• Etusivu
  • Kasvillisuus

Monikäyttöiset köynnöskasvit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.07.2021
20206_5458.jpg

Humala

Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.

Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.

Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa

Useimpien monivuotisten köynnösten kukinta on vaatimatonta, mutta lehtimassa runsasta ja -muodot sekä värit kauniit. Seinän peitoksi mainioita köynnöksiä ovat itse kiipeäväimukärhivilliviini(Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii') ja tuen tarvitseva säleikkövilliviini(Parthenocissus inserta) ja ruohovartinen humala(Humulus lupulus). Kärhöistä kestävimpiä ovat pienikukkaiset alppikärhöt (Clematis alpina), kiinankelta- (Clematis tangutica) ja siperiankärhöt(Clematis alpina subsp. sibirica).

Puun juurelle istuttaminen voi olla työlästä, etenkin jos kyseessä on vanha puu. Puun juuristo ei kuitenkaan varovasta kaivelusta suutu, jos puu on muuten terve. Puiden rungoille sekä kivien ja kallioiden päälle sopivat mm. köynnöshortensia (Hydrangea anomala subps. petiolaris), kiinanlaikkuköynnös (Actinicia kolomikta), imukärhivilliviini (Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'), lännenpiippuköynnös(Aristolochia macrophylla) ja kärhöt(Clematis). Kelasköynnökset (Celastrus) ovat luontaisilla kasvupaikoillaan "kuristaneet" pieniä puita hengiltä, joten niitä varoitellaan istuttamasta puiden rungoille.

Tuoksuvat tuoksuköynnöskuusamat(Lonicera caprifolium) ja ruotsinköynnöskuusamat(Lonicera periclymenum) kannattaa sijoittaa oleskelualueen tai kulkuväylän lähettyville, jolloin niiden tuoksusta pääsee nauttimaan vaivattomasti.

Upeat, mutta vaativat köynnösruusut

Köynnösruusut ovat talvenarkoja, poikkeuksena valkokukkainen 'Pohjantähti', joka menestyy V-vyöhykkeellä asti. Myös tummanpunainen 'Flammentanz' talvehtii etelässä ilman suojaa, mutta arat lajikkeet on hyvä suojata talveksi. Ruukkukasvatustakin voi harkita, jos haluaa kokeilla arempia köynnösruusuja pohjoisessa. Ruukun täytyy olla suuri, sekä leveä että syvä, jotta ruusu viihtyy. Se on vietävä talveksi kellariin tai autotalliin.

Köynnösruusun istutus ja hoito
Köynnösruusut Kasvikortistossa

Köynnösten istuttaminen

Istutuskuopan tulee olla vähintään 50 cm, mielellään jopa 80 cm syvä, ja vähintään 50 cm leveä. Köynnökset istutetaan taimen koosta ja lajin kasvuvoimakkuudesta riippuen 1 - 2 metrin välein.

Taimi istutetaan vinoon. Rakennuksen ja köynnöksen väliin jätetään 60 cm väli. Köynnösritiläkin jätetään noin 10 cm irti seinästä. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen; poikkeuksena ovat jalokärhöt ja köynnösruusut, jotka istutetaan 15-20 cm entistä syvempään.

Lisää istuttamisesta ja ruukkukasvatuksesta

20076_5471.jpg

Köynnösruusut ja jalo- sekä loistokärhöt pitävät multavasta ja ravinteikkaasta maasta. Seinusta saattaa olla niille liian kuiva paikka. Istutuskuopan on oltava 50 cm syvä, koska taimi on saatava istutettua vähintään sen 15 cm syvyyteen maan pinnan alle. Versot leikataan keväällä noin 20 cm korkeudelta maan pinnasta, jotta ne haaroittuvat.

Kärhöille kuopan pohjalle ja paakun päälle laitetaan hiekkaa ja tyvi suojataan auringon paahteelta esimerkiksi maanpeitekasveilla tai koristeellisilla kivillä.

Eriväriset kärhöt
Eriväriset kärhöt
Valinnanvaraa riittää!
Valinnanvaraa riittää!
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20204_63978.jpg
Suunnitellaan vappua ja valmistellaan kesää
Varhaiset sipulikukat ja sinivuokot puskevat kukkaa ja ilahduttavat hehkullaan vielä muuten uneliaassa puutarhassa. Varhaisesta startistaan huolimatta kevät hidastelee, sillä kuten niin usein, kylmät jaksot ja lämpötilojen erot päivien ja öiden välillä hillitsevät kevään edistymistä.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
Pensaiden syyshoito on tärkeää.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100‒180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
Kaksi sientä sammalmättäällä
Haaparouskua hakemaan
Arvostettu sienikaunotarHaaparouskua löytyy koko maasta; esiintymät harvenevat kuitenkin pohjoiseen mennessä. Heinäkuusta lokakuulle voi tämän kaunottaren bongata seka-, mänty- ja kuusimetsistä sekä nevoilta, joilla kasvaa joko koivuja tai kuusia.Haaparouskuja löytyy kohtalaisen helposti, ilman suurempaa etsimistä. Esiintymät voivat olla joko yksittäisiä sieniä siellä täällä tai isompi rypäs. Haaparouskukin on kauppasieni ja näin ollen arvostettu sieni, joten se kannattaa napata metsästä mukaan, jo sellaisen löytää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton