• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin perustat kukkaniityn - OSA 5/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018
20124_30315.jpg

OSA 5: Kukkaniityn hoito

Vaikka kauniina kukkiva niitty onkin helppohoitoinen esimerkiksi leikattavaan murmikkoon verrattuna, niin kyllä sekin kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Niittyä tulee niittää ja niittojäte kerätä pois. Näin se käy:

Ensimmäisen kesän alkuhoito

Ensimmäisenä kesänä niityllä kukkivat vain yksivuotiset kukat. Monivuotiset kasvit kasvattavat vielä lehtiruusuketta sekä juuristoaan. Pieni lehtiruusuke onkin tunnistettavissa vasta myöhään syksyllä.

Vältä rikkakasvien kitkemistä juurineen, sillä monivuotisten niittykukkien pienet taimet lähtevät helposti juuripaakun mukana maasta. Rikkakasvit kannattaa kuitenkin niittää useammankin kerran ensimmäisen kesän aikana. Kerää rikkakasvien niitetyt varret välittömästi pois, etteivät ne ehdi siementämään. Niitä yli 15 cm korkeudelta, jotta niittykukkien lehtiruusukkeet varmasti säästyvät.

Vanhoja, mutta käteviä työvälineitä
Vanhoja, mutta käteviä työvälineitä

Seuraavien kesien jatkohoito

Hoitoniitto syksyllä
Niitty niitetään kukinnan päätyttyä elo-syyskuussa. Paras niittosää on poutajakson aikana.
Jätä niittojäte maahan muutamaksi päiväksi, jotta siemenet ehtivät varista maahan.
Niittojäte korjataan pois, jotta kasvimassa ei tukahduttaisi alla olevia kukkia.

Rehevän niityn hoitoniitto alkukesällä
Niitty voidaan niittää jo alkukesällä, jos siellä on korkea heinikko tai liian rehevä kasvusto.
Alkukesän niiton seurauksena kasvillisuus jää matalammaksi.
Yli 15 cm niittokorkeus säästää kukkien lehtiruusukkeet. Niittojäte korjataan heti pois.

20124_30567.jpg
Huomio

Huomio

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen
Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa. kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan. Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Siemenet kylvetään pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen. Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua. Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alkaminen
Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

20124_30316.jpg

Näin perustat kukkaniityn on 5 osainen artikkelisarja:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Muistathan myös, että Rakentaja.fi verkkokaupassa on tarjolla valikoima kotimaisia niittykukkien siemeniä; annospusseissa ja valmiina niittyseoksina!

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_79192.jpg
Lääkekaapin päivitys: tässä muistilistaa sisällöstä
Käsi ylös ne, jotka muistavat siivota lääkekaappinsa säännöllisesti. Aika harva, eikö vain? Hyvä aika lääkekaapin siivoukselle on kevät, jolloin pystyy jo etukäteen varautumaan mahdollisiin kevään ja kesän myötä tuleviin kolhuihin, naarmuihin ja itikoiden puraisuihin.Mutta mitä lääkekaapissa olisi hyvä olla?
201912_61701.jpg
Saako kohta enää ampua raketteja?
Kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä on saanut päätöksensä talousvaliokunnassa ja käsittely on päättynyt. Lakialoitteella pyrittiin saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön.Esityksessä ehdotettiin muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.
20235_81944.jpg
Alppiruusun leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalon oven pielessä oleva rhodo on kasvanut melko korkeaksi (3 m), muttaa alaoksia on vähän. Se on noin 15 vuotta vanha. En oikein haluaisi sitä leikata alas. Korkeus ei haittaa, mutta jos alaoksia saisi siihen jollain konstilla enemmän. Kasvi on talon koillispuolella.
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton