaikassa ja hyvin suojattuna ne saattavat menestyä mainiostikin.
Lue lisää:Viihtyvätkö niittykukat puutarhassa?