• Etusivu
  • Hoitotyöt

Nurmikon hoitaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2013
20138_36046.jpg

eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...

Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.

Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.

Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.

Nurmikon leikkaaminen

Nurmikkoa on leikattava säännöllisesti, jotta se näyttäisi siistiltä. Kun ruohonleikkuri on hyvä, niin leikkaus käy vaivatta!

Leikkaus suoritetaan viimeistään silloin, kun ruohon heinien päät alkavat taipua - tai nurmikolla on korkeutta kymmenisen senttiä. Nurmikosta voi kerralla leikata pois puolet (40-50 mm). Nurmikko kuitenkin heikentyy joka leikkauskerta, joten nurmikon kuntoa parannetaan leikkaamalla sitä harvoin. Myös lajikevalinta vaikuttaa leikkauskestävyyteen.

Lisää nurmikon leikkaamisesta

Kastelu

Hyvin perustettu ja hoidettu nurmikko ei tarvitse kastelua poutajaksollakaan, vaikka ruoho kellastuisi sekä harvenisi. Hyvin tehty nurmikko myös toipuu poudasta nopeasti sateen jälkeen. Mutta jos haluaa pitää nurmikon vihreänä koko ajan, niin nurmikkoa tulee kastella noin 10 sm syvyydeltä kerralla. Liian matalaan jäävä kastelu lisää matalajuuristen rikkakasvien kasvua ja nurmikon oma juuristo jää liian pintaan (ja vaarana on juuriston palaminen hellekautena).

Kastelu onnistuu parhaiten siis illalla. Lisäksi pilvinen päivä sopii kasteluun hyvin ja varsinkin sateen jälkeen maaperä on valmis vastaanottamaan lisää kosteutta. Maaperään imeytyy kasteluvesi juuri sateen jälkeen, sillä maan pinta on pehmentynyt sopivasti sateen aikana.

Lannoitus

Hieno nurmikko vaatii lannoitusta. Lannoituksen määrä ja tarve on kiinni leikkauskertojen määrästä. Lisäksi lannoitus riippuu, millaista tasoa nurmikolta vaaditaan. Jos leikkuujäte haravoidaan pois, lannoitus on paikallaan. Jos leikkuujäte jätetään paikoilleen, jätteen sisältämät ravinteet palautuvat nurmikon käyttöön. Lannoituksesta on se haitta laiskalle leikkaajalle, että nurmikon leikkuukertoja on lisättävä lannoituksen lisääntyessä.

Lannoitteena hyviä ovat puutarhalannoitteet, yleislannoitteet, PK-syyslannos, hevosvoima ja kanankakka. Eloperäiset ravinteet ovat pitkäikäisempiä kuin väkilannoitteet lannoiteajaltaan.

Kestävän ja tuuhean nurmikon salaisuus

Kevätkalkitus kannattaa

Hoitoon tarvittavat välineet

Kun nurmikko perustetaan, tarvitaan rautaharavaa. Se käy myös sammaleen ja kuolleen ruohon poistoon. Haravointiin (roskat, lehdet, leikkausjäte) tarvitaan lehtiharavaa. Kun nurmikolla kasvaa enemmän sammalta kuin ruohoa, otetaan ilmastointiharava kauniiseen käteen. Terävät ja litteät piikit menevät noin 10 mm syvyyteen maan pinnasta sillä seurauksella, että vesi, ilma ja ravinteet ovat jälleen juuriston saatavilla. Siimaleikkuri ja viikate ovat hankaliin paikkoihin tarkoitettuja ruohonleikkuuvehkeitä. Pikkutarkempaa siistimistä voi sitten tehdä käsin kitkemällä tai vaikka (ruoho)saksilla leikkaamalla.

Jos sammalta ei ihan hirveästi nurmikolla ole, mutta jotain kuitenkin, puutarhatalikolla saadaan ruohikon ilmastointi myös suoritettua. Jos taas voikukat ovat ongelma, rikkaruoho(voikukka-)rauta poistaa ainakin osittain tämän ongelman. Juuri istutetun nurmikon apuna voi käyttää sadetinta ja ruohonleikkuri on se vehje, jolla nurmikko trimmataan parhaimpaan kuosiinsa.

Huomio

Huomio

Ruohonleikkuuniksejä:

  1. Leikkurin terät teräviksi. Leikkuujälki on kuin veitsellä leikattu ja vihreä. Tylsä terä repii heinän pään ja saa nurmikon näyttämään harmaalta.
  2. Pituus leikkauksen jälkeen on oltava n. 40 mm. Liian lyhyt nurmikko tulee harvaksi ja keltaiseksi – juurten ja lehtien tasapaino järkkyy.
  3. Nurmikko toipuu hyvin hitaasti, jos kerrallaan leikataan yli 1/3 nurmikon pituudesta kerralla.
  4. Kun on hellettä, nurmikkoa ei leikata. Juuret saavat suojaa pitkästä heinästä ja nurmikon palamisen vaara ei ole niin suuri.
  5. Leikkaus tehdään niin, että ajolinjat risteävät toisiaan eikä pitkiä ruohonkorsia jää nurmikolle.
  6. Jos ollaan rinteessä leikkaamassa, käytetään poikittaissuuntaa.
  7. Ei niin usein leikattavalle ruohikolle on jäte parempi haravoida pois, ettei jäte vaurioita alle jäävää nurmikkoa.
  8. Kun alue on säännöllisen muotoinen, leikkuu on helpottuu ja nopeutuu huomattavasti.
  9. Jotta ruohonleikkuria olisi helppo käyttää, nurmikon reunan ja viereisen pinnan on liityttävä toisiinsa loivasti.

Ja eikun nurmikkoa ihailemaan...

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_78182.jpg
Luo oma hyötypuutarhasi ja kruunaa se kasvihuoneella
Naapurin vihreyttä ja punaisia tomaatteja pursuava kasvihuone saa haaveilemaan omasta kasvihuoneesta. Ennen huoneen hankkimista kannattaa tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin ja suunnitella kasvihuoneelle sopiva paikka tontilla. Kasvihuoneen rakentamisesta ja sijoittamisesta on olemassa rakennusvalvontaan liittyviä määräyksiä.
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
20237_79193.jpg
Elokuun vinkit
Lomakausi lähestyy monilla loppuaan ja pian palaavat myös koululaiset ja opiskelijat luokkahuoneisiinsa. Elokuu on viimeinen kesäkuukautemme, mutta onneksi se on kuitenkin myös toiseksi lämpimin. Vielä on siis kesää jäljellä!
20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
20095_16951.jpg
Kesäkukka-aika on parhaimmillaan
Useissa puutarhamyymälöissä pöydät ovat nyt täyttyneet pelargoneista, daalioista, lumihiutaleista, begonioista ja monista muista kesän upeista kukkasista.Valikoimista löydät varmasti sopivat kukat paisteeseen ja varjoon - parvekkeelle, terassille tai vaikka sinne ikkunalaudalle. Saat myös upeita, erikoisia istutuksia, kun yhdistelet rohkeasti eri kasveja ja värejä!
20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton