• Etusivu
  • Kasvillisuus

Narsissit ovat kevään airueita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2024
20238_82825.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Isokukkaiset keltanarsissit koristavat pääsiäispöytiä ja monia pienikukkaisia narsisseja kasvatetaan kevättalven iloksi. Ne voi istuttaa keväämmällä avomaalle tai kukittaa uudelleen seuraavana vuonna, sillä esikäsiteltyjen sipuleiden hyötäminen kukkaan onnistuu helposti kotioloissakin. Muut sipulit ovat tarkoitettu ulos. Tarjolla on sekä luonnonlajeja että jalostettuja lajikkeita. Varhaisimmat narsissilajit puhkeavat kukkaan pari viikkoa lumien sulamisen jälkeen, myöhäisimmät vasta kesäkuun alussa.

Narsissit (Narcissus) ovat helppohoitoisia sipulikukkia, joiden kasvusto laajenee sivusipuleista. Lajin ja lajikkeen mukaan kukkavarressa voi olla yksi tai jopa 20 kukkaa. Keltaisissa, valkoisissa ja keltavalkoisissa kukissa on torvimainen lisäteriö ja ne tuoksuvat. Voimakkain tuoksu on vanhoilla lajikkeilla ja kerrannaiskukkaisilla muodoilla. Tylpähköt ja tasasoukat lehdet ovat kapeat. Tasetteja lukuunottamatta lajit ovat yleensä pitkäikaisiä ja talvenkestäviä. Narsissi sipuleineen on myrkyllinen.

Jaottelu

Narcissus

-sukuun kuuluu noin 50 eri lajia. Niiden lisäksi risteymiä ja muunnoksia on tuhansittain. Narsissien kasvatuksesta löytyy merkintöjä jo 300-luvulta eaa. Kaupallinen viljely ja jalostus alkoivat Euroopassa 1500-luvulla. Yleisimmät narsissilajit ja -lajikkeet ovat valkonarsissi

(N. poëticus)

, tähtinarsissi

(N. x incomparabilis)

, keltanarsissi eli pääsiäislilja

(N. pseudonarcissus)

ja tasetti eli sarjanarsissi

(N. tazetta)

. Royal Horticultural Societyn ylläpitämässä rekisterissä narsissit on jaettu 13 ryhmään kukan muodon mukaan.

  • Torvinarsissit
  • Suuritorviset narsissit
  • Pienitorviset narsissit
  • Kerrannaiskukkaiset narsissit
  • Orkideanarsissit
  • Syklaaminarsissit
  • Nunnannarsissit
  • Tasettinarsissit
  • Valkonarsissit
  • Virvanarsissit
  • Kaulus- ja perhosnarsissit
  • Luonnonvaraiset lajit ja niiden muunnokset
<p data-block-key="effxq">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Istutus ja hoito

Narsissit kannattaa istuttaa pensaiden tai puiden alle tai nurmikon reunamille. Ne viihtyvät valossa ja puolivarjossa, vettä läpäisevässä multamaassa. Kukinto kestää pisimpään puolivarjoisessa, ja varsinkin valkonarsissi viihtyy kosteassa ja multavassa maassa. Narsissit istutetaan alkusyksystä, syys-lokakuussa, noin 10 cm syvyyteen ja 5–10 cm välein. Jotta kukinnasta tulee näyttävää, istuta narsissit usean sipulin ryhmiksi.

Keväällä kuivaan aikaan kastellaan. Kukinnan jälkeen lehtien annetaan lakastua rauhassa, jotta sipulit saavat kerättyä voimaa seuraavaa kukintoa varten.

Narsissit tarvitsevat jakamista 3–5 vuoden välein. Liian tiheä kasvusto kaivetaan ylös lehtien lakastumisen jälkeen, sipulit lajitellaan koon mukaan ja istutetaan uusiksi ryhmiksi. Ulkoa sipuleita ei juurikaan kannata ottaa hyötöön, sillä yleensä kesän kuiviltaan säilytetyt sipulit nahistuvat melko varmasti ja ovat pilalla ennen syksyn istutusaikaa.

<p data-block-key="hui3k">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
huonekasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20238_82796.jpg
Hilkka eli mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)
Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.
20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia)
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
20227_78721.jpg
Perinnekasvi: Silkkiunikko
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on silkkiunikko (Papaver rhoeas). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton