• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nurmikonhoidosta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
14_P_77005.jpg

Apua, sammal valtaa pihan? Miten siitä päästä eroon? Entä millainen apulanta sopii nurmikolle? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Syksyllä haravoinnin yhteydessä huomasimme, että sammal oli vallannut pihamme. Mikä olisi tehokas tapa nyt keväällä hyökätä sammaleen kimppuun ja saada nurmikko taas kukoistamaan? Viherpeukalo keskellä kämmentä

- Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy - kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Sammaloitumisen syynä on yleensä nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus. Pysyvään lopputulokseen päästäksesi on näihin syihin syytä puuttua.

Ensiapuna sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois ja alue ilmastoidaan talikolla tai ilmaajalla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.

Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin takaisin nurmikkoon, sen tulon syytähän ei myrkytyksellä poisteta.

Lue lisää:
Miten eroon sammaleesta?
Ilmaaja kerää sammaleen pois

2. Meidän pitää parantaa nurmikkoa taloyhtiössämme. Nyt maakerros tosi ohut, ollut alunperinkin kuulemma. Miten nurmikko perusparannetaan omin voimin? Toinen kysymys, nurmikko on täysin voikukkien valtaama. Miten kitkeä ne pois helpoiten? Anna

- Nurmikko tarvitsee vähintään 20 cm kerroksen hyvää kasvualustaa voidakseen hyvin. Liian ohut multakerros heikentää nurmen kasvua, on ravinneköyhä ja vettä mahdollisesti liikaa läpäisevä. Perusparannus kannattaisikin aloittaa pintamaan jyrsimisellä sekä multakerroksen lisäämisellä. Tasaus, tiivistys, lannoitus ja kalkitus. Kylvä muokatulle nurmialueelle siemenet, tiivistä ja huolehdi alueen kastelusta. Leikkuujätteen jättäminen maahan auttaa myös parantamaan kasvualustaa ja palauttaa lisäksi käytetyt ravinteet takaisin kiertoon.

Myös voikukat kertovat nurmikon huonosta voinnista ja maan ravinneköyhyydestä – ja tilanne paranee lannoittamalla. Käsin kitkemällä urakka voi olla mahdoton; voikukka lisääntyy nimittäin pienistäkin juurenkappaleista. Alue kannattaakin käsitellä torjunta-aineella, joka tuhoaa leveälehtiset kasvit (mutta säästää heinäkasvit). Jatkossa voikukat tulisi poistaa niin nurmialueelta kuin sen läheisyydestäkin ennen niiden kukkimista.

Lue lisää nurmikon perustamisesta ja hoidosta

3. Haluaisin kysyä puutarhastani seuraavaa. Ajaisinko nurmikon sängelle vai olisiko tähän vuoden aikaan hyvä poistaa koko nurmikko? Miten jälkihoito? Olisiko ajon jälkeen syytä kyntää muutaman kerran kunnolla vai rapsuttaa kevyesti. Miten kastelu? Perusteellinen kastelu syvälle ja monta kertaa vai kevyt ruiskautus pinnalle? Haluaisin lisäksi istuttaa puutarhaani monenlaisia siemeniä: mustia, vaaleita, keltaisia, punaisia... Onko tämä hyvä idea, vai olisiko syytä pitäytyä vain tietyssä värissä? Ymmällään

- Kysymyksestä ei käynyt ilmi oletko hoitamassa, kunnostamassa vai kokonaan hankkiutumassa eroon nurmikostasi. Jos mietit hoitotöitä, niin nyt keväällä on aika lannoittaa ja kalkita nurmikko – ja myös pintamaan kevyt haravointi piristää kasvustoa ja saa ravinteet mukavasti juurten ulottuville.

Jos taas haluat kunnostaa kenties huonokuntoista nurmikkoa, niin lannoituksen ja kalkituksen lisäksi saattaa olla tarpeellista rikkoa maan pinta vaikka jyrsimällä ja lisätä samalla hieman kasvualustaa. Tämän jälkeen pinta tiivistetään ja siihen kylvetään myös uutta nurmikonsiementä. Kunnostettua nurmikenttää hoidetaan kuten vastaperustettuakin, eli ensimmäisen kesän ajan kannattaa kastelusta huolehtia. Vettä annetaan kerralla kunnolla, jotta juuret kasvaisivat syvemmälle – kevyt pintasadetus saa juuret vain hakeutumaan pinnalle ja altistumaan kuivuudelle.

Monenlaisilla siemenillä tarkoitat varmaankin erivärisiä kukkia? Valitse kasvilajit kasvuolosuhteiden mukaan (valon määrä ja maan laatu) – ja anna painoarvoa myös omalle mieltymyksellesi. Jos pidät monivärisestä kukinnasta, niin totta kai voi kylvää erivärisiä kukkia puutarhaasi! Voit toki pysytellä myös muutamassa värissä, jolloin saat rauhallisemman lopputuloksen (päävärit/ vastavärit / 2-3 valittua väriä / yksivärinen jne.). Siemenistä voit kasvattaa niin yksi- kuin monivuotisiakin kukkia puutarhaasi.

Kasveista saat tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta .

4. Mikä on paras apulanta ja millä nimellä heittää nyt nurmikolle, koska huonon talven jälkeen pelkkää perunapeltoa koko entinen kaunis nurmikko?

- Parasta lannoitetta on keväällä pitkävaikutteinen, typpipitoinen lannoite, joka auttaa nurmikkoa kasvamaan rehevästi koko kesän ajan. Myös kalkitus tulee muistaa; jos olet kalkinnut säännöllisesti niin esimerkiksi Biolan Nurmikkolannoite riittää niin nurmikkosi lannoitukseen kuin kalkitukseenkin. Jos kalkitus on jäänyt, niin nurmialue tulee myös kalkita. Levitä kalkki eri aikaan kuin varsinainen lannoite. Nurmikon voit lannoittaa myös tavallisella yleislannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kesän aikana leikkuujäte palauttaa ravinteet maahan.

Perusta ja hoida nurmikko oikeilla tuotteilla

Tutustu myös nurmikon tehokaksikkoon

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tieto mm. nurmikon- ja puutarhanhoidosta!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa puutarhan hoitotöistä, kasveista sekä paljon muusta. Myös nurmikosta ja niitystä löytyy tietoa!

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
202310_387.jpg
Siirtonurmella helposti valmista
Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton