• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mullanvaihto piristää huonekasveja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.09.2023
20226_78590.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.

Viherkasveilla mullanvaihto on ajankohtaista helmi-maaliskuussa. Myöhemmin keväällä vuorossa ovat kukkivat huonekasvit. Mullanvaihtoväli on yleensä vuosi. Se on erityisen ajankohtaista silloin, kun ruukku on käynyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit, kuten kaktukset, eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto taas on hankalaa. Niille riittääkin ruukun pintamullan vaihto. Kasvit pitävät myös vähän erilaatuisista kasvualustoista; esimerkiksi kaktuksilla on omat toiveensa.

Jotkut kasvit häiriintyvät mullanvaihdosta. Näillekin on kuitenkin hyötyä uuden ravinteikkaan mullan lisäämisestä, joten pinnalta ja reunoilta kannattaa kaapia varovasti vanhaa multaa pois, ja lisätä uutta tilalle. Näitä ovat mm. etelänkissus (Cissus antarctica), isoposliinikukka (Hoya carnosa), isopunasarja (Clivia miniata), isoviikuna (Ficus elastica ’Robusta’), loistotupsu (Scadoxus multiflorus), oleanteri (Nerium oleander), ritarinkukat (Hippeastrum) ja tohtorinkukka (Brunfelsia pauciflora var. calycina). Myöskään nuppu- tai kukintavaiheessa olevaa kasvia ei kannata häiritä.

Eräät kasvit taas pitävät ahtaasta kasvutilasta, joten ne istutetaan suurempaan ruukkuun vasta, kun ruukku on aivan täynnä juuria. Näitä ovat mm. pullojukka (Nolina recurvata), isoliuska-aralia (Schefflera elegantissima), monet palmut ja posliinikukat (Hoya).

Valmistele jo edellisenä päivänä


Kastele kasvi ruukunvaihtoa edeltävänä iltana, jotta kasvi irtoaa vanhasta ruukusta helpommin. Poista huonokuntoiset lehdet ja typistä hontelot ja kaljut versot nivelkohdan yläpuolelta. Samalla voit myös suihkuttaa lehdet puhtaiksi. Karvaiset lehdet eivät yleensä pidä vesikäsittelystä, joten ne voi puhdistaa pehmeällä sudilla tai harjalla. Pöly haittaa kasvin kaasujen vaihtoa ja estää valon pääsyä lehden pinnalle. Isomman kasvin sojottavat versot kannattaa tukea katkeamisen välttämiseksi narulla.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mullanvaihto

Ota kaikki tarvikkeet (mm. uudet ruukut, koristekatteet, uutta multaa, salaojitusmateriaali, sakset ja sanomalehtiä) esille.

Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta. Tämä saa aikaan kestävän mururakenteen ja multa ei kovetu yhtenäiseksi paakuksi myöhemmin.

Irrota kasvi ruukusta kääntämällä ruukku ylösalaisin ja ottamalla multapaakku hellästi, mutta tukevasti kämmenen päälle. Jos paakku ei irtoa heti ruukusta, napauta ruukkua kevyesti esimerkiksi pöydän reunaa vasten. Ruukkuun kiinni takertunutta paakkua voi myös irrotella reunoilta veitsellä ja työntää sormella ruukun pohjareiän kautta.

Kuivaa pintamultaa voi raaputtaa pois sormin tai ruokalusikalla. Mm. palmuilla on arka pintajuuristo, jonka kanssa on oltava varovainen. Ruukun reunoille kiertyneitä juuria voi avata ja vanhimpia tarvittaessa hieman jopa typistää. Tässä yhteydessä kasvin voi myös tarvittaessa jakaa. Haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä myös leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Leikkaamalla kasvi saadaan pidettyä tuuheana ja elinvoimaisena.

Tee ruukun pohjalle salaojitus kevytsoralla tai rikkimenneen saviruukun paloilla. Lisää uuteen ruukkuun pohjalle laadukasta kukkamultaa. Istuta kasvi entiseen istutussyvyyteen, ja lisää reunoille uutta multaa. Asenna tukikeppi tarvittaessa. Myös pinnalle voi lisätä ohuelti uutta multaa. Tarkista, että kasvi on keskellä ruukkua ja suorassa. Painele käsin ilmataskut pois ja multa tiiviiksi. Kastele ja lisää vielä tarvittaessa multaa.

Lisää halutessasi pinnalle koristekatetta. Kate estää mullan liettymistä ja hyönteisten pesiytymista kukkaruukun multaan. Jätä pinta kuitenkin reilusti ruukun reunojen alapuolelle, ettei kasteluvesi valu aina ruukun reunojen yli.

Kastele kasvia hieman tavanomaista enemmän ensimmäisten viikkojen aikana. Vältä liian runsasta kertakastelua; kastele mieluummin useammin ja vähän kerrallaan. Aloita normaali kastelu 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta ja hoitolannoitus vasta kuukauden kuluttua mullanvaihdosta, kun kasvi on kunnolla juurtunut.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Ruukkuja löytyy moneen makuun. Tyylikkäitä ja hillittyjä vaihtoehtoja...

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

...sekä paljon värikkäitä, lystikkäitä ja iloisia malleja.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20166_46733.jpg
Syysmyrskyn uhreja
Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?
202111_73708.jpg
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen: joulunäyttelyitä ja markkinamenoa
Turku alkaa virittäytyä joulukauteen marraskuun viimeisenä viikonloppuna, kun suuri joulunavauspäivä sytyttää valot joka puolelle kaupunkia ja käynnistää joulun monet tapahtumat. Suurimpana ja kauneimpana loistaa jälleen Turun tuomiokirkon joulukuusi.
Neljän vuoden viljelykierto kalenteri
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20194_57446.jpg
Oppisopimus on mahdollisuus puutarha-alalla
Kun työpaikalla tarvitaan uusia osaajia, toimenkuvaa laajennetaan tai tutkinto omaan ammattiin puuttuu, oppisopimus voi olla sopiva ratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton