• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monikäyttöiset köynnöskasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2021
20206_5458.jpg

Humala

Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.

Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.

Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa

Useimpien monivuotisten köynnösten kukinta on vaatimatonta, mutta lehtimassa runsasta ja -muodot sekä värit kauniit. Seinän peitoksi mainioita köynnöksiä ovat itse kiipeäväimukärhivilliviini(Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii') ja tuen tarvitseva säleikkövilliviini(Parthenocissus inserta) ja ruohovartinen humala(Humulus lupulus). Kärhöistä kestävimpiä ovat pienikukkaiset alppikärhöt (Clematis alpina), kiinankelta- (Clematis tangutica) ja siperiankärhöt(Clematis alpina subsp. sibirica).

Puun juurelle istuttaminen voi olla työlästä, etenkin jos kyseessä on vanha puu. Puun juuristo ei kuitenkaan varovasta kaivelusta suutu, jos puu on muuten terve. Puiden rungoille sekä kivien ja kallioiden päälle sopivat mm. köynnöshortensia (Hydrangea anomala subps. petiolaris), kiinanlaikkuköynnös (Actinicia kolomikta), imukärhivilliviini (Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'), lännenpiippuköynnös(Aristolochia macrophylla) ja kärhöt(Clematis). Kelasköynnökset (Celastrus) ovat luontaisilla kasvupaikoillaan "kuristaneet" pieniä puita hengiltä, joten niitä varoitellaan istuttamasta puiden rungoille.

Tuoksuvat tuoksuköynnöskuusamat(Lonicera caprifolium) ja ruotsinköynnöskuusamat(Lonicera periclymenum) kannattaa sijoittaa oleskelualueen tai kulkuväylän lähettyville, jolloin niiden tuoksusta pääsee nauttimaan vaivattomasti.

Upeat, mutta vaativat köynnösruusut

Köynnösruusut ovat talvenarkoja, poikkeuksena valkokukkainen 'Pohjantähti', joka menestyy V-vyöhykkeellä asti. Myös tummanpunainen 'Flammentanz' talvehtii etelässä ilman suojaa, mutta arat lajikkeet on hyvä suojata talveksi. Ruukkukasvatustakin voi harkita, jos haluaa kokeilla arempia köynnösruusuja pohjoisessa. Ruukun täytyy olla suuri, sekä leveä että syvä, jotta ruusu viihtyy. Se on vietävä talveksi kellariin tai autotalliin.

Köynnösruusun istutus ja hoito
Köynnösruusut Kasvikortistossa

Köynnösten istuttaminen

Istutuskuopan tulee olla vähintään 50 cm, mielellään jopa 80 cm syvä, ja vähintään 50 cm leveä. Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Taimi istutetaan vinoon. Rakennuksen ja köynnöksen väliin jätetään 60 cm väli. Köynnösritiläkin jätetään noin 10 cm irti seinästä. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen; poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 15-20 cm entistä syvempään.

Lisää istuttamisesta ja ruukkukasvatuksesta

20076_5471.jpg

Köynnösruusut ja jalo- sekä loistokärhöt pitävät multavasta ja ravinteikkaasta maasta. Seinusta saattaa olla niille liian kuiva paikka. Istutuskuopan on oltava 50 cm syvä, koska taimi on saatava istutettua vähintään sen 15 cm syvyyteen maan pinnan alle. Versot leikataan keväällä noin 20 cm korkeudelta maan pinnasta, jotta ne haaroittuvat.

Kärhöille kuopan pohjalle ja paakun päälle laitetaan hiekkaa ja tyvi suojataan auringon paahteelta esimerkiksi maanpeitekasveilla tai koristeellisilla kivillä.

Eriväriset kärhöt
Eriväriset kärhöt
Valinnanvaraa riittää!
Valinnanvaraa riittää!
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
202111_73609.jpg
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset tarvitsevat nokkosia?
Lukija kysyy: "Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä tai katkoa nokkosia, jos ajattelen nokkosistani olevan hyötyä perhosille?"
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton