Miten puutarhan hoitaminen eroaa keskikesällä ja syksyllä?
(Kuva: Adobe Stock)
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.
Mitä puutarhassa kannattaa tehdä keskikesällä ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?
Kukkapenkit ja perennat
Kesällä: Keskikesä on vuoden kauneinta aikaa kukkien loistaessa ja kukoistaessa lukemattomissa eri väreissä. Kukkapenkkien hoito ei kesäisin ole juuri muuta kuin kastelua ja kuivien lehtien ja rikkaruohojen poistamista. Keväällä kukkineet lajit voit keskikesällä harventaa ja siirtää tai leikata, jotta ne alkavat versoa uudelleen.
Kastelussa kannattaa muistaa, että kuuma, kesäinen aurinko sekä tuuli haihduttavat veden kukista hyvinkin nopeasti. Kasvit kannattaa kastella joko aamulla ja/tai illalla, jolloin haihduttaminen ei ole niin voimakasta. Mikäli lähdet esimerkiksi matkalle useammaksi päiväksi, niin parvekekasvit ja ruukkukukat kannattaa mahdollisuuksien mukaan nostaa hieman varjoisampaan paikkaan.
Voit jatkaa lannoitusta kastelun yhteydessä heinäkuun loppuun asti.
Syksyllä: Loppukesästä lannoitus lopetetaan ja kasveille annetaan aikaa valmistautua tulevaan syksyyn ja talveen. Typetön syyslannos auttaa kasveja selviytymään talvesta ja varmistaa hyvän kasvuunlähdön keväällä.
Ota talteen kukkien siemeniä ja siisti kukkapenkit. Leikkaa kasvit tarvittaessa niiden tuleentumisen jälkeen. Syksy on myös hyvä aika jakaa ja siirtää perennoja paikasta toiseen.
Nurmikko, pensaat ja puut
Kesällä: Nurmikon hoidossa kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisiin lannoitteisiin ja sijoittaa hyvään leikkuriin. Hyvin perustetun nurmikon saa kasvamaan tasaisesti ja voimakkaasti lannoittamalla sitä ohjeiden mukaan siihen tarkoitetulla lannoitteella. Kesällä nurmikkoa voi olla tarpeen leikata kaksikin kertaa viikossa. Sopiva nurmikon pituus on noin 5 cm; hellekautena sen voi antaa kasvaa hieman pidemmäksikin. Nurmikon leikkuusta syntyvää kasvijätettä voi laittaa puiden ja pensaiden juurille, kukkapenkkien aukkoihin ja vaikka kasvimaan käytäville parantamaan kasvualustan laatua ja suojaamaan rikkaruohoilta.
Hyvää ruohonleikkuria on syytä harkita etenkin, jos leikattavaa nurmikkoa on paljon. Nurmikko antaa yleiskuvan koko pihalle, joten sen hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta.
Syksyllä: Nurmikolle, kuten puille, pensaille ja perennoillekin on oma syyslannoitteensa, joka auttaa niitä talvehtimaan paremmin. Kasvien ja pensaiden juurille voi laittaa nurmikon leikkuusta syntynyttä ruohojätettä, puiden ja pensaiden leikkuusta syntynyttä puuhaketta tai vaikka nurmikolta haravoituja lehtiä. Happaman maan kasvit ja etenkin alppiruusut hyötyvät myös neulaskarikkeesta maanpeittona. Nurmikon haravointi ei syksyllä ole tarpeen vaan nurmikolle varisseet lehdet voi silputa leikkurilla maanparannusaineeksi. Kookkaita lehtiä, kuten esimerkiksi vaahteran lehtiä, ei kannata jättää maahan kokonaisina talveksi, sillä ne lisäävät kasvitautien riskiä.
Pihakalusteet ja terassi
Kesällä: Kesällä on hyvä aika kunnostaa ja rakentaa uutta pihalle. Suuret piharemontit on hyvä tehdä kesän aikana alta pois, jotta ne eivät jää kesken säiden huonontuessa syksyllä. Kaikki vähänkin suuremmat työt, kuten vaikka terassin rakentaminen, tulee suunnitella hyvin etukäteen, jotta aikataulu ja budjetti pitävät paikkansa.
Syksyllä: Puuterassi sekä puiset pihakalusteet on hyvä öljytä ja huoltaa aina syksyisin. Öljyäminen huoltaa koko kesän auringossa ollutta puuta ja auttaa suojaamaan tulevalta kulutukselta. Kun puurakenteet ja -kalusteet käsitellään ja huolletaan oikein, niin ne kestävät aikaa ja kulutusta useita vuosia.
Syksy on mainio aika asentaa pihalle kauniita ulkovaloja, jotka tuovat sekä hyötyä että ilmettä omaan kotipihaan!